Advertentie
carrière / Nieuws

Aanhoudende groei vacatures en banen in openbaar bestuur

In de bedrijfstak openbaar bestuur nam het aantal vacatures licht toe.

15 november 2023
We're hiring
Shutterstock

Waar op de arbeidsmarkt het aantal vacatures afneemt, is daar in het openbaar bestuur nog niets van te merken: in het derde kwartaal steeg het aantal naar 25.700.

Afnemende spanning

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook nam het aantal banen in het openbaar bestuur toe. Er kwamen er, vergeleken het tweede kwartaal, 7.000 bij.

Volgens het CBS is er sprake van een afnemende spanning op de arbeidsmarkt. Voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal waren er minder vacatures dan in het kwartaal ervoor. Eind september stonden er 416.000 vacatures open, 12.000 minder dan aan het einde van het tweede kwartaal.

Openstaande vacatures

De bedrijfstakken onderwijs en openbaar bestuur doen niet mee met die trend. In het onderwijs kwamen er respectievelijk 2.000 vacatures bij en stonden 14.000 vacatures open. In de bedrijfstak openbaar bestuur nam het aantal vacatures licht toe en staan er momenteel bijna 26.000 open. Ook in de landbouw nam het aantal vacatures nog licht toe, terwijl in de bedrijfstakken vervoer en opslag en informatie en communicatie het aantal vacatures gelijk bleef. In de overige bedrijfstakken waren minder vacatures dan in het voorgaande kwartaal.

Aantal banen

Het totaal aantal banen – van werknemers én zelfstandigen – nam in het derde kwartaal nog wel steeds toe. Met een groei van 31.000 komt het totaal aantal op 11.560.000 duizend (+0,3 procent). In de bouw kwamen er 11.000 banen bij. Andere bedrijfstakken met een grote banengroei waren cultuur, recreatie en overige diensten (9.000), openbaar bestuur (7.000 duizend) en onderwijs (7.000).

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Natuurlijk. Het land groeit fors in inwonersaantal. Het hoeft tegelijkertijd ook niet economisch beter te gaan.
Hielco Wiersma
Een vacaturestop in 2024 bij een aantal onderdelen van het Rijk lijkt een reële optie.
Advertentie