Sterkste groei vacatures in openbaar bestuur
De arbeidsmarkt in het openbaar bestuur wordt krapper en krapper. Er kwamen in het laatste kwartaal meer vacatures bij, terwijl ook het aantal banen groeide. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over arbeidsmarkt. In het vierde kwartaal nam het aantal vacatures in het openbaar bestuur met 2.600 zelfs het meest toe van alle sectoren.

De arbeidsmarkt in het openbaar bestuur wordt krapper en krapper. Er kwamen in het laatste kwartaal meer vacatures bij, terwijl ook het aantal banen groeide.
Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over arbeidsmarkt. In het vierde kwartaal nam het aantal vacatures in het openbaar bestuur met 2.600 zelfs het meest toe van alle sectoren. Eind 2019 stonden er 15.800 vacatures open. In het derde kwartaal was er nog sprake was van een afname.
Banengroei
Ook het aantal banen in het openbaar bestuurde groeide weer: ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 kwamen en in het vierde kwartaal liefst 4.000 banen bij.
Die trend is overigens over vrijwel de hele linie van de arbeidsmarkt zichtbaar. In een jaar tijd kwamen er volgens de CBS-cijfers 153.000 banen bij. In het derde kwartaal waren dat er nog 90. Al bijna zes jaar achtereen groeit het aantal banen. Vanaf 2014 zijn er ruim 100.000 banen bij gekomen. In het vierde kwartaal kwam het aantal werklozen op 316.000 en het aantal vacatures op 291.000. De spanning op de arbeidsmarkt is daardoor weer opgelopen tot gemiddeld 92 vacatures per 100 werklozen.
Hoogtepunt
Bij drie van de veertien bedrijfstakken heeft het aantal openstaande vacatures een nieuw hoogtepunt bereikt. In de financiële dienstverlening is het beeld totaal anders: daar bedraagt het aantal vacatures nu minder dan de helft van het aantal vacatures van voor de economische crisis.
Toename vast werk
Het aantal vaste werknemers neemt sinds een paar jaar weer toe, maar het is nog wel lager dan voor de economische crisis. In het vierde kwartaal hadden 5,6 miljoen werknemers een vaste arbeidsrelatie, 205.000 meer dan een jaar eerder. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is tot 2019 vrijwel voortdurend gegroeid, maar is in de loop van vorig jaar gaan dalen. In het afgelopen kwartaal hadden 1,9 miljoen werknemers een flexibele arbeidsrelatie, ruim 100.000 minder dan een jaar eerder.
Reacties: 13
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het personeelbestand van Gemeenten groeit slechts bij mondjes maat. Ra ra, hoe kan dat?
Personeel níet waarderen, puur om populistische redenen niet willen investeren in ambtenaren en tegelijk zelf wel allerlei regels en wetten blijven bedenken (die die ambtenaren dan moeten proberen recht te breien), het gaat echt fantastisch met Nederland...
En de gigantische imago problemen van de overheid zijn vaak ook gewoon waar. Dus weinig aantrekkelijk om daar je leven te slijten.
Dan denk ik bij me eigen, waarom zou je voor dat geld, voor die beperkte ruimte, in Amsterdam willen wonen? Is die stad je zoveel waard, dat je het dubbele wilt betalen voor wat je elders, niet al te ver in de regio, kunt huren? Voor 900-1000 euro in de maand, kan je gewoon woningen van 100+ vierkante meters huren, en niet aan de grenzen van Nederland, maar gewoon in de directe omgeving van Amsterdam, of elders in de Randstad. Dat scheelt toch snel 10.000 euro per jaar dat je aan andere zaken kunt uitgeven of kunt sparen.
Maar dat zijn keuzes die men zelf maakt.