Wat is een baas? Wat mag je van hem of haar verwachten en wat niet? Uit het tweejaarlijks onderzoek van de Vlaamse HR-dienstverlener Acetra onder 1700 werknemers blijkt dat onze zuiderburen in ieder geval geen prijs stellen op een baas die hen op de vingers kijkt en beoordeelt. Een baas is meer iemand die op afroep beschikbaar moet zijn. In het verlanglijstje voor leiderschapscompetenties staat bovenaan bij de werknemers: leiden en coachen, verantwoordelijkheid nemen, communicatief zijn, teamwerk stimuleren, problemen oplossen en organiseren.
Een baas op afroep is de beste baas
Wat is een baas? Wat mag je van hem of haar verwachten en wat niet? Uit het tweejaarlijks onderzoek van de Vlaamse HR-dienstverlener Acetra…
Peter Tuybens, Directeur Acerta Consult: ‘De leidersrol is sinds een paar jaar aan het veranderen: de leidinggevende wordt een “baas op afroep”. Werknemers krijgen een mandaat, het belang van inspraak en wederzijds vertrouwen neemt toe en de nieuwe generatie werknemers verwacht, hoewel steeds in overleg, ruimte te krijgen in het uitvoeren van haar taken.’
Autonomie
Maar de werknemer stelt vooral prijs op autonomie. En daar is ook steeds meer ruimte voor. Bijna de helft – 49 procent – van de werknemers zegt zelf te kunnen bepalen welke aanpak en instrumenten zij inzetten om hun doelen te behalen. En 43 procent van hen zegt ook zelf de werktijden in te kunnen delen. De autonomie blijkt echter ook begrensd. Zelf bepalen met welke collega’s projecten worden uitgevoerd is er meestal niet bij. Laat staan zelf invloed uit kunnen oefenen op de beschikbare budgetten. Dat is voor slechts 13 procent van de werknemers weggelegd.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben zelf ook wel van 'een baas op afroep', en die heb ik ook, maar vraag me af of dit voor alle (soorten) bedrijven geldt/mogelijk is.
Heb vrienden die bij Amerikaans georiënteerde nationale bedrijven werken en daar zégt men wel dat het belangrijk is om vertrouwen in je medewerker te hebben maar in de praktijk komt het er op neer dat er steeds verder wordt gecentraliseerd en dat iedereen alle dagen op het hoofdkantoor in Utrecht wordt verwacht. Inderdaad: thuiswerken wordt eigenlijk niet echt op prijs gesteld, je moet je het liefst dagelijks laten zien want anders wordt er al gauw gedacht dat je de kantjes eraf loopt. Dat de hoeveelheid reistijd voor in een uithoek wonende medewerker daardoor gigantisch oploopt is kennelijk niet interessant.
@Petra Als je in een uithoek woont, weet je dat je een flinke reistijd hebt. Daar kies je zelf voor. Daar hoeft de organisatie waar je werkt geen rekening mee te houden, het is wel fijn als ze dat wel doen.