Advertentie
carrière / Nieuws

Akkoord over cao gemeenten: ruim 7,5 procent erbij

De FNV is niet tevreden en vindt de loonstijging te mager. Wel is de vakbond blij met de stijging van het minimumloon naar 16 euro.

22 april 2025
ANP Demo ambtenaren
ANP/Hollandse Hoogte/Bas van Setten

VNG, WSGO, FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF Overheid hebben een akkoord bereikt over de nieuwe cao gemeenten en over de cao Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties. De salarissen van 220.000 gemeentemedewerkers gaan in 2 jaar met gemiddeld 7,64% omhoog.

Senior DIV/recordmanager

Meerinzicht
Senior DIV/recordmanager

Organisatieadviseur

Gemeente Gouda
Organisatieadviseur

'Niet alles gelukt'

Het resultaat volgt op een eindbod dat de VNG donderdag 17 april heeft neergelegd bij de bonden. Marieke Manschot, bestuurder FNV Overheid: ‘We leggen dit als zogeheten eindbod op loon voor aan onze leden. We hebben er zoveel mogelijk uitgehaald maar niet alles is gelukt.’

Loonbod

De onderhandelende partijen lagen dan ook best ver uit elkaar. Zo deed de VNG in januari een loonbod van 5,6 procent. De vakbonden kwamen vervolgens met een tegenbod van maar liefst 9 procent. De Utrechtse wethouder Rachel Streefland, voorzitter van de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers, vertelde Binnenlands Bestuur vervolgens dat gemeenten nogal schrokken van dit tegenbod.

7,64 procent

Uiteindelijk zijn de partijen in het midden uitgekomen en kunnen gemeenteambtenaren een loonstijging van gemiddeld 7,64 procent tegemoetzien de komende twee jaar. Die stijging vindt plaats in stapjes. Vanaf 1 april 2025 stijgen de lonen met 2 procent. De laatste verhoging van 1,6 procent vindt plaats op 1 januari 2027.

FNV ontevreden

De FNV geeft aan niet blij te zijn met de mate van loonsverhoging die is afgesproken. De VNG lijkt ook te erkennen dat de loonstijging niet heel genereus is. 'Het eindresultaat moet worden gelezen tegen de achtergrond van de financieel moeilijke tijden die de sector gemeenten tegemoet gaat', aldus de vereniging op haar website. 'In 2026 krijgen gemeenten een flinke korting te verwerken op het gemeentefonds.'

Andere afspraken

Een ander resultaat is de verhoging van het minimumloon voor gemeenteambtenaren naar 16 euro per uur. De toelage voor onregelmatige diensten gaat daarnaast omhoog met 35 procent in weekenden en op feestdagen. Werknemers hoeven vanaf 55 jaar geen nachtdiensten meer te draaien. Ook wordt in de nieuwe cao vastgelegd dat ambtenaren een deel van hun keuzebudget jaarlijks mogen gebruiken om hun studieschuld af te lossen.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bob de Jong
Enorm teleurstellend.
Deze loonsverhoging is niet in lijn met de realiteit, en al helemaal niet met de inzet van de vakbonden. Dat een dergelijke schamele verhoging als ‘niet heel genereus’ wordt omschreven, zegt eigenlijk alles – een kandidaat voor understatement van het jaar.

Ik hoop oprecht dat de resterende vakbondsleden hun stem gebruiken om dit af te wijzen. Mijn eerste bezuinigingsmaatregel is inmiddels genomen: mijn lidmaatschap is opgezegd.
R. D.
Werkt opzeggen juist niet contra? Hoe minder leden, hoe minder sterk de positie van de bonden en dan kan de VNG juist doen wat ze willen.
Bob de Jong
Ben nu al zo vaak teleurgesteld door de bonden dat ze van mij dit hele stelsel op mogen opdoeken en dan onderhandel ik zelf wel. Want met een vriend (als deze bonden) heb je geen vijand (de VNG) nodig.
R. D.
Dat kan ik mij wel voorstellen. Helaas staat niet iedereen dusdanig sterk in zijn onderhandelingsschoenen of beschikt over die onderhandelings-skills dat je het op zo'n individualistische manier moet inrichten.
Wanneer de bonden veel meer leden hadden en dus een zwaardere stem hadden, wellicht had de VNG dan meer kunnen inbinden. Als de bonden verder blijven krimpen zal je deze teleurstellende resultaten alleen vaker zien.

Overigens interessant om de communicatieverschillen tussen de FNV en de CNV te zien. Waar FNV een neutraal stemadvies meegeeft en aangeeft teleurgesteld te zijn, vindt de CNV het een mooi resultaat.
Tristan Karsbergen
Treurig resultaat, simpelweg onfatsoenlijk om het dan ook nog een "goed resultaat" te noemen. Wat is de meerwaarde van Vakbonden?

Stop aub de poppenkast, kies voor eenvoud.
Afschaffen van elke onderhandeling, werkgroep, thematafel en communicatiecampagne over deze onzin. Kost bakken met geld.

Afschaffen van alle niche-regelingen voor x specifieke doelgroep of uitzondering. Dit is enkel administratieve en juridische verwerking en monitoring wat enkel geld kost.
Al dit soort fratsen is geld dat niet naar lonen gaat maar het in stand houden van het circus eromheen.

Een cao hoeft niet zo complex en zwaar bevochten te zijn. Hoe eenvoudiger hoe beter en inclusiever: Structurele loonsverhoging, gerichte investering in ontwikkeling van mensen in 'kwetsbare positie' (leven lang ontwikkelen en persoonlijke ontwikkeling voor lagere schalen).

Door het loon structureel te verhogen, kunnen medewerkers zelf kiezen:

Meer vrije dagen? koop ze zelf bij.
Opleiding nodig? gebruik individuele leerbudgetten.

Afschaffen declaratie van reiskosten voor woonwerk en de thuiswerkvergoeding.
Gewoon uniform gemiddeld bedrag verhogen en hele administratieve en systeemrompslomp opheffen.

Besparen op systeemkosten en 'uitvoering' van controlemechanisme.
Investeer in het loon van je medewerkers.
Hielco Wiersma
Enkele belangrijke feiten:
-het gaat om een 2-jarige CAO tot 1 april 2027.
-een vergelijking met de CAO Rijk is lastig vanwege de verschillende looptijden en daarom vooral voer voor insiders (vakbonden). De CAO Rijk loopt namelijk tot en met 31 december 2025. Er is in de CAO Rijk wel sprake van een aanzienlijk hoger percentage (ca. 10%) bij een CAO van slechts 1,5 jaar.
-de laatste geplande salarisverhoging van 1,6% is (te) dichtbij de volgende onderhandelingen voor de CAO-Gemeenten over de periode na 1 april 2027 en verder. Dit zal/kan de volgende onderhandeling negatief beïnvloeden.
Wesley Kalksma
Op persoonlijke noot:

Ik ben als onderdeel van de Landelijke Adviescommissie, gemeenteambtenaren die de vakbondsbestuurders adviseren, afgelopen maanden druk geweest met helpen navigeren bij het onderhandelen, samen met de bestuurders van de bonden de manifestatie te regelen en heb geholpen met de ludieke actie van de jongerenorganisaties op 1 april met de handtekeningen die overhandigd zijn aan de wethouder om het aflossen van studieschuld mogelijk te maken. Het heeft het gehaald, maar het had wel meer mogen zijn. Gelukkig is ook afgesproken dat het geëvalueerd gaat worden over 5 jaar. Gekeken gaat worden hoeveel mensen gebruik maken van deze mogelijkheid, maar ook of het heeft geholpen om jongeren aan te trekken én te behouden. Daar zit de grootste leegloop bij gemeenten ook.

Het is geen makkelijke onderhandeling geweest. Vooral vanuit de FNV is echt gestreden om de sociale zekerheid hoog te houden en het loon hoger te krijgen. Dat was soms een eenzame strijd, daar de andere bonden toch sneller tevreden waren. Is het onderste uit de kan gehaald? Ik weet het niet. Het blijft makkelijk praten als delegatie vanuit de VNG die zelf niet onder deze cao vallen... Wel heb ik het gevoel dat dit alles is wat er nu losgepeuterd kon worden. Er moest en zou afgelopen donderdag een akkoord komen vonden bonden. Alleen de FNV wilde liever verder onderhandelen nog.

Er is een risico aan tegenstemmen overigens, namelijk dat de volgende keer een CAO gesloten kan worden zonder dat alle bonden aan tafel zitten.
Hielco Wiersma
Een goede vergelijking is te maken via de schalen/niveaus voor de nieuwe CAO Gemeenten met de nieuwe CAO Rijk.
Tevens wordt opgemerkt dat de financiële middelen (salarisaanpassing 10% CAO Rijk) via de trap op, trap af methode ook door het Rijk in het Gemeentefonds moeten zijn gestort. Als er dus in negatieve zin afwijkingen zijn tussen deze CAO's zijn ontstaan dan wordt er bezuinigd op de personeelskosten. De rekenaars van de vakbonden horen hierop voldoende te sturen.
Advertentie