Advertentie
carrière / Nieuws

Pensioen ambtenaren 3 procent omhoog

De verhoging die het ABP in 2024 doorvoert ligt iets lager dan bij twee andere grote pensioenfondsen.

01 december 2023
Man rekent, spaarvarken op voorgrond
Shutterstock

ABP verhoogt de pensioenen per 1 januari 2024 met 3 procent. De stijging geldt voor zowel gepensioneerden als voor de pensioenopbouw. Ook de premie gaat iets omlaag.

Beleidsadviseur Huisvesting

Ons Middelbaar Onderwijs via Geerts & Partners
Beleidsadviseur Huisvesting

Teammanager Planvorming

HLTSamen
Teammanager Planvorming

Soepelere regels

Het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijzend personeel zegt daar mee de pensioenen volledig te laten meegroeien met de prijsstijging. Vorig jaar leidde dat nog tot een verhoging van bijna 12 procent. Volgens het CBS is de prijsstijging in 2023 drie procent. De verhoging met 3 procent is volgens bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen mogelijk omdat de financiële positie van het ABP dat toelaat en omdat pensioenfondsen gebruik mogen maken van soepelere regels, omdat ze in 2027 overstappen naar het vernieuwde pensioenstelsel.

Premie daalt iets

De verhoging geldt voor de uitkering van gepensioneerden en voor de pensioenopbouw van mensen die werken of gewerkt hebben bij overheid en onderwijs. Omdat de pensioenfondsen er over het algemeen goed voorstaan vanwege de gestegen rente, zijn ze ook in staat om een lagere premie in rekening te brengen. Die gaat  bij het ABP van 27,9 procent naar 27 procent. Werkgevers betalen 70 procent van de premie, de werknemers betalen de overige 30 procent.

Dekkingsgraad

ABP kan de pensioenen verhogen en premie verlagen wanneer de dekkingsgraad hoger is dan 105 procent. Eind oktober lag dat percentage op 113,7 procent. De verhoging die het ABP doorvoert ligt overigens lager dan bij twee andere grote pensioenfondsen. Het pensioenfonds Zorg en Welzijn verhoogt de pensioenen volgend jaar met 4,8 procent. Metaalfonds PME kondigde onlangs een verhoging van 3,26 procent aan. De premies bij deze fondsen dalen niet.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Nogal wiedes. Het ABP zit nog volop in China met ons pensioengeld. Een geopolitiek risico. Het totale ABP pensioenvermogen nam daardoor in 2022 af met 18%. Ongekend. Daarnaast zit Paul Rosenmöller in het ABP bestuur. De kans dat investeringen in de energietransitie pensioenrendement zullen opleveren is nihil.
T. Simpelmans
De verhoging ligt iets lager dan bij twee andere grote pensioenfondsen.
Uiteraard. Maar daarvoor kan het Rosenmöller wel kneiterhard deugen. Van uw spaargeld wel te verstaan.
Hielco Wiersma
Opmerkelijke recente ABP-zaken:
-langdurig (!!!) zeer matige beleggingsresultaten.
-desondanks lagere pensioenpremie.
-de indexeringsachterstand is voor de meeste gepensioneerden nog steeds ca. 20-25%.
-op dit moment voorbarige dan wel kennelijk via de Rijksoverheid afgedwongen interesse in matig tot slecht renderende nieuwbouw woningen (het pensioenfonds dient primair het hoogste beleggingsrendement te behalen voor de deelnemers).
Advertentie