Advertentie

Politiek correcte Piet draagt geen oorringen

De organisatie achter de intocht van Sinterklaas in Amsterdam heeft besloten kleine aanpassingen door te voeren. Dit naar aanleiding van kritiek dat Zwarte Piet racistisch zou zijn. De oorringen worden bij de pieten achterwege gelaten.

06 november 2013

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam op 17 november dragen de circa 600 zwarte pieten geen goudkleurige oorringen. Dat is een van de kleine aanpassingen die de organisatie heeft aangebracht om tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen. Dat heeft een woordvoerster woensdag gezegd.

Meer aanpassingen

De organisatie heeft donderdag met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en enkele bezwaarmakers overleg over meer eventuele aanpassingen. De organisatie wil vooral een groot en veilig kinderfeest ,,voor zoveel mogelijk mensen'', aldus de woordvoerster.


Associaties slavernij

Over het fenomeen Zwarte Piet is veel commotie ontstaan, omdat dit racistisch zou zijn en volgens critici associaties oproept met het slavernijverleden. De woordvoerster van de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam wilde niet zeggen wat de goudkleurige oorringen te maken hebben met het slavernijverleden. Pas als de organisatie donderdag met alle partijen heeft gesproken, worden de aanpassingen bekendgemaakt.
 
Kroeshaar en dikke lippen 

Vorige week liet Van der Laan al weten op termijn veranderingen te willen doorvoeren om de associatie met de slavernij weg te nemen. ,,Kroeshaar, dikke lippen, oorringen en onderdanigheid bevestigen de door menigeen gevoelde band met slavernij en zijn daarom te vermijden'', schreef hij in een brief aan de gemeenteraad.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Leo / beleidsmedewerker
Het moet toch niet gekker worden. Zucht.....

Nou ja, het is de republiek Amsterdam zullen we maar zeggen.

Volgende probleem graag.
Criticus - NL
Kleurtje eraf en het is mijn buurvrouw.

Weg herkenbaarheid van heinde en ver,

weg charme van het 'effe lekker gek doen' in een mal pakkie.Zonde Zonde Zonde
Monique / budgetadviseur
Laat het feest zoals het is. Het is voor kinderen. Waar maken mensen zich druk om. Laat men zich druk maken om zaken die echt belangrijk zijn. Zoals: Armoede (lees ook voedselbanken, dat die nodig zijn), onderwijs voor iedereen, niet alleen een grote beurs enz.
Rex Rotary / Coördinator
Geweldig resultaat! Dat al deze commotie heeft geleid tot deze oplossing geeft maar weer hoe het is gesteld met het politieke klimaat in onze hoofdstad. Maar hiermee is nog niet tegemoet gekomen aan mijn bezwaren tegen de baard van Sinterklaas. Wie het aloude lied "Al wie willen te kaperen varen moeten mannen met baarden zijn" beluistert wordt getriggerd door de link met de baard van Sinterklaas. Wijst dit op een crimineel verleden met banden naar het kapersnest Ameland? Wil ik mijn kinderen blootstellen aan iemand die de uiterlijke kenmerken vertoont van een moordende en rovende kaperkapitein? Daarom moet in mijn visie die baard eraf. Hiermee zou de mogelijke associatie met een criminele organisatie weggenomen zijn. Helaas ben ik niet uitgenodigd om mijn visie te verkondigen in DWDD........
Jos Praat / beleidsadviseur
Houdt het gezeik dan nooit op?
Janus
Wat een onzin... dus gouden oorringen herinnert aan slavernij? Laat één ding duidelijk zijn: slaven hadden gouden sieraden... dus die activist van Curacao snapt er dus niets van. En men valt ook over het kroeshaar dat aan de slavernij herinnert: prima dan daag ik elkeen met kroeshaar uit om zich kaal te scheren want iedere keer als ik iemand zie met kroeshaar is dat slavernij... Terwijl kroeshaar iets natuurlijks is bij de zwarte mens uit Afrika en ook bij mijn zoon die een Nederlandse vader en een Sutrinaamse moeder heeft. Blond maar kroeshaar.
PVe / sr. adviseur
Wat een onzin om ook maar iets aan te passen. Zoals meermalen is gesteld, is het een onschuldig kinderfeest en heeft niets met slavernij en/of discriminatie te maken. Sinterklaas roept ook geen herinnering op aan de 80 jarige oorlog, toen Spanjaarden hier rondliepen. Ik snap niet dat bezwaarmakers tegen de vergunning niet gewoon niet-ontvankelijk zijn verklaard. M.i. zijn zij geen belanghebben, omdat zij zich niet onderscheiden van alle anderen. Het bezwaar hebben-sec maakt niet dat iemand als belanghebbende kan worden aangemerkt en dus ontvankelijk is.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Is het nu zo moeilijk om aan kinderen uit te leggen dat Zwarte Piet donker is door al het roet in de schoorsteen.

Louis van Gaal zou zeggen: "Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij zo dom?"
t. faber / gepensioneerd
Ik heb altijd al kroeshaar en dikke lippen gehad. En nu mag ik geen Zwarte Piet meer spelen? DISCRIMINATIE!!! Voor de oorringen heb ik wel een alternatief: die gele oormerken die koeien ook dragen. Hoewel...? Krijg ik dan geen gedonder met de Partij voor de Dieren wegens het belachelijk maken en daarmee discrimineren van de koe?
Han van der Horst


Q. wilde net aan zijn broodje gezond beginnen, toen de bel ging. Geïrriteerd stond hij op. Hij vóelde dat het blokhoofd voor de deur stond. Het was heel onverstandig haar te negeren en te doen of hij niet thuis was, wist hij. Dan kwam ze later terug en hield je vast voor een lang gesprek. Nu ging het misschien gemakkelijker. Hij liep naar het halletje en opende de deur. Daar stond zij: het lelieblanke blokhoofd, die door de gemeente was aangesteld om de leefbaarheid te garanderen. Zij hield toezicht op de leefregels, die waren gebaseerd op respect voor elkaar. Ook zorgde zij ervoor dat de blokbewoners niet ontbraken op belangrijke bijeenkomsten, waarmee Amsterdam zich aan de wereld toonde.

Ze zag er weer op haar tuttigst uit, constateerde Q.. Met die spijkerbroek en die vale overgooier.. Ze kreeg ook verdomd veel rimpels in haar nek. "Ik kwam even langs, Q.", zei ze, "Ik kom het even apart tegen je zeggen, want verleden jaar was je er ook niet. Morgen om elf uur begint de intocht van Sint Nicolaas en zijn zwarte knechten. Wij vertrekken hier met zijn allen om kwart over tien en gaan dan naar de binnenstad om hem te ontvangen. Samen met de hele stad."

"Ik voel me eigenlijk niet zo lekker", probeerde Q.. Als antwoord bewoog ze haar vingers over de I-pad die ze in haar hand droeg. "Je bent natuurlijk verantwoordelijk voor jezelf", zei ze, "Maar er staat hier al een zwarte stip achter je naam: vorig jaar heb je je aan je burgerplicht onttrokken. Kun je geen paracetamolletje innemen?".

Q. zuchtte.

"Echt, geloof me nou. Ik krijg er ook moeilijkheden mee. En de gemeente zal een keukentafelgesprek organiseren met alle buren om te zien hoe we je kunnen helpen. Dat wil je toch niet..?"

Q. begreep dat doorzeuren geen zin had. Hij keek nog eens naar de gerimpelde nek van het blokhoofd en haar dunne lippen die ergernis en vermoeidheid tegelijk uitdrukten. . Het had allemaal geen zin, begreep hij. Nederland duldde het niet als een mens zijn kont tegen de krib gooide. Hij wilde nu vooral alleen zijn.

"Ik zorg wel dat ik voor de deur sta", zei hij toonloos.

"Goed zo", antwoordde het blokhoofd. "Dat is het beste voor ons allemaal. Tot morgenochtend dan! We maken tenslotte met zijn allen deel uit van een participatiemaatschappij.

Q. liep terug naar zijn woonkamer. Hij ging zitten en nam een hap van zijn broodje gezond. Toen flitste het ineens door hem heen:

"Zwarte Piet is racisme".

Advertentie