Advertentie

Provincie Zeeland moet beveiliging provinciehuis verbeteren na 'inbraak'

De rekenkamer Zeeland concludeert dat de beveiliging van het provinciehuis beter moet. Een mystery guest kon ongestoord zijn gang gaan.

ANP
22 september 2023
Provinciehuis van Zeeland

De provincie Zeeland moet de beveiliging van het provinciehuis in Middelburg verbeteren. Dat adviseert de rekenkamer Zeeland, die onafhankelijk onderzoek heeft gedaan. Wat betreft de cyberveiligheid voldoet de provincie aan de eisen, maar de beveiliging van het provinciehuis tegen fysieke indringers laat volgens de rekenkamer te wensen over.

Mystery guest

Onderdeel van het onderzoek was een 'inbraak' in de Abdij, waarin het provinciebestuur is gevestigd. Een mystery guest kon op 21 april ongestoord zeven uur lang rondsnuffelen. Hij had geen toegangspas, maar liep achter een provinciemedewerker aan en kreeg zo toegang tot het afgeschermde deel van het gebouw.

Schade aanrichten

De 'inbreker' betrad onder meer de Admiraliteitszaal, waar Gedeputeerde Staten wekelijks vergaderen. 'Als hij kwaadwillend was geweest, had hij allerlei schade kunnen aanrichten, zoals het plaatsen van afluisterapparatuur', meldt de rekenkamer. De anonieme man kon ook hackersactiviteiten uitvoeren op een Teams-pc in een kast die niet op slot zat.

Veilig tegenover gastvrij

Verantwoordelijk gedeputeerde Dick van der Velde zegt dat het niet zo kan zijn dat iemand zomaar het provinciehuis binnenstapt en aan de slag gaat met ongewenste zaken. 'Het geeft ons de plicht hierover na te denken', aldus Van der Velde. 'Maar je hebt wel altijd de discussie op het snijvlak van 'wat is veilig en wat is gastvrij'. Je wilt ook als provincie een gastvrije organisatie zijn. De mate van dichttimmeren gaat altijd ten koste van het gastvrijheidsgevoel.' Fouilleren van mensen die het provinciehuis bezoeken, is wat Van der Velde betreft niet aan de orde.

Cyberveiligheid

De rekenkamer heeft ook onderzoek gedaan naar de cyberveiligheid bij organisaties die aan de provincie gelieerd zijn. Zo kreeg een hacker de opdracht om onaangekondigd een cyberaanval te simuleren bij de Regionale Uitvoeringsdienst RUD (het centrale milieuloket van de provincie), de Westerschelde Ferry en het kantoor van de Westerscheldetunnel. Het lukte de hacker om van buitenaf bij de RUD Zeeland binnen te dringen, omdat daar 'zwakke' wachtwoorden waren gebruikt. Bij de Westerschelde Ferry en de tunnel lukte het niet om van buitenaf toegang te krijgen tot het ICT-systeem.

Procedures aangescherpt

RUD-directeur Anton van Leeuwen laat weten dat een aantal procedures is aangescherpt, onder meer wat betreft de wachtwoorden. Ook wijst hij op de bewustzijnscampagnes voor cyberveiligheid die regelmatig herhaald zullen worden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie