Overslaan en naar de inhoud gaan

Venray laat gronddeal CDA-wethouder onderzoeken

De SP zag het liefst dat Loonen opstapt hangende het onderzoek, maar de andere fracties vonden dat Loonen kon aanblijven.

De gemeente Venray laat een onafhankelijk onderzoek instellen naar een gronddeal van wethouder Jan Loonen (CDA). Dat hebben de fractievoorzitters van de gemeenteraad van het Limburgse plattelandsstadje dinsdagavond met elkaar afgesproken. Ook vroegen de fractievoorzitters burgemeester Luc Winants (CDA) om duidelijkheid over zijn contacten met een lokaal weekblad, dat door zijn ingrijpen afzag van een publicatie over de gronddeal.

Onderhands
De SP zag het liefst dat Loonen opstapt hangende het onderzoek, maar de andere fracties vonden dat Loonen kon aanblijven. Loonen kocht volgens NRC in 2016 als privépersoon onderhands 37 hectare grond in het Loobeekdal van het waterschap. Agrarische grond dat natuurgebied zou worden wegens het meanderen van de Loobeek. Daarvoor zou Loonen ruim 550.000 euro hebben gekregen wegens het afwaarderen van landbouw- naar natuurgrond. Volgens NRC grazen inmiddels vijfhonderd koeien van broer Wim Loonen op de ‘afgewaardeerde’ weilanden in het gebied. Vraag is of de wethouder belangen heeft verstrengeld, schreef het NRC op 8 januari.

Transparant
Loonen, wethouder grondzaken, vindt dat hij altijd transparant en open heeft gehandeld. Hij blijft aan als wethouder. De raad steunt hem daarin. Burgemeester Winants wist het Venrayse weekblad Peel en Maas er vlak voor kerst van te overtuigen een artikel over de omstreden gronddeal niet te publiceren. Hij waarschuwde dat het artikel mensen kon beschadigen. NRC nam het stokje over en publiceerde er enkele dagen geleden alsnog over. Een redacteur van het weekblad vertelde in NRC dat Loonen grootgrondbezitter is, 91 percelen bezit, en tevens wethouder grondzaken kan zijn. Broer Toon is fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad. Het CDA is in de raad met 9 zetels de grootste partij, en levert twee van de vier wethouders.

Mediastilte
De fractievoorzitters komen op korte termijn bij elkaar om een onderzoeksopdracht te formuleren en een onderzoeksbureau te kiezen. Dan wordt ook gesproken over de handelwijze van de burgemeester. Winants riep op om de komende tijd mediastilte te betrachten ‘zodat we niet uit elkaar gespeeld worden en schouder aan schouder blijven staan’. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Majjem

Winants riep op om de komende tijd mediastilte te betrachten ‘zodat we niet uit elkaar gespeeld worden en schouder aan schouder blijven staan’
Opmerkelijke uitspraak na het zelf onder druk zetten van een lokale journalist.

Op 13 januari 2021, 08:05
Northern Comfort

Wat moet Winants nou hij is toch ook net als zijn voorganger een puppet on the string van Jan Loonen de ongekroonde burgemeester van Venray .

Op 13 januari 2021, 10:55
Hans

Die wethouder weet echt wel dat hij zwaar de fout in gegaan is door dubbel gecompenseerd te worden voor 'waardevermindering' die er helemaal niet is. Als hij netjes was geweest had hij alsnog de agrarische grondprijs betaald. En die burgemeester loopt aan de leiband van de wethouder en zijn broer. Dat ze nu met fractievoorzitters overleggen over een onderzoeksopdracht en een -bureau zegt alles: u vraagt, wij draaien.

Op 13 januari 2021, 13:38
De Majjem

Het enige wat zoden aan de dijk zet in zo´n situatie zijn klokkenluiders en verdere personen die informatie en stukken doen toekomen aan de pers. Bij dit soort gesloten bestuurscultuur gelooft niemand toch dat een klokkenluider enige rechtsbescherming geniet binnen de organisatie?
Doet Venray zijn horecagelegenheid aan de Grote Markt eer aan?

Op 13 januari 2021, 13:58
H. Wiersma

De hamvraag in dit dossier is natuurlijk of een bedrag van E 14.86 per m2 in deze situatie een redelijke m2 prijs is voor landbouwgrond en wat deze wethouder nu betaalt voor het begrazen van de weilanden? Wie heeft verstand van prijzen voor landbouwgrond en pachtprijzen?

Op 13 januari 2021, 20:50
Hans

@ Spijker. Punt is nou juist dat wethouder Loonen die grond kocht - anderen mochten niet meebieden - tegen de natuurwaarde van 1 euro per m2 en daarna nog eens gecompenseerd werd door de verkoper met ca 2 euro per m2. Dus heeft hij die 37 hectare gekocht voor -1 euro per m2; dus heeft hij geld toegekregen, terwijl de bestemming nooit veranderd is (in natuur, dus).Een reële agrarische waarde daar lijkt mij zo'n 7 euro per m2, is bij elkaar toch zo'n 2,5 miljoen euro, die hij zo maar in zijn zak kan steken. De belastingbetalers van het waterschap hebben het nakijken. Ik zou ze dat dubbel en dwars betaald zetten tot op het uiterst vervelende af.

Op 13 januari 2021, 23:06
H. Wiersma

@Hans. Nader onderzoek is in ieder geval noodzakelijk en kan wellicht beter via de Provincie lopen (als ze tenminste niet eveneens bij deze affaire zijn betrokken).

Op 14 januari 2021, 16:51
De Majjem

@Spijker
De provincie? Op deze wijze?
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/14/limburgse-s …
Limburg is rot, vooral in de kop. Gek genoeg bijft Venlo nog buiten schot terwijl daar regionaal de lijntjes lopen en voorbeeld aan wordt genomen.

Op 14 januari 2021, 17:13

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in