Het kabinet wil kleinere gemeenteraden, provinciale staten en waterschapsbesturen. Ook de Tweede en Eerste Kamer worden ingekrompen.
Gemeenteraden worden kleiner
Ondanks een negatief advies van de Raad van State gaat het kabinet snijden in raden, staten, waterschappen en Tweede en Eerste Kamer.…
Kwart minder
Hiertoe heeft de ministerraad besloten, ondanks een negatief advies van de Raad van State. Het plan is om de raden en provinciale staten met een kwart in te krimpen. De Tweede Kamer moet terug van 150 naar 100 leden en de Eerste Kamer van 75 naar 50.
Kleine overheid
Het wetsvoorstel dat wordt ingediend bij de Tweede Kamer, vloeit voort uit het regeerakkoord waarin staat dat moet worden toegewerkt naar een kleine en slagvaardige overheid. Dat betekent niet alleen minder ambtenaren, maar ook minder bestuurders en volksvertegenwoordigers, stelt het kabinet. Het is nog onduidelijk of ook wordt geschrapt in het aantal wethouders en gedeputeerden. Het wetsvoortel en het advies van de Raad van State zijn nog niet openbaar.
Wijziging Grondwet
Voor vermindering van het aantal Kamerleden is een wijziging van de Grondwet noodzakelijk. Dit betekent dat het wetsvoorstel twee keer behandeld moet worden in het parlement. Tussen de eerste en de tweede lezing moeten Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden. In de tweede lezing is een tweederde meerderheid vereist in de Tweede en Eerste Kamer.
Reacties: 28
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Logisch gevolg,niet alleen het aantal ambtenaren decimeren maar dan ook de bestuurlijke topstructuren.Evenzo de aantallen Raadsleden en de politieke bestuurslagen binnen gemeenten en deelraden.Samen de trap op en de trap af.
Dom en destructief, zoals we van rechtse rancuneuze politici gewend zijn.
Stem vor Nederland, stem Links
De neoliberalen willen een kleinere staat, maar blijkbaar wel een groot leger oproerpolitie.
Blijkbaar vinden ze het onder de duim houden van de bevolking belangrijker dan het controleren van de Financiële maffia en die Graaiers en Bonus-plukkers.
Als dat doorgaat gaan we maar hooivorken, fakkels en verbandkisten sparen. Zie Spanje en Griekenland als voorbeeld.
Mijn voorstel is om op de vergoeding van volksvertegenwoordigers te bezuinigen en niet op het aantal. Zijn we meteen van de meeste zakkenvullers af.
Gaat de evaluatie van de verkleining van PS een paar jaar geleden meteen mee?
Kleinere ambtelijke organisaties, kleinere vertegenwoordigende lichamen; de logica zelve !
Bij verkleining van het ambtelijk apparaat wordt tegenwoordig ook geacht het aantal taken te verminderen. Welke taken gaat het parlement niet meer uitvoeren?
Maak het aantal volksvertegenwoordigers afhankelijk van het opkomstpercentage bij de verkiezingen, met uiteraard een minimumaantal. Dus lage opkomst = weinig volksvertegenwoordigers.
Veel kleinere partijen konden we wel eens niet meer terug gaan zien...
Vreselijk dom voorstel. Raad van State heeft ook niet voor niks geadviseerd het niet te doen. Hoe blijft met minder mensen voldoende controle gegarandeerd? Het kabinet wil blijkbaar meer zijn gang kunnen gaan zonder controle. Dat geldt ook voor gemeenteraad. Minder mensen betekent minder tijd, dus minder controle op College van B&W. Dat kan toch niet dat je hier voor bent!! Behalve als je als een soort dictator wilt regeren. Mensen, trap er niet in.
Laten we nu eerst eens een kiesdrempel gaan instellen, zodat we niet langer partijen met 1 of 2 zetels in de kamer krijgen. Voer dit dan ook door in gemeenteland, dan kan er een stuk efficienter gewerkt worden.
Efficiency is prima, maar niet ten koste van de politieke nuance in het spectrum.
Prima zaak mits, de ondemocratische regeling van de "helft plus 1" wordt verruimd tot 3/4 meerderheid! In de gemeente Súdwest-Fryslân, waar ik woon, worden vrijwel alle besluiten met 1 of 2 stemmen meer dan de heft aangenomen. Deze "macht" van het gemeentebestuur, mag wat mij betreft direct ophouden.....
Kleinere bonussen voor de graaiers uit de top van het bedrijfsleven zou nóg beter zijn voor de economie!
Veel partijen en minder zetels. Ik vraag mij af wat dat gaat betekenen voor de lokale politiek. In veel gemeenten is de verhouding tussen het aantal zetels en het aantal fracties al volledig zoek. De achterkamerpolitiek is onmisbaar om voorstellen erdoor te krijgen. Dat gaat met deze plannen nog erger worden. Welk probleem gaat deze inkrimping nou eigenlijk oplossen? Verder onderschrijf ik de stelling dat ons economisch systeem uitgebuit is door een aantal zeer geraffineerde, uiterst sluwe en gevoelloze graaiers en de massa mag ervoor bloeden. En het meest bizarre en griezelige is, dat het uitzuigen en buitenproportioneel verstrekken van bonussen gewoon doorgaat.
Niet alleen uit kostenoverwegingen, de kwaliteit van het bestuur is niet rechtevenredig met het aantal wethouders of raadsleden. Men moet steeds bedenken dat een groot gedeelte van men name raadsleden volledig ondeskundig op de verschillende bestuursgebieden is en veel tijd verloren gaat en kosten gemoeid zijn met oeverloze pietpraat. Wellicht kunnen uit de bezuinigingen dan meer investeringen worden gedaan in verhoging van de kwaliteit van onze bestuurders
Tja er is nu eenmaal een grote spanning tussen het 'professionaliseren'van het bestuur en het vertegenwoordigen van het 'domme' volk.
Volgnes mij begint het evenwicht op deze manier zoek te raken, zeker bij decentrale overheden. Eerrst moest alles groter en efficienter, waardoor de afstand tot de burger afnam. Nu mag je alleen nog vertegenwoordiger als je er 'verstand' van hebt.
Prima voorstel; de meeste kamerleden (voor zover aanwezig) zitten alleen maar te twitteren en zo raken we de splinterparijen kwijt. Verder mag om mij de Eerste Kamer direct worden afgeschaft.
Alsof door de fusies van gemeenten niet al een flink aantal raadszetels is weggevallen, per saldo veel meer dan er zijn bijgekomen door de dualisering (wethouders niet langer ook raadslid). En gemeenten krijgen juist meer taken uit te voeren.
Opnieuw een wens om de democratie te vervangen door bureaucratie. Europa zal blij zijn met minder weerstand. Nu PvdA en CDA net zo klein zijn geworden als de middenpartijen zijn ze bang voor een grotere meerderheid van VVD en SP, de partijen met een programma voor de burger. Links of rechts, er is democratische keuze en geen dictatuur.
In plaats van het aantal te verlagen met 25% en de 2e kamer met 33% kan men nog veel verder gaan. De 1e kamer kan wat mij betreft worden opgeheven; stelletje sukkelaars en zakkenvullers. De kiesdrempel zou mijns insziens op 60 zetels moeten liggen. Gewoon een 2-partijenstelsel.
Wat een belachelijk voorstel! Ondanks een negatief advies van de RvS wil men de lokale politiek nu helemaal uithollen. Ik werk me nu al een slag in de rondte en daar kan kennelijk nog een rondje bij ... en dan ook nog meer taken naar de gemeenten overhevelen zonder het geld erbij te doen. Hierdoor wordt het onmogelijk om raadslid te zijn naast een 'gewone' baan. Kan iemand mij overigens vertellen wat 'besturen op hoofdlijnen' in de plaatselijke politiek is, waar ik wekelijks door burgers wordt aangesproken op 'stoeptegelniveau'? Als ik blijf zeggen dat ik daar niet over ga, raakt de politiek ook lokaal haar - nog amper overgebleven - krediet kwijt en wordt de kloof alleen maar wijder en dieper. Ik word geacht die kloof te overbruggen, maar ik ben niet oneindig rekbaar... Er is gezegd dat het een prachtige hondenbaan is, maar het neigt steeds meer naar een 'hell of a job'. Je krijgt het er warm van ...
Wat een nonsens om het aantal raadszetels te verminderen. De hoeveelheid werk groeit en er zijn nog steeds gekwalificeerde mensen beschikbaar. Uitzetten kaderlijnen plus controle op het bestuur doe je niet zomaar! Dat kost tijd en dus mensen. Zonder hen gaat de derde macht de dienst uitmaken. En daarop hebben de kiezers volstrekt geen invloed!
In Nederland kiezen we voor deeltijd-raadsleden om zo de maatschappelijke verankering te waarborgen. Ook verwachten we van raadsleden dat ze dossierkennis hebben, actief contact onderhouden met burgers, instellingen en ondernemers en contact hebben met vertegenwoordigers van andere bestuursorganen. Wanneer de gemeente haar taak als eerste overheid echt moet waarmaken dan hoort daar een bestuur bij, dat dat ook in menskracht aan kan.
Ik vind het een slechte zaak. Er komen steeds meer verantwoordelijkheden bij de gemeenten te liggen. Het raadslidmaatschap is een part-time functie (zonder wachtgeld, bespaart geld). In een goed functionerende raad vullen de raadsleden elkaar aan. Het wordt moeilijker functioneren.
Dit kabinet kan alleen nog achter de eigen wanen aanhollen blijkbaar. Laten we de Raad van State ook maar afschaffen, want elk advies dat hen niet bevalt wordt toch genegeerd. Gemeenten en provincies zijn kennelijk voornamelijk lastig; dat de EK tegenwoordig aan politiek doet omdat coalities de TK op slot zetten is ook al zo onaangenaam voor de eigen daadkracht., weg ermee.
Het is natuurlijk allemaal onzin, ook in de reacties hier en daar:
iemand hier die weet wat een gemiddeld raadslid per uur aan onkosten vergoeding ontvangt? de raadsleden die ik ken werken 20-40 uur per week voor een vergoeding van ongeveer 1200 netto. Per maand. Hoezo zakkenvullers?
die tijd wordt inderdaad deels besteedt aan allerlei 'klein bier'. Dat is nu eenmaal wat burgers zeer bezig houdt. er is geen enkele reden om daar arrogant over te doen.
verder bureaucratiseren en de schaal nog verder oprekken lijkt me een goed recept voor vergroten van de afstand tussen politiek en burger
Met de groei van het aantal taken en de groeiende omvang van gemeenten (door fusies mind you) lijkt een vergroting van het aantal; raadsleden me eerder aan de orde.
Wat me nog het meest verbaast is dat de uitkomst van serieus rekenwerk er kennelijk ook niet toe doet. Men schijnt af te willen van allerlei kleine partijtjes. Even afgezien van de fundamenteel ondemocratische houding en premisse die hieruit spreekt: uit rekenwerk is gebleken dat verkleining van gemeenteraden vooral ten koste zal gaan van de grote partijen!. Tel uit je winst voor de bestuurbaarheid.
Helamaal eens met Hans Sietsma.
Men heeft kennelijk geen idee hoeveel tijd je in raadswerk stopt. En hier is de burger WEL bij betrokken!!
Een hele goede zaak. Ook die gasten en dames controleren op integriteit. Een aantal spelen ook de rol van adviseur en krijgen daar goed voor betaald. En de informatie krijgen ze van eerstehand.
Een kleinere overheid maakt gemakkelijker fouten
Meer diensten moeten ingekocht worden, meer kans op corruptie
Dus meer controle is nodig, meer volksvertegenwoordigers die dat moeten doen
Volksvertegenwoordigers komen er nu al niet aan toe de achterban fatsoenlijk te woord te staan via email, twitter en facebook, die we hebben veel meer volksvertegenwoordigers nodig, en die mensen hebben per persoon een grotere staf nodig.
Ik stel daarom voor de vrijkomende kantoorruimte bij gemeentes te benutten voor deze controlerende taak van de volksvertegenwoordiging.