Steeds minder criminelen in de regio Rotterdam plegen voor een tweede keer een roofoverval, straatroof of woninginbraak. In 2012 ging er uit deze groep van zeshonderd personen meer dan de helft voor een tweede keer in de fout. In 2014 daalde dat aantal naar ongeveer tweehonderd personen. De daling is ingezet door een intensieve, persoonsgerichte aanpak. Dat schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.
Rotterdam: persoonsgerichte aanpak criminelen werkt
Het aantal criminelen dat voor een tweede keer de fout ingaat is in Rotterdam fors gedaald.
Thuis bezoeken
De criminelen die in de fout gingen, worden nu extra in de gaten gehouden en thuis opgezocht. Rotterdam start nu voor degenen die hier niet gevoelig voor zijn het project Schoon Schip. Dat houdt in dat ze onder meer 32 uur per week te werk worden gesteld op een locatie buiten de bebouwde kom. Hierdoor is de drempel om weg te lopen hoger. Ook krijgen ze dan minder prikkels van buitenaf.
Lokwoningen
De maatregelen hebben afgelopen jaren geleid tot een verdere daling van de aantallen straatroven, overvallen en woninginbraken. Zo daalde het aantal straatroven in 2014 ten opzichte van 2013 met 24 procent, het aantal woninginbraken met 9 procent en het aantal overvallen met 8 procent. Ondanks een daling van het aantal woninginbraken, kondigt Aboutaleb wel de inzet van zogeheten lokwoningen aan. Daarmee probeert de politie opzettelijk inbrekers een woning in te lokken om ze daarna in de kraag te vatten. Het fenomeen bestaat al in de vorm van lokauto's en lokpubers. De politie wil die lokwoningen inzetten in Rotterdamse wijken waar relatief veel inbraken worden gepleegd.
Gedrag veranderen
Het Openbaar Ministerie wil op zijn beurt harder inzetten op de aanpak van jongvolwassenen die veel misdaden plegen. Zij willen dat gaan doen door een bestaande maatregel (ISD) in te zetten, die tot doel heeft gedrag te veranderen. Van deze maatregel werd tot nog toe weinig gebruik gemaakt. (ANP)
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Sinds 1 oktober 2004 kent Nederlandse wet de maatregel Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders, ook wel bekend als de ISD-maatregel. Bron: Wikipedia.
Dus al meer dan TIEN jaar kan deze maatregel worden ingezet om de samenleving tegen onverbeterlijke criminelen te beschermen. Waarom lees ik dan hier: " Van deze maatregel werd tot nog toe weinig gebruik gemaakt. " ??