Advertentie

Wethouder Schouwen-Duiveland stapt op

Onderzoekers van Necker zagen integriteitsschending bij de verbouwing van het huis van de eerste vrouwelijke SGP-wethouder van Nederland.

03 juli 2024
Paula Schot op een verkiezingsposter van de SGP
Paula Schot op een verkiezingsposter van de SGPANP/Bert Spiertz

Wethouder Paula Schot (SGP) van de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland heeft haar ontslag ingediend. Ze deed dat aan het begin van een raadsvergadering over een verbouwing, waarbij sprake zou zijn geweest van integriteitsschendingen. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt berichtgeving hierover door lokale media.

 

financieel adviseur

JS Consultancy
financieel adviseur

Juridisch Adviseur

Certus Groep in opdracht van Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Juridisch Adviseur

Bouwregels overtreden

De integriteitsschending bestond eruit dat de wethouder en haar partner bij de verbouwing van hun huis de bouwregels overtraden, was eerder de conclusie in een onderzoek dat burgemeester Jack van der Hoek had ingesteld. Schot erkende eerder de fouten, maar wees erop dat de verbouwing niets te maken had met haar portefeuille sociaal domein.

Twaalf afwijkingen

Volgens de onderzoekers was de woning van Schot niet volgens de vergunning verbouwd, en werd daarmee in strijd met de regels gehandeld. Een handhaver van de gemeente stelde eerder twaalf afwijkingen vast aan het monument aan de Melkmarkt in Zierikzee. Zo was een buitenmuur ongeveer 1,5 meter hoger gebouwd dan de vergunning voorschrijft en waren er verschillende dakramen geplaatst. Ook asbest was onzorgvuldig verwijderd, constateerde de gemeente. 'Als mede-eigenaar van de woning is mevrouw Schot daarvoor medeverantwoordelijk', meldde het rapport. Schot bracht het college niet op de hoogte van de problematiek.

Unieke kans

'Ik baal als een stekker dat het op deze manier moet eindigen', schrijft Schot op LinkedIn. 'Ik had nog veel ambities waar willen maken.' Het besluit om te stoppen heeft ze naar eigen zeggen 'met pijn in het hart' bekendgemaakt. Schot bedankt verder haar fractie en het bestuur voor de 'unieke kans' die ze heeft gekregen. 

Eerste vrouwelijke SGP-wethouder

Schot werd in oktober 2020 benoemd tot eerste vrouwelijke SGP-wethouder in Nederland. De fractie is geschrokken van de 'stevige' conclusies van het externe onderzoek en staat dan ook achter Schots besluit om haar ontslag in te dienen. 'Het doet ons pijn een goed functionerende wethouder te verliezen, die haar portefeuilles beheerste en met verve verdedigde.' In maart hoopte Paula Schot nog aan te kunnen blijven nadat ze na een intern onderzoek diep door het stof was gegaan. 

Onwaarschijnlijk teleurstellend

Fractievoorzitter van de Schouwse SP John Schoon noemt het vertrek van Schot 'onwaarschijnlijk teleurstellend' en hoopt dat het niet betekent dat de klok binnen de SGP wordt teruggezet. De meeste partijen in de raad zeggen het besluit van Schot te respecteren en spreken hun waardering uit voor haar als bestuurder. 'Een verstandige beslissing om terug te treden', aldus fractievoorzitter Erika Kater van de lokale ChristenUnie. 'Gods zegen.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Bij ons loopt er een wethouder rond die moest opstappen wegens het schenden van zijn ambtseed (vriendjespolitiek), maar is later toch weer tot wethouder herkozen; een integriteitsschending is dus verschoonbaar als de raad het toestaat.
Advertentie