Advertentie

'Wethouder Schouwen-Duiveland handelde niet integer'

Volgens Necker ‘is sprake van een integriteitsschending’ door wethouder Paula Schot (SGP) bij een verbouwing van haar huis.

ANP
01 juli 2024
Paula-Schot---ANP.jpg
Wethouder Paula Schot (SGP) van Schouwen-DuivelandANP

Een wethouder van de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland heeft de integriteitsregels van haar gemeente geschonden. Dat is de conclusie van een onderzoek dat burgemeester Jack van der Hoek had ingesteld. Volgens onderzoekers van het bureau Necker ‘is sprake van een integriteitsschending’ door wethouder Paula Schot (SGP), omdat de wethouder en haar partner bij de verbouwing van hun huis de bouwregels overtraden. Schot erkent dat er fouten zijn gemaakt, maar wijst er ook op dat de verbouwing niets te maken had met haar portefeuille sociaal domein.

Adviseur Signaal Herkennen

JS Consultancy
Adviseur Signaal Herkennen

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Vergunning

Volgens de onderzoekers is de woning van Schot niet volgens de vergunning verbouwd, en is daarmee in strijd met de regels gehandeld. Een handhaver van de gemeente stelde eerder twaalf afwijkingen vast aan het monument aan de Melkmarkt in Zierikzee. Zo was een buitenmuur ongeveer 1,5 meter hoger gebouwd dan de vergunning voorschrijft en waren er verschillende dakramen geplaatst. Ook asbest was onzorgvuldig verwijderd, constateerde de gemeente. ‘Als mede-eigenaar van de woning is mevrouw Schot daarvoor medeverantwoordelijk’, meldt het rapport. Schot bracht het college niet op de hoogte van de problematiek.

‘Verkeerde inschatting’

Schot noemt het in een reactie ‘een verkeerde inschatting’ dat ze de afwijkingen niet direct heeft gemeld. Wel zegt ze dat haar echtgenoot het contact had met de opdrachtnemers. ‘Deze fouten zijn, zoals het rapport laat zien, zonder mijn bemoeienis en betrokkenheid tot stand gekomen. Er zijn geen andere zaken in het rapport aan de orde gekomen die aldus de onderzoekers raken aan de bestuurlijke integriteit’, zegt Schot. Ze zegt dat ze zich ‘met hart en ziel’ wil blijven inzetten voor de gemeente.

Of ze dat ook mag blijven doen, is niet duidelijk. Het is nu aan de gemeenteraad om een oordeel over Schot te vellen. De raad praat daar dinsdagavond over. De wethouder legde haar taken eind februari tijdelijk neer, in afwachting van de resultaten van het onderzoek. Schot werd in oktober 2020 benoemd tot eerste vrouwelijke SGP-wethouder in Nederland.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie