Het nieuwe waterschap Vallei & Veluwe, dat ontstaat na een fusie tussen twee waterschappen, krijgt een oneerlijke zetelverdeling. Fusiepartner Vallei & Eem heeft recht op vier zetels meer dan het schap van Veluwe. Dat vindt de Algemene Waterschapspartij (AWP).
'Zetelverdeling na waterschapsfusie oneerlijk'
Algemene Waterschapspartij AWP uit Vallei & Eem wil na fusie met waterschao Veluwe een verdeling van 13-9, niet 11-11.
Elk elf zetels
Volgens de plannen krijgt het nieuwe waterschap 22 zetels; elf per op te heffen waterschap, zo is in het ontwerpreglement opgenomen. De AWP maakt daar bezwaar tegen en wil een verdeling van 13-9. Vallei & Eem heeft veertig procent meer kiezers dan waterschap Veluwe. De voorgestelde verdeling is oneerlijk in een democratisch bestel waar de meeste stemmen gelden, vindt de AWP.
Vrijwel gelijkwaardig
De partij diende hierover zienswijzen in bij de provincie Gelderland, maar het provinciebestuur schoof die terzijde. Het reglement wordt niet aangepast, want beide op te heffen waterschappen zijn gemiddeld vrijwel gelijkwaardig qua taken, gebiedsomvang, inwoneraantal, budget en personeelsbestand, aldus Gelderland.
Provincies besluiten
Morgen neemt de provincie een besluit over het ontwerpreglement. In april en mei volgt besluitvorming in Utrecht en Overijssel, die ook betrokken zijn bij de waterschapsfusie. Secretaris Ron van Megen van de Waterschapspartij Vallei & Eem hoopt dat tenminste een van de drie provincies het met de kritiek van zijn partij eens is. ‘Want als één provincie niet akkoord gaat, strandt het voorstel.’ En anders benut de partij de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen de provinciale besluiten.
Woonplaats dijkgraaf
Een ander punt van kritiek gaat over de woonplaats van de dijkgraaf. ‘Normaal gesproken moet de dijkgraaf in principe, net als een burgemeester, binnen het gebied wonen. Hooguit kun je tijdelijk ontheffing verlenen, om iemand gelegenheid te geven te verhuizen’, zegt Van Megen. Maar in het ontwerpreglement is het woonplaatsvereiste afgeschaft, zegt Van Megen. ‘Netjes geformuleerd staat er dat het niet nodig is dat een dijkgraaf in het waterschapsgebied woont. Die krijgt dus in feite permanente ontheffing.’
Dijkgraaf woont in Brabant
De huidige dijkgraaf van Vallei & Eem, Annemarie Moons, is de aangewezen kandidaat om dijkgraaf van het fusiewaterschap te worden. ‘Zij woont op dit moment in Brabant, met een tijdelijke ontheffing. We willen het niet op de persoon spelen, want zij is een uitstekende dijkgraaf. Maar principieel vinden we dat het woonplaatsvereiste moet blijven bestaan. Een dijkgraaf moet gewoon snel beschikbaar kunnen zijn als er iets in het gebied gebeurt.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ach volgend jaar zijn er verkiezingen, regelt het zich vanzelf