Advertentie

Alle gemeenten aangesloten bij Burgernet

Alle gemeenten zijn aangemeld bij burgernet. Als laatste gemeente sloot Westerveld zich bij Burgernet aan.

08 maart 2016

Het heeft even geduurd, maar ook Westerveld is – als laatste gemeente van Nederland - om. Sinds kort kunnen de 19.000 inwoners van de Zuid-Drentse gemeente zich aanmelden voor Burgernet, het netwerk waarmee de politie en gemeenten mensen oproepen mee te zoeken naar bijvoorbeeld inbrekers en vermiste personen. 

23 jaar
Het plan voor Burgenet werd in 1993 gelanceerd door oud-politieman Jankees van Baardewijk. Het duurde nog bijna tien jaar voordat ij in 2002 de gelegenheid kreeg het project in Utrecht op te starten. Het eerste Burgernetbericht werd in 2004 in Nieuwegein verzonden. Nu, twaalf jaar later, voert Westerveld als 390e en laatste Nederlandse gemeente het netwerk in en kunnen ook de inwoners van de 24 dorpskernen (waaronder Havelte, Diever en Dwingeloo) in deze gemeente zich aanmelden voor Burgernet. 


Landelijk dekkend
Daarmee is Burgernet een landelijk dekkend netwerk, waarbij zo'n 1,6 miljoen mensen zijn aangesloten. Meldingen van de politie ontvangen zij al lang niet meer alleen gesproken op de thuistelefoon. Vanuit de meldkamer worden ook sms-berichten naar mobiele telefoons verstuurd en wie een  smartphone heeft, kan via een speciale Burgernet-applicatie berichten ontvangen op de plek waar hij zich bevindt. Ook via social media worden berichten verspreid.

Burgermail
Recent is ook Burgernetmail ingevoerd, waarbij politie en gemeenten niet-urgente berichten versturen. `Bijvoorbeeld om mensen te waarschuwen over een inbraakgolf in hun buurt', zegt Bert Edel, Burgernetmanager bij politie-eenheid Noord-Nederland. `Via de mail vertellen we niet alleen dat  er is ingebroken, maar ook hoe dat gebeurt en hoe mensen kunnen voorkomen ook slachtoffer te worden.

8200 spoedberichten
Maar Burgernet blijft toch vooral een middel om snel mensen te betrekken bij opsporing. Bijna 8200 spoedberichten werden er vorig jaar verstuurd, zo'n 400 meer dan een jaar eerder. In 750 gevallen kon de politie dankzij de inzet van Burgernet direct succes boeken, 3800 keer leidde  informatie in een later stadium tot resultaat. Ruim de helft van de zogenoemde tijdkritische Burgernetberichten (4349) had betrekking op vermissingen. Over straatroven, overvallen, woninginbraken en winkeldiefstallen werden elk ruim 400 berichten verspreid.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Andreas Richter
Veilig ?

Waarom krijgen ze dan vertrouwelijke informatie toegespeeld van personen die niet verdacht zijn van inbraak en die niet vermist zijn ?

Het wordt toch ook voor andere inzet gebruikt ?

Waarvoor het niet dient gebruikt te worden ?
Advertentie