Maatregelen
Deze stad nam draconische maatregelen om herhaling bij de Tweede Kamerverkiezingen te voorkomen. Artikel J 36 van de Kieswet bepaalt alleen dat er in een stemlokaal geen activiteiten ontplooid mogen worden die erop zijn gericht de kiezers te beïnvloeden in hun keuze.
Kieswet is aan onderhoud toe
De Kieswet is aan een beetje onderhoud toe. De wet zegt namelijk niets over het aantal personen dat in een stemhokje mag staan, en dat…
Fysiek in staat
Mat Meijs, woordvoerder van de Kiesraad, zegt dat het uitgangspunt van de Kieswet is dat een kiezer zelf zijn wil kenbaar moet kunnen maken en dat hij in staat is dat fysiek zelf te doen. ‘Iemand die niet kan lezen, kan best kenbaar maken op wie hij wil stemmen, maar hij ziet niet waar hij dat moet doen. Een lichamelijk gehandicapte mag zich bij laten staan. Dat hoeft niet door iemand van het stembureau, je kunt ook zelf iemand meebrengen.’
Wat is het principiële verschil tussen een ongeletterde en een lichamelijk gehandicapte?
‘Voor de leden van het stembureau moet de toestand duidelijk zijn. Als iemand geen armen heeft, is dat waarneembaar. Of iemand niet kan lezen is lastig te beoordelen.’
Wat kan zo iemand doen?
‘Blindheid geldt als een lichamelijke handicap, dus een blinde mag laten stemmen. Niet kunnen lezen is geen lichamelijke handicap. In dat geval kun je iemand machtigen.’
Moet dat niet veel breder bekend worden om ‘Rotterdamse toestanden’, waarbij mensen met zijn tweeën of drieën in een stemhokje stonden, te voorkomen?
‘Bij alle verkiezingen komen dit soort dingen voor, maar het speelt meestal niet op grote schaal. Als stembureaus of gemeenten serieuze problemen hebben, moeten ze dat terugkoppelen; alle verkiezingen worden geëvalueerd. Eventueel moet de Kieswet worden aangepast.’
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit jaar was ik benieuwd of mijn (minderjarige) dochter mee mocht in het stemhok. Dat doe ik al jaren. Mijn dochter mag dan het stembiljet voor mij invullen. Zij vindt dat leuk en ik hoop haar daarmee iets van het grotemensenstemmen bij te brengen en haar deelgenoot te maken van "het feest van de democratie'. Gelukkig leidde dat ook dit jaar niet tot opmerkingen van de leden van het stembureau. Verstandig!
Maar mocht er een regel komen dat dat niet meer zou mogen: dan ben ik daar mordiceus op tegen.
Gekker moet het niet worden. Een kennis van mij kwam met zijn dochter van 3 op zijn nek in het stembureau. Toen het hokje wilde ingaan met zijn dochter, werd zijn dochter gesommeerd achter de gele lijn te blijven. Ik denk dat we erg aan het doorslaan zijn.
Ik vind het toch wel verbijsterend dat er mensen zijn die niet eens Nederlands spreken en dan mogen beslissen welke kant wij opgaan met dit land.
Laten we toch weer eens wat meer naar de bedoeling van de wet kijken: iedereen moet onbeïnvloed zijn stem kunnen uitbrengen. Een wie er dan in het stemhokje staat, doet er niet toe. Overigens: zou er via volmachtstemmen niet veel meer gemanipuleerd worden? Denk het wel.