Onterechte aanschaf
Daarna heeft Mans een gesprek gevoerd met het betreffende lid van de intergemeentelijke brandweer, waarna hij afzag van een belastende verklaring. Daarmee heeft Langelaar ervoor gezorgd dat de mogelijke klokkenluider zijn taak als klokkenluider ‘niet of niet vrijelijk heeft kunnen uitoefenen’. Dat concludeert een onderzoekscommissie van de gemeenteraad van Lisse in een rapport over vermeend onterechte aanschaf van goederen door de intergemeentelijke Brandweer.
Burgemeester 'verraadt' klokkenluider
Burgemeester Corrie Langelaar van Lisse heeft de naam van een mogelijke klokkenluider doorgegeven aan zijn werkgever, burgemeester Toon…
Luchtflessen
De gemeenteraad van Lisse besloot tot een raadsonderzoek naar de Intergemeentelijke Brandweer Bollenstreek nadat er grote onduidelijkheid was ontstaan over de aanschaf van veertig luchtflessen. ‘Tijdens de raadsvergadering in maart 2008 kwam een raadsvoorstel voor de aanschaf van ademluchtapparatuur aan de orde. Maar een inspreker zei toen die flessen al lang in de kazerne in Lisse stonden,’ zegt SGP-raadslid Marius Nieuwenhuis, voorzitter van de onderzoekscommissie. Omdat de raad vervolgens niet naar tevredenheid werd geïnformeerd via de toegezegde memo’s, stelde de raad een onderzoekscommissie in om betrokkenen onder ede te kunnen horen.
Tegenstrijdige verklaringen
Het onderzoek werd vertraagd doordat de intergemeentelijk commandant en zijn plaatsvervanger niet wilde verschijnen voor de onderzoekscommissie. ‘Zij meenden dat ze niet verplicht gesteld konden worden om te verschijnen, maar de rechter vond van wel,’ zegt Nieuwenhuis. Vervolgens kwamen er tegenstrijdige verklaringen. Ook ‘kon’ de gemeente de door de onderzoekscommissie gevraagde technische gegevens niet opleveren. ‘De computer was opeens gecrasht, de ambtenaar was ziek...,’ zegt Nieuwenhuis. Uiteindelijk concludeert de commissie nu dat er inderdaad al flessen, bestemd voor Lisse, stonden voordat er budget was toegekend door de raad. ‘Zo’n uitgave zonder toegekend budget is een politieke doodzonde,’ zegt Nieuwenhuis.
Vertrouwelijke email
Naast de budget-kwestie is de zaak zelf ook een kwestie geworden, met burgemeester Langelaar in de hoofdrol. ‘Het meest belastende was een mail die binnenkwam via de website van de gemeente, gericht aan de onderzoekscommissie, en heel duidelijk vertrouwelijk,’ zegt Nieuwenhuis. ‘Die mail is toch bij de burgemeester terechtgekomen en die heeft gemeend die mail te moeten doorgeven aan de burgemeesters van Hillegom en Schaarwoude, met wie zij samen de stuurgroep Intergemeentelijke Brandweer Bollenstreek vormt.’ Burgemeester Mans van Hillegom heeft daarna contact gehad met de man die in de mail werd opgevoerd als klokkenluider. Ook telefonisch had hij zich al gemeld bij een lid van de onderzoekscommissie, maar na het gesprek met Mans heeft hij zich teruggetrokken als klokkenluider, meldt de commissie in het rapport.
Op zes juli behandelt de gemeenteraad van Lisse het onderzoeksrapport. Burgemeester Langelaar was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een echte 'burgemeester in oorlogstijd!'
Dit artikel staat vol onjuistheden.
De belangrijkste: De burgemeester heeft de naam van de mogelijke klokkenluider helemaal niet doorgegeven. De mail was anoniem en niet afkomstig van de mogelijke klokkenluider. De naam van de klokkenluider was bij Langelaar niet bekend. Het is niet bewezen dat Mans met de klokkenluider gesproken heeft. Mans ontkent dit ook.
Kortom kennelijk moeten er bestuurlijke koppen rollen vanwege een conflict tussen de commandant IBB en het vrijwilligerskorps in Lisse.
Schaarwoude moet zijn Noordwijkerhout.
Kennelijk is reageerder W niet goed geinformeerd. De naam van de 'mogelijke klokkenluider' stond gewoon in de bewuste mail.
Later heeft gemeente Lisse de 'bewuste mail' zelfs gepubliceerd op haar website. Ik heb hem dus hier nog. De naam van de 'mogelijke klokkenluider' was er toen op onhandige wijze uitgehaald. Zo onhandig dat elke insider kon zien om wie het ging.