Overslaan en naar de inhoud gaan

Doodgeborenen mogen ingeschreven bij burgerlijke stand

Kinderen die dood ter wereld komen, kunnen vanaf zondag officieel worden aangegeven bij de burgerlijke stand voor registratie. Dat was…

Kinderen die dood ter wereld komen, kunnen vanaf zondag officieel worden aangegeven bij de burgerlijke stand voor registratie. Dat was voorheen niet mogelijk; doodgeborenen bestonden formeel niet, vaak tot (bijkomend) verdriet van de ouders.

Achthonderd babies
Het kabinet verwacht dat jaarlijks 550 ouders van een doodgeboren kind dit aangeven. Stille Levens, het kenniscentrum voor babysterfte, noemt dat een lage inschatting. Volgens de meest recente cijfers uit 2016 stierven ruim achthonderd baby's na een zwangerschap van 22 weken of meer.

Miskraam

Door de wetswijziging van de Basisregistratie Personen kunnen alle doodgeborenen worden aangegeven, onafhankelijk van de duur van de zwangerschap. Theoretisch is het dan mogelijk om ook na een miskraam in de eerste vier maanden van de zwangerschap het kind te laten registreren. 'Daarvoor is wel documentatie nodig, een akte van geboorte (levenloos)', legt een woordvoerder van het kenniscentrum uit. Een verklaring van een arts of verloskundige kan eventueel ook voldoende zijn; het is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om dat te bepalen.

Emotioneel

Ouders van doodgeborenen zijn dolblij dat ze hun kinderen alsnog kunnen laten registreren. 'Het is een emotioneel ding, dat zagen we toen de petitie online kwam. Het is ongekend dat een petitie in een week tijd 80.000 steunbetuigingen krijgt en nog bijzonderder dat dat tot wetswijziging leidt.' (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W. de Wit

Dit is uiteraard goed nieuws voor al deze ouders.
Het roept wel een andere vraag op. Als bijvoorbeeld een levenloos geboren kind van 22 weken oud een akte van geboorte kan krijgen, dan wordt dit kind wettelijk alsnog als persoon beschouwd met alle rechten die een persoon heeft. Hoe verhoudt zich dat tot de Wet Afbreking Zwangerschap (Abortuswet) waarin zelfs een na een abortus levend geboren kind van 22 weken wettelijk niet als persoon wordt beschouwd en geen enkel recht heeft, omdat die wet een kind ná 24 weken pas als persoon met rechten beschouwd.

Op 5 februari 2019, 16:51

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in