Overslaan en naar de inhoud gaan

Afschaffen stadsdelen kost miljoenen

Het afschaffen van de stadsdelen in Amsterdam, zal de hoofdstad vele miljoenen euro’s kosten. Structureel gaat het om minimaal 100…

Gemeentewet
Dat stelt de Raad voor de Stadsdeelfinanciën in een woensdag gepubliceerd advies. Deze raad adviseert het college van burgemeester en wethouders in de hoofdstad over deze bestuurslaag.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken (CDA) wil de stadsdelen in Amsterdam en de deelgemeenten in Rotterdam juist afschaffen. Hij is van plan de Gemeentewet zo aan te passen dat de mogelijkheden om zo’n bestuurslaag in te stellen, vervalt.

Terug bij af

Volgens de raad heeft de invoering van de stadsdelen sinds begin jaren tachtig Amsterdam veel geld opgeleverd. Bepaalde taken worden nu op lokaal niveau uitgevoerd, wat goedkoper is dan toen dat nog allemaal centraal gebeurde. Daardoor zou de hoofdstad tegenwoordig 100 miljoen euro per jaar goedkoper uit zijn. ,,Het opheffen van de stadsdelen zal de stad in dat opzicht terug bij af brengen.’’

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Zot

Frank de Wolf, fractievoorzitter van de PvdA in de hoofdstad, noemde het plan van Donner woensdag ,,te zot voor woorden. Dit kabinet wil in deze financieel moeilijke tijden jaar in jaar uit 100 miljoen in centralisatie van de bureaucratie stoppen. Mijn voorkeur zou zijn: houd de stadsdelen. Het brengt uitvoering van beleid dicht bij de Amsterdammers.’’


Extra kosten

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het schrappen van deze bestuurslaag zal bovendien gepaard gaan met onder meer de nodige reorganisaties. Dat zal de eerste jaren leiden tot extra kosten van tientallen miljoenen euro’s, voorspelt de raad. 

Bureaucratie

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (bestuurlijk stelsel, GroenLinks) was al tegen het afschaffen van de stadsdelen. Het advies sterkt haar in die mening. ,,Met het afschaffen van de stadsdelen vervang je democratie door bureaucratie. Dat is niet goed voor de Amsterdammer en, naar nu blijkt, ook niet voor de financiële positie van de Amsterdam.’’

Dichter bij burger

Amsterdamse stadsdelen gaan over zaken als het ophalen van het vuilnis en ruimtelijke ordening. Ze hebben allemaal een eigen bestuur en stadsdeelraad, waarin de politieke partijen zijn vertegenwoordigd. De hoofdstad voerde ze in om de politiek dichter bij de burger te brengen. Volgens critici hebben ze echter vooral tot veel bureaucratie geleid.

Deelgemeenten

De gemeente halveerde het aantal stadsdelen vorig jaar nog. Voorheen waren het er veertien, sinds mei zeven. Naast Amsterdam heeft alleen Rotterdam een soortgelijke bestuurslaag. Daar heten ze deelgemeenten.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd

De stadsdelen functioneren al jaren niet. Bestuurders vragen bij zichzelf subsidie aan, er worden vele miljoenen verspild.
Ieder stadsdeel heeft zijn eigen stokpaardje en stadsdeel, centrale stad en stadsregio werken elkaar tegen en bemoeien zich met elkaars bevoegdheden.
Vele stadsdelen verzaken hun taken en weten niet eens welke bevoegdheden ze wel hebben. Afschaffen die hap en maak er service kantoren van.

Op 26 januari 2011, 20:10
Frans

Ik geloof niet zoveel van het hierboven weergegeven verhaal.
€ 100 miljoen? door decentraal te werken?
Ik dacht dat schaalvergroting (onderwijs, fusie gemeenten, zorg) altijd voor kostenbesparing zorgde. Nu blijkt ineens het tegendeel.
In de berekening zijn zeker niet de kosten van de stadsdeelkantoren, salarissen e.d. meegenomen.
Kortom: die 100 miljoen is volgens mij lariekoek.

Op 27 januari 2011, 08:21
Marcel

Stadsdelen behouden is inderdaad beter voor de burger. Qua grootte zijn stadsdelen middelgrote gemeentes.
Daarbij is geen stadsdeel gelijk: burgers hebben verschillende wensen en verwachtingen van het (haar eigen) bestuur. Vandaar dat ieder stadsdeel zijn eigen (politieke) kleur heeft.
Wel dient Amsterdam te kijken welke taken meer gemeenschappelijk kunnen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld de reiniging. Waarom moet de vuilniswagen bij de stadsdeelgrens omkeren? Dit soort stadsdeeloverschrijdende taken moet meer centraal geregeld worden.

Op 27 januari 2011, 08:27
Hannes Haganum

Wat een flauwekul. Normaal gesproken bereken je wat de opheffing oplevert. Wie het politieke gebeuzel en geneuzel in Amsterdam volgt, weet toch al jaren dat het een kwestie van elkaar baantjes en macht toespelen. Het tragisch dieptepunt is wel de
jarenlange discussie over de voormalige tramremise aan het Bellamyplein. Een prachtig gebouw dat het verdient om in oude luister hersteld te worden als vervoers- en transportmuseum ! Nee, de politieke dorpsgekken gaan jarenlang met elkaar zitten ruzieën over een multi-culturele
invulling. Mevrouw van Es heeft ook een flink pak boter op haar hoofd en gebruikt, niet door kennis gehinderd, argumenten die haar op dat moment van pas komen.
Zorg, zoals iemand al heeft opgemerkt, dat er servicekantoren in de wijk overblijven en stel een paar wijkteammanagers met verstand van zaken aan en je kunt de hele politieke boedel zo opheffen en sluiten.

Op 27 januari 2011, 09:37
Insider

Raad voor de Stadsdeelfinancien..........ben benieuwd naar de bezetting hiervan en de belangen van deze personen! Wat een ongelofelijke onzin dat opheffing duurder is dan handhaving van deze politieke werkgelegenheidsprojecten.

Op 27 januari 2011, 09:51
Rob Ossel

Apekool van linkse baantjesjagers die uit eigenbelang spreken.

Op 27 januari 2011, 09:53
Tom

Stadsdelen opheffen kost inderdaad miljoenen, handhaven kost echter miljarden. Het is maar wie er rekent en hoe er wordt gerekend. Zo'n flutrapport daar prikken ze in Den Haag toch zo doorheen, mag ik hopen?

Op 27 januari 2011, 10:54
Broadcaster

Het Stukje over Amsterdam-West elders in deze editie toont maar weer eens het failiiet van de stadsdeelraden aan. Als zelfs onze "intellectuele" vrienden van D66 er niet in slagen de deelraadsfractie met voldoende kwaliteit te bemannen dan kun je de boel beter opheffen.

Op 27 januari 2011, 11:55
hans

is dat rapport al openbaar?

Op 27 januari 2011, 12:08
Paul

Nou gemeente Den, Haag, Utrecht, anderen, volgens de gemeente Amsterdam laten jullie miljoenen liggen...

Op 27 januari 2011, 14:28
Geencent

Afschaffen van stadsdelen of deelgemeenten kost 100 miljoen euries per jaar? Het levert dat op, bedoele hullie toch... LARIEKOEK! Landelijk fuseren gemeenten om kosten te besparen, ohnee dat klopt ook al niet, dat kost duurder aan financiele geldmiddelen. Weg met die extra bureaucratie. Nogmaals dit lezen, onthouden, en uitvoeren:
Zorg, zoals iemand al heeft opgemerkt, dat er servicekantoren in de wijk overblijven en stel een paar wijkteammanagers met verstand van zaken aan en je kunt de hele politieke janboedel zo opheffen en sluiten.

Op 27 januari 2011, 14:56
Rik

Merkwaardig: iedereen die roept dat het opheffen van stadsdelen miljoenen oplevert wordt direct geloofd, of in ieder geval niet tegengesproken. Maar zodra iemand suggereert dat het opheffen van de stadsdelen wel eens miljoenen zou kunnen kosten, begint iedereen dat onmiddellijk in twijfel te trekken. Het zal wel niet passen in het heersende beeld van de "reaguurders" van een overheidsapparaat dat nergens toe dient en in hun ogen niks presteert.
Mijn advies: vooral niet twijfelen aan je eigen wereldbeeld!

Op 27 januari 2011, 16:59
Jan

Gewoon Amsterdam en Rotterdam opdelen in zelfstandige gemeenten van zo'n 40.000 inwoners: overzichtelijker, efficiënter en goedkoper dan een megastad met of zonder deelgemeenten of stadsdelen.

Op 29 januari 2011, 11:49
Gerard Elkhuizen

Om de macht van de Stadsregio Rotterdam te breken kwam men eens met het plan om van de Stadsregio een aparteprovincie van te maken.
Rotterdam zou dan opgedeeld worden in aparte gemeentes.
Daar heb ik me via ingezonden brieven tegen verzet.
Dan moest voor iedere gemeente dan een burgemeester komen.
En weer meer wethouders, en een gemeenteraad.
Dit alles zou dan nog duurder geworden zijn.
Nu is de afschaffing van de deelraden ook duurder.
Betekend meer wethouders.

Op 31 januari 2011, 16:45
michiel

Wij van WC-Eend adviseren:
WC-Eend.

Op 1 februari 2011, 10:58

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in