Advertentie

Fors meer bedreigingen van politici

Landelijke politici en mensen die in de regio Den Haag politiek actief zijn, hebben vorig jaar fors vaker bedreigingen ontvangen dan een jaar eerder.

27 augustus 2018
geweld.png

Landelijke politici en mensen die in de regio Den Haag politiek actief zijn, hebben vorig jaar fors vaker bedreigingen ontvangen dan een jaar eerder. 

Levensbedreigingen

De speciale politie-eenheid Team Bedreigde Politici ontving vorig jaar 331 meldingen, bijna honderd meer dan in 2016. Van de meldingen werden negentig bedreigingen beoordeeld als een strafbaar feit, 25 meer dan een jaar eerder. Het gaat dan bijvoorbeeld om levensbedreigingen of dreigen met zware mishandeling.

Eén politicus

De scherpe stijging hangt onder meer samen met het feit dat één politicus veel vaker is gaan melden dat hij of zij werd bedreigd. Om privacyredenen mag het Openbaar Ministerie niet zeggen om wie het gaat, maar het OM geeft wel aan dat het om een landelijke politicus gaat. PVV-leider Geert Wilders laat geregeld via Twitter weten dat hij is bedreigd en daarvan aangifte doet. 

Social media

Zeventien zaken zijn inmiddels behandeld en in sommige gevallen bestraft met een taakstraf, een doorverwijzing naar bureau Halt of een vermanend gesprek. De onderzoeken nemen veelal veel tijd in beslag, omdat de bedreigingen vaak worden geuit via social media als Facebook en Twitter en rechtshulpverzoeken aan die buitenlandse bedrijven veel tijd vergen.(ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Daan
Tis ook zo gemakkelijk. Net als een briefje van 100 op straat leggen en vervolgens zeuren over diefstal...1- zet iemand voor een pc / smartphone

2. sluit de zooi aan op het internet

3. laat m zich opwinden

4. breng een keyboard in beeld

5. geeft tijd tot intikken van tekst

6. breng een 'send'-button in beelden - hatsjekidee - de deuren naar bedreig tsunami's staan open.Het is zo simpel...
Hans / afdelingsmanager
De meeste, lokale politici die ik ken, hebben een lichte tot zwaardere vorm van narcisme of erger. Zou dit bericht daar ook iets mee te maken kunnen hebben?
Advertentie