De VNG is met een podcast begonnen waarin Andries Kok, directeur Lokaal Bestuur en Informatiesamenleving bij de VNG, verdiepende gesprekken voert met bestuurders van gemeenten en raadsleden over urgente thema’s in de lokale democratie. In de eerste aflevering 1 is VNG-voorzitter en burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma te gast. Het onderwerp is: het onvoorspelbare venijn dat polarisatie heet.
VNG-podcast moet gemeente beter zichtbaar maken
In een serie afleveringen van de podcast Goed Lokaal Bestuur wil de VNG de rol van gemeenten in het leven van inwoners beter zichtbaar maken

Niet altijd zichtbaar
Reden om de podcast te beginnen is dat gemeenten een belangrijke, maar lang niet altijd zichtbare rol spelen in het leven van hun inwoners, onder meer op het gebied van zorg, leefomgeving, veiligheid, digitalisering, mobiliteit, wonen, economie en allerlei andere onderwerpen. ‘De 342 gemeenten vormen in ons land de eerste overheid. Dáár zorgen raadsleden, bestuurders en ambtenaren voor 18 miljoen Nederlanders, voor hun omgeving en voor de lokale democratie’, schrijft de vereniging op haar website.
Dilemma's en oplossingen
De Podcast Goed Lokaal Bestuur moet de opgaven, dilemma’s en oplossingen van gemeentebestuurders beter zichtbaar maken. Hoe gaan bestuurders om met onze snel veranderende samenleving en met hun alsmaar groeiende takenpakket? En hoe gaan ze om met hun eigen ambities voor Nederland? Welke van hun initiatieven kunnen anderen inspireren? Andries Kok gaat hierover met zijn gasten in gesprek en spreekt in de eerste aflevering dus met Sharon Dijksma over het thema polarisatie.
Niet meer voorgeleefd
In de podcast gaat ze in op de onmiddellijke weerslag van internationale gebeurtenissen op haar gemeente en de invloed van social media op de, in haar ogen, toenemende polarisatie. ‘Beelden komen ongefilterd binnen bij jonge mensen. Dat doet iets.’ Ook noemt ze het opkomende populisme in de wereld en in Nederland. ‘Populistische partijen zijn over het algemeen geen zachte krachten op zoek naar overeenstemming.’ Ze zegt dat leerlingen die zich in de klas niet gedragen soms rechtstreeks verwijzen naar hoe het er in de Tweede Kamer aan toegaat. ‘Dan snap ik wel dat dit voor een docent op dit moment heel lastig is, want er wordt ook niet meer voorgeleefd.’
De komende weken verschijnen meer afleveringen met onder meer Peter Heijkoop, de burgemeester van Leiden, Lennart van der Linden, wethouder in Barendrecht en met Ineke van Gent, de (scheidend) burgemeester van de gemeente Schiermonnikoog.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.