Advertentie

VNG bezuinigt 2,7 miljoen euro

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat 2,7 miljoen euro bezuinigen. De top wordt smaller, afdelingen moeten fuseren en het 100-jarig bestaan wordt minder luxe gevierd.

19 maart 2011

Die bezuinigingen werden afgedwongen door de leden in een buitengewone vergadering in Utrecht, eind vorig jaar. Omdat de gemeenten zelf ook de broekriem moesten aanhalen, eisten zij hetzelfde van hun koepelorganisatie. Voortaan beweegt de hoogte van de contributie niet alleen mee met de ontwikkeling van de algemene uitkering van het Rijk, maar gaat daar de komende 4 jaar standaard een korting van 2 procent vanaf. De contributie- inkomsten van het VNGbureau blijven daardoor de komende 4 jaar circa 8 procent achter bij het gemeentefonds.

 

In euro’s betekent de jaarlijkse korting van 2 procent voor de VNG dat de contributie-inkomsten dit jaar al 412 duizend euro lager uitvallen. Tot 2014 loopt dat op tot 1,6 miljoen euro. ‘Maar daarmee zijn we er niet’, zegt directievoorzitter Ralph Pans. ‘We missen ook de inflatiecorrectie. De prijzen blijven stijgen, net als de kosten voor de pensioenpremies. Daarom moeten wij als organisatie in totaal 2,7 miljoen euro bezuinigen.’

 

Mes in directie

 

Om als leiding het goede voorbeeld te geven, wordt het mes gezet in de directieraad van de vereniging. Met ingang van deze maand bestaat die officieel uit nog slechts twee leden: voorzitter Ralph Pans en Kees Jan de Vet. De structuurwijziging betekent dat de vacature wordt geschrapt die ontstond door het recente vertrek van het derde directieraadslid Sandra Korthuis, zij is benoemd tot directeur van een woningcorporatie in Meppel. Behalve een directeursalaris, bespaart de inkrimping de VNG ook secretariaatskosten.

 

Nadelige implicaties zijn er ook. ‘Een smallere bezetting betekent dat we als directie lang niet meer overal bij kunnen zijn en veel vergaderingen en bijeenkomsten zullen moeten laten lopen’, aldus Pans.

 

Verder staat de VNG een interne reorganisatie te wachten. De bedoeling is de afdelingen milieu en mobiliteit en ruimte en wonen samen te voegen. Jan van der Voet is aangesteld als kwartiermaker om te onderzoeken in hoeverre dat mogelijk is. De voorziene fusie vormt onderdeel van een grote operatie om met 10 procent minder mensen te gaan werken. Elke afdeling krijgt die doelstelling opgelegd. In absolute getallen betekent het dat de VNG 21 arbeidsplaatsen gaat schrappen.

 

Op 1 januari 2014 moet de afslanking een feit zijn. Pans wil de operatie in principe zonder gedwongen ontslagen laten verlopen, maar het is onzeker of het niet verlengen van tijdelijke contracten en het gebruik maken van natuurlijk verloop voldoende soelaas bieden.

 

Minder activiteiten

 

Het schrappen van de arbeidsplaatsen gaat in elk geval gepaard met snijden in de activiteiten. De komende jaren besteedt de VNG meer facilitaire taken uit, zoals chauffeursdiensten en ICT. Ook wordt bezuinigd op buitenlandse activiteiten. Zo krijgt VNG International een korting van 2 ton opgelegd.

 

Daarnaast gaat de VNG onder meer minder doen aan burgerzaken, omdat daar volgens Pans immers al de aparte vereniging NVVB voor bestaat. Het voornemen is ook om als vereniging in minder bestuurlijke gremia actief te zijn. ‘Dat vergt doorgaans heel veel capaciteit. We gaan scherpere keuzes maken welke departementale overleggen over nieuwe regelgeving we willen bijwonen. We gaan een noodzakelijkheidstoets toepassen’, zegt hij.

 

Verder gaat de koepelorganisatie leden geld vragen voor het beantwoorden van al te specialistische vragen. ‘Sommige vragen zijn zo specifiek, voor een zo kleine groep gemeenten of één enkele gemeente, dat ze het karakter van individuele dienstverlening hebben. Zulk soort vragen gaan we in rekening brengen’, zegt de directievoorzitter.

 

‘Onze expertisecentra zullen kritischer worden in welke vragen ze wel en niet beantwoorden. Ze gaan zich op hun kerntaken concentreren. Vragen van gemeenten die gaan over knelpunten aangaande Rijksbelastingen zullen worden doorverwezen.’

 

De bezuinigingen treffen ook het jubileum van de VNG. Het 100-jarig bestaan wordt volgend jaar aanzienlijk soberder gevierd dan gepland. Zo is een kostbaar idee voor een tv-serie geschrapt. Een gedenkboek komt er evenmin. Hoe het eeuwfeest wel wordt opgeluisterd, wil Pans nu nog niet kwijt. Behalve dan dat alle festiviteiten worden gebundeld met het traditionele VNG-jaarcongres. Dat stond in juni 2012 toch al gepland in Den Haag.

 

Inschikken

 

Het verhogen van de bezettingsgraad van het gerenoveerde VNG-bureau aan de Nassaulaan in Den Haag moet ook bijdragen aan de gewenste besparing. ‘Iedereen moet inschikken’, zegt Pans. De maatregelen hebben in zijn ogen één ding gemeen: de leden ondervinden er geen of nauwelijks last van. ‘Maar je zult altijd een paar gemeenten hebben die niet blij zijn’, zegt hij. In juni worden ze op de hoogte gesteld van het totaalplaatje. Voor die tijd moet het plan nog door de ondernemingsraad, want de reorganisatie vereist hun advies. Eind deze maand is er overleg met de OR en in april gaat de definitieve aanvraag uit.   


‘Directie is a-politiek’
De VVD verliest met het vertrek van Sandra Korthuis haar plek in de VNGdirectie. PvdA ‘(Ralph Pans) en CDA (Kees Jan de Vet) bezetten de twee overgebleven posten. ‘Het moet maar eens afgelopen zijn met die discussie over politieke kleur’, zegt directievoorzitter Ralph Pans. Sinds jaar en dag worden de directieposten bij de VNG keurig verdeeld over CDA, PvdA en VVD, jarenlang de grootste partijen in het land. Omdat de vacature Korthuis niet meer wordt ingevuld, is het gedaan met die evenredige verdeling. ‘We moeten af van die discussie. De directie is a-politiek. Politici zitten in het bestuur’, aldus Pans. ‘Het moet gaan om competenties, niet om kleur. Bovendien is het niet meer vol te houden in het politiek verdeelde landschap van Nederland. Als je daar naar kijkt, dan mis ik nog wel meer partijen. Wil je daaraan tegemoet komen, dan moet je terug naar de vroegere opzet, waar de directie uit zes of zeven personen bestond. Dat is niet meer van deze tijd.’ 


Lichte groei in 2010
De VNG had eind vorig jaar 292 medewerkers in dienst, twee meer dan in 2009. In 2010 zijn in totaal zeventien vacatures opengesteld. Vijftien daarvan waren vaste, uit contributie gefinancierde functies. Twee waren tijdelijke functies, gefinancierd uit niet-structurele externe middelen. In 2009 en 2008 waren er nog respectievelijk 39 en 63 vacatures.

 

In juni 2010 is naar aanleiding van de Algemene Ledenvergadering in Leeuwarden een vacaturestop afgekondigd. Nadien zijn officieel geen vacatures meer opengesteld. ‘Tenzij het niet anders kan. We hebben sinds de vacaturestop twee specialisten aangetrokken. Dat moest’, zegt Arjen Konijnenberg, hoofd communicatie van de VNG.

 

Vorig jaar zijn blijkens het jaarverslag dertien indiensttredingen geweest, ook uit nog openstaande vacatures uit 2009. Het uitstroompercentage daalde dat jaar voor het tweede opeenvolgende jaar, naar 7,9 procent. Tot 2009 steeg dat percentage. Er werken bij de koepel organisatie meer vrouwen dan mannen: 176 om 116.   


Amsterdam vraagt veel aandacht
De VNG kreeg vorig jaar ruim 41 duizend vragen. Dat zijn er ruim 2.800 meer dan in 2009. De meeste vragen gaan over arbeidsvoorwaarden. Vragen over politieke ambtsdragers en kinderopvang staan op respectievelijk plaats twee en drie.

 

De gemeente Amsterdam stelde vorig jaar de meeste vragen (278). Rotterdam (181) en Sittard-Geleen (137) volgen op de tweede en derde plaats. Gemeenteambtenaren vormen de grootste groep vragenstellers. Twee op de drie vragen worden per mail gesteld, de rest van de vragen verloopt telefonisch.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie