Advertentie

Laatst benoemde wethouder: Marieke Vellinga

229 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen installeerde Vlieland het nieuwe college met Marieke Vellinga als laatst gevonden wethouder.

14 november 2022
Roel de Jong, Michiel Schrier en Marieke Vellinga
Roel de Jong, Michiel Schrier en Marieke Vellinga

Vlieland installeerde als laatste gemeente haar nieuwe wethouders (‘van de wal’). Marieke Vellinga uit het Friese Boazum bestuurt nu op haar beminde eiland. Ze vestigt zich er (nog) niet. ‘Je hebt als wethouder geen vast contract.’

Waarnemend hoofd Bureau Integriteit

JS Consultancy
Waarnemend hoofd Bureau Integriteit

Lid/Leden Raad van Toezicht Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS)

Maatschappelijke Raad Schiphol
Lid/Leden Raad van Toezicht Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS)

Wat jammer nou, dacht Marieke Vellinga (36). Jammer dat Vlieland niet met haar in zee wilde. De selectiecommissie op het Waddeneiland had deze zomer 38 sollicitaties op twee wethoudersposten ontvangen, en haar keuze was op twee heren van middelbare leeftijd gevallen. ‘Ja, ik was teleurgesteld’, zegt Vellinga, fractievoorzitter van D66 in Súdwest-Fryslân en adviseur bij de Stichting Lezen & Schrijven.

Lange formatie

Het was Vellinga dus niet gegund. En onderhand deed geen gemeente er zo lang over om na de raadsverkiezingen een college samen te stellen als Vlieland. Nadat de vijf raadsfracties op Vlieland na verscheidene mislukte formatiepogingen een raadsakkoord hadden gesloten, konden de potentiële wethouders deze zomer solliciteren. Van de vele sollicitanten kwam er niet één van het eiland. Na gesprekken met zeven kandidaten droeg de selectiecommissie oud-wethouder in Castricum Ron de Haan en oud-wethouder in De Fryske Marren, en genomineerde voor Beste lokale bestuurder 2021, Roel de Jong voor. Op 12 september zouden ze worden geïnstalleerd.

Woonsituatie

O ja, de twee wethouders moesten wel een woning in de Lutinelaan delen. De Haan en De Jong stemden daarmee in. ‘Nood breekt wet’, zei De Haan. Want vind maar eens een huis op het eiland. Toen hij daags voor zijn voorgenomen installatie een kijkje nam op nummer 36 in de Lutinelaan, verging hem alle lust op het besturen op het Waddeneiland. De Haan bedankte voor de eer. En toen kwam Marieke Vellinga weer in beeld. Vellinga: ‘In het tweede gesprek werd duidelijk dat mijn gebrek aan ervaring als wethouder de belangrijkste reden was geweest om mij niet voor te dragen.’ Nu droeg de selectiecommissie haar wél voor. Vorige week maandag werd Vellinga, samen met Roel de Jong, geïnstalleerd. De Jong heeft een appartement in Oost-Vlieland betrokken en Vellinga kon haar intrek nemen aan de Lutinelaan. Maar ze kiest er vooralsnog voor om in Boazum op de vaste wal te blijven wonen.

Heel normaal

Vellinga: ‘Het ligt voor ons echt wel op tafel om op Vlieland te gaan wonen. We houden allemaal erg van het eiland. Als wij de mogelijkheid krijgen ons hier permanent te vestigen, dan zouden we die kans aangrijpen, maar dan moet er wel perspectief zijn. En je hebt als wethouder geen vast contract. De gemeenteraad begrijpt onze keuze. Vlielanders zijn daar denk ik heel realistisch in. Er komen ook ambtenaren van de vaste wal. Er werken meer mensen op Vlieland die hier niet wonen. En je hebt mensen die op het eiland wonen en aan de vaste wal werken. Het idee dat je een paar dagen niet op het eiland bent, is voor Vlielanders heel normaal.’

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 21 van deze week.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie