Nieuwe stappen
Vijftigduizend euro komt het Almeerse voedselloket tekort om het komend jaar te overleven, een subsidieaanvraag ligt inmiddels bij het college. Mochten B en W dit afwijzen dan komt de CU in actie. 'Dan nemen we nieuwe stappen,' zegt de fractievoorzitter van de ChristenUnie Roelie Bosch resoluut. 'We willen dan vijftig handtekeningen verzamelen voor een burgerinitiatief, zodat het loket een presentatie tijdens de vergadering kan geven.'
Minder sponsors
Volgens de fractievoorzitter heeft het voedselloket in deze tijd hard steun nodig: 'Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal klanten van het voedselloket enorm is toegenomen. Aan de andere kant trekken bedrijven door de crisis zich steeds meer terug als sponsor.'
ChristenUnie wil geld voor voedselbank
Bij het fenomeen voedselbanken blijft het altijd de vraag of ze gefinancierd moeten worden door de gemeente of dat ze zelf hun broek moeten…
Overbruggen
Blijft de vraag bestaan of de gemeente een voedselbank wel zou moeten subsidieren. 'Aangetoond is dat de meeste mensen gemiddeld maar drie maanden gebruik maken van het voedselloket. Meestal omdat ze een periode moeten overbruggen, omdat ze bijvoorbeeld op de wachtlijst staan voor schuldhulpverlening. Er zijn veel meer gemeenten die hun voedselbanken ondersteunen.'
Gemeente
Toch vindt Roelie Bosch niet dat de gemeente de taak van voedselhulp helemaal zou moeten overnemen: 'De gemeente hoeft niet alles op zich te nemen, subsidiëren zou voldoende moeten zijn.'
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Jammer dat men nu niet het bedrag erbij noemt wat de voedselbank tot nu toe al besteedt per jaar! Dat wordt vermoed ik bewust niet vermeld. Men zou schrikken.
Met deze verhoging erbij zou het mij niet verbazen dat het nu boven de Euro 200.000 komt. Of zelfs ver boven.
Slechte ervaringen daar meegemaakt van dichtbij, nog maar twee jaar terug.
Hoe langer de loketten van de sociale dienst in Almere vaste optel- en aftreksommetjes gebruikt, hoe langer men per jaar meer geld nodig zal hebben voor de voedselbank in een uitdijende gemeente en met ambities naar groter en groter.
Men houdt bij die sommetjes geen rekening met bijvoorbeeld kosten als gevolg van beperkingen.. Dan kom je met een minimum inkomen gauw in de knel.
Vrijstellingen voor kwijtschelding gemeentelijke lasten worden ook zo benaderd.
Wie vrijwillig budgetbeheer (zonder schulden) wil, vanwege een beperking, kon dat tot ongeveer 2 jaar terug niet krijgen in Almere. Zeer waarschijnlijk nog steeds niet. Alleen bij schulden en dat was nog niet eens tot ongeveer die tijd over de hele stad uitgerold. Sindsdien dus wel.
Wat er is op vrijwilligersgebied, kon ook niet helpen.
Vraag niet hoelang de intake destijds was. Een aanloop van meer dan een half jaar.
Dossier niet te vinden, of weer meer kopieen die nodig waren. Als mensen daar een beroep op doen staat het water al over de lippen.
Voor vrijwillig budgetbeheer verwees Gemeente naar PGB. Die verwijst weer naar de Gemeente.
In een interview op t.v hoor ik dit weekend een gedeputeerde van de provincie zeggen dat het accent wel erg veel op (groei) Almere ligt. Hij was ontevreden over de sociale cohesie in de provincie.
Voor een urgentie moet je in aantoonbaar levensgevaar zijn. Als men dat niet zou doen, dan zou een reguliere woningzoekende niet eens meer aan bod komen. Dat wordt toch als heel begrijpelijk beleid breed verkocht! In een jonge polder!
Als men met hetzelfde elan aan de sociale infrastructuur zou werken als aan de PR voor Almere en de economische aspecten,
zou de voedselbank minder gaan kosten.
Ik zou het Rijk aanraden eens onderzoek te doen naar de relatie voedselbankkosten per jaar en toegankelijkheid/efficiency van sociale vangnetten in de betreffende gemeente. Dit naar aanleiding van een klacht NVVK, eerder gepubliceerd op deze site, dat Gemeenten het geld voor schuldhulp niet correct gebruiken.
cu praat voor eigen parochie. de hulpverleners zijn verslaafd aan het hulpverlenen in naam van de allerhoogste waarschijnlijk.
Jezus had, in het beeld van Christenen de Vertegenwoordiger van de Allerhoogste, een gruwel aan huichelaars!
Tegen die stroom van Zijn tijd ingaan heeft Hem het leven gekost. De bestaande elite in Zijn tijd, zag hun gezag ondermijnd worden door Hem en de stijgende aanhang, die Hij daarmee won. Men wilde van Hem af. De macht kan niet tegen stoorzenders en helemaal niet, als het volk die gaat volgen.
Sociale rechtvaardigheid is onlosmakelijk een onderdeel van de Christelijke geest.
In zoverre is de CU wel oprecht geinspireerd en was men hier in Nederland ook qua volksgeest een hardwerkend volkje over het algemeen.
Ledigheid is des duivels oorkussen...
Jezus zei ook, in een veel vergeten bijbels verhaal, dat "talenten benutten" een individuele opdracht is voor ieder mens in elke positie, ook ten gunste van het algemeen welzijn! Daar gaat het mis.
Inderdaad via (onpragmatische) hulpverstrekking-verslaving vanuit politiek enerzijds, voor de eigen goodfeeling en stemmentrekken. Anderzijds gaat het mis omdat algemeen belang niet meer het doel is. Huidige crisis is daarvan het meest schrijnende voorbeeld.
De houding t.a.v. het eerste, veroorzaakt dus ook weer hulpvraag-verslaving. Hangen in sociale vangnetten. De meeste veldwerkers zijn pragmatischer, maar moeten doen met wat men van bovenaf aangereikt krijgt.
Het initiatief van de CU in Almere voor opnieuw meer geld voor de voedselbanken is, vrees ik, dus meer onderdeel van het politieke spel, met het oog op de verkiezingen. Daarnaast zwak bestuur op het sociale vlak. Windowdressing is, zowel intern als tussen alle netwerken in bovenlagen eromheen, een rookgordijn voor onvermogen. Crisis is daar alweer een zwart voorbeeld van.