Van der Hoeven bezoekt boze Bergenaren over gasopslag
Minister van der Hoeven van Economische Zaken (CDA) heeft toegezegd extra onderzoek te laten doen naar mogelijke aardbevingen in Bergen als gevolg van de beoogde gasopslag onder dat dorp. Ze beloofde dit tijdens een bezoek aan de bewoners. Hoewel TNO al eerder onderzoek deed neemt het Amerikaanse onderzoeksinstituut Massachusetts Institute of Technology (MIT) de situatie opnieuw onder de loep.
De bewindsvrouw was gisteren naar Bergen gekomen om te luisteren naar de bewoners van het gebied, maar ze kreeg te maken met tegenstand. Veel Bergenaren zijn namelijk ongerust over haar plannen voor grootschalige gasopslag onder het dorp. Onder Bergen ligt een nagenoeg leeggezogen aardgasveld. Van der Hoeven wil dat het een onderdeel wordt van de ‘Noordwest Europese gasrotonde’.
Voor buurlanden
Daarbij is het de bedoeling dat Nederland gas gaat opslaan in lege gasvelden om in de toekomst te kunnen voorzien in zijn eigen gasbehoefte en in die van buurlanden. Voor het Bergense gasveld kan straks elke zomer bijvoorbeeld Russisch gas worden aangekocht. Het gas wordt opgeslagen en kan iedere de winter voor een betere prijs doorverkocht aan andere landen.
Protest
Van der Hoeven toerde met een dubbeldekker door het Noord-Hollandse landschap om zichzelf te laten informeren, maar onderweg stuitte ze op protesterende bewoners. Ze hadden spandoeken opgehangen met teksten zoals ‘Maria, bid voor ons!’. Na de busrit sprak ze met de Bergenaren. ‘Ik ben hier gekomen om naar u te luisteren’, zei Van der Hoeven. De mensen in de zaal lieten echter weten erg boos te zijn. Zo vrezen ze voor aardbevingen waardoor hun woningen beschadigd kunnen raken. Maar ook zijn ze bang voor bouwhinder, geluidsoverlast en voor natuurschade.
Ondemocratisch
‘De plannen die er nu liggen zijn voor ons onacceptabel. Drie jaar lang krijgen we non-stop zwaar bouwverkeer over de weg en zullen er trillingen zijn wegens het boren. Wat gebeurt er dan met onze huizen?’, zei de voorvrouw van de bewonersverenigingen. Andere deelnemers spraken van een ondemocratisch proces. ‘Waarom heeft u slechts 45 minuten uitgetrokken om tegenstanders te horen?’, vroeg Willem Gomes van de NCPN. Ook waren er grote twijfels over het TNO-onderzoek over de kans op aardbevingen dat reeds is uitgebracht.
Knoop doorhakken
Mede daarom kondigde minister Van der Hoeven een tweede onderzoek aan door MIT. Dat moet over ruim een maand zijn afgerond. Verder beloofde ze beterschap. ‘Ik weet waarom u opkomt voor uw belangen en ben ook van plan om in de toekomst naar Bergen terug te komen.’ Na de uitkomsten van het MIT-onderzoek wil ze een knoop doorhakken over het project.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.