Advertentie

Van 3 tot 28 partijen dingen om gunst kiezers

Kiezers in Amsterdam kunnen bij de raadsverkiezingen uit maar liefst 28 partijen kiezen. In 6 gemeenten kan er tussen slechts 3 partijen worden gekozen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Universiteit Twente van alle partijen die op 21 maart aan de verkiezingen meedoen.

02 maart 2018

Kiezers in Amsterdam krijgen het moeilijk op 21 maart. Zij kunnen bij de gemeenteraadsverkiezingen uit maar liefst 28 partijen kiezen. In 6 gemeenten kan er tussen slechts 3 partijen worden gekozen, waaronder Bunnik en Vlieland. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Universiteit Twente van alle partijen die in 335 gemeenten aan de raadsverkiezingen meedoen.

Kroon

Amsterdam spant de kroon wat betreft hoeveelheid deelnemende partijen, waar 45 zetels te verdelen zijn. Rotterdam volgt met 20 deelnemende partijen en Den Haag telt er 19. Den Bosch staat met 17 partijen getalsmatig net boven Utrecht, maar heeft in tegenstelling tot Utrecht maar 39 zetels beschikbaar.

Stevig campagne

In Soest moet stevig campagne worden gevoerd. Daar doen 16 partijen mee terwijl er 29 raadszetels te ‘vergeven’ zijn. De kans op - nog grotere - versplintering ligt hier zeker op de loer. Nu telt de raad 12 fracties. In Delfzijl dingen 12 partijen naar de gunst van de kiezer, terwijl er 19 zetels te verdelen zijn. In Delfzijl deed burgemeester Gerard Beukema tijdens zijn nieuwjaarstoespraak zijn beklag over de versnippering van het politieke landschap in zijn gemeente. Nu telt de gemeente 10 fracties, verdeeld over 21 zetels. In verband met bevolkingskrimp moet de gemeente 2 raadszetels inleveren.

Versplintering

Maar ook cdk Boele Staal en de burgemeesters van Den Haag en Eindhoven zeiden te vrezen dat het bestuur door versplintering van de raad onbestuurbaar wordt. Anderen, zoals bestuurskundigen Paul Frissen en Martin Schultz, stellen dat politieke fragmentatie niet automatisch een grotere kans op onbestuurbaarheid betekent. Eerst moet echter de kiezer nog spreken. Na 21 maart wordt duidelijk hoeveel partijen ook daadwerkelijk in de raad komen.

Hekkensluiters

Hekkensluiters wat betreft aantal deelnemende partij zijn Bunnik, Mill en Sint Hubert, Schiermonnikoog, Sint Anthonis, Rozendaal en Vlieland. Daar kan uit slechts 3 partijen worden gekozen. Op beide eilanden en in Rozendeel doen alleen lokale partijen mee. In alle andere gemeenten doen zowel landelijke als (veel) lokale partijen mee.


Lokalo’s

Een greep uit de vele ‘lokalo’s’ die aan de verkiezingen meedoen: Volmondig JA (Breda), De Jonge Honden (Soest), Gezond Burger Verstand (Oosterhout), Essentie (Horst aan de Maas) en Wens4u (Schagen). In sommige gemeenten, zoals in Schiermonnikoog, moeten de kiezers wel even bij de les blijven om op de gewenste partij te kiezen. Daar kunnen de inwoners kiezen uit Ons Belang, Schiermonnikoogs Belang en Samen voor Schiermonnikoog.

Afbeelding

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
De versplintering in ons land wordt steeds groter, dus het gekakel in het kippenhok net zo. En.... goede en efficiënte besluitvorming blijft steeds meer achterwege. Deze los zand democratie vraagt om ingrijpen via kiesrempels op alle schaalniveaus.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie