Advertentie

Urk gaat overlast onder jongeren aanpakken

De relschoppers komen vooral bijeen in locaties op het industrieterrein. De groep gebruikt overmatig veel drank en drugs.

ANP
01 december 2022
Urk.JPG

Urk gaat de uitgaanscultuur onder jongeren in het dorp aanpakken. Als er niks gebeurt wordt de situatie onhoudbaar en blijft de multiproblematiek bestaan, schrijft burgemeester Cees van den Bos in de nota Uitgaan op Urk. Vooral het middelengebruik en sociaal en fysiek onveilige situaties moeten veel aandacht krijgen, aldus Van den Bos en de wethouders van Urk.

Onder de 25 jaar

In Urk is 44 procent van de inwoners tussen de 0 en 25 jaar, aldus de gemeente. Met het grootste deel van die groep gaat het goed, maar een klein deel veroorzaakt al lang veel problemen. Deze week heeft Urk nog camera's opgehangen in uitgaansgebieden, nadat de politie weer een aantal keer moest ingrijpen. De camera's blijven tot na kerstmis hangen, want het loopt de laatste jaren steeds in de laatste maanden van het jaar uit de hand in Urk.

Overmatig drugs- en drankgebruik

De relschoppers komen vooral bijeen in locaties op het industrieterrein. De groep, die deels jonger is dan 16 jaar, gebruikt overmatig veel drugs en alcohol. Dronken en seksueel wangedrag komt voor net als dealen en witwassen en er is nauwelijks zicht op wat er precies gebeurt. Er is volgens de gemeente een semivrije gedoogzone ontstaan. Niet zelden gaan groepsleden zwaar onder invloed alsnog naar horecagelegenheden, waar ze nauwelijks te handhaven zijn. Horecabazen klagen dat ze 'agent, rechter, psycholoog en opvoeder tegelijk' moeten zijn, staat in de nota. Schulden, schoolverzuim en ziekte-uitval komen onder de groep veel voor.

Jeugdhonken

Urk gaat de jeugdhonken in het dorp onder de loep nemen. 'Valse concurrentie' met de reguliere horeca wordt aangepakt. De reguliere horeca krijgt ook meer ruimte en mogelijkheden, want het blijkt dat jongeren die zich wel goed gedragen nu wegblijven. 'Een deel van de jongeren heeft niet de mogelijkheid om naar wens uit te gaan', aldus de gemeente. Met politie, Openbaar Ministerie, ouders, scholen en kerken wordt nauw samengewerkt. De gemeenteraad praat op 15 december over Uitgaan op Urk.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie