Advertentie

Trouwambtenaar moet homohuwelijk sluiten

Gemeenten mogen van al hun trouwambtenaren eisen dat ze huwelijken sluiten tussen partners van hetzelfde geslacht. Dit stelt de Commissie Gelijke Behandeling in het dinsdag uitgebrachte advies ‘Trouwen? Geen bezwaar!’. Het advies is bedoeld als richtlijn voor gemeenten die worstelen met de zogeheten weigerambtenaren.

16 april 2008

De commissie komt met het advies naar aanleiding van een geschil tussen de gemeente Langedijk en een afgewezen sollicitant. De man, actief binnen de hervormde kerk, schreef aan de gemeente dat hij overwoog om te solliciteren naar een functie als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Probleem was echter dat hij wegens gewetenbezwaren geen homohuwelijken wilde sluiten. Een van de expliciete eisen die de gemeente aan kandidaten stelde, was juist de bereidheid om alle huwelijken te sluiten. De gemeente antwoordde daarom dat solliciteren voor de man geen zin had. Deze stapte daarop naar de Commissie Gelijke Behandeling.

 

In de uitspraak in deze kwestie, eveneens dinsdag gepubliceerd, stelt de commissie dat de eis van de gemeente niet in strijd was met de wet op de gelijke behandeling. Leidend is volgens de commissie het principe dat een gemeente zich aan de wet moet houden en ze bij de uitvoering van haar taken ook niet het discriminatieverbod mag overtreden. ‘Van haar (de gemeente - red.) mag worden verwacht dat zij zelf het goede voorbeeld geeft. Voorkomen moet worden dat de overheid burgers discrimineert, doordat haar ambtenaren in de uitoefening van hun functie discrimineren’, aldus de commissie.

 

‘Een overheidswerkgever moet volgens de wet rekening houden met de godsdienst of levensovertuiging van de ambtenaren’, zegt commissievoorzitter Alex Geert Castermans in een toelichting op de uitspraak. ‘Tegelijkertijd mag hij van hen verlangen dat zij in de uitoefening van hun functie niet discrimineren. In dit geval betekent dat: een ambtenaar van de burgerlijke stand moet alle huwelijken sluiten of geen enkele.’

 

De commissie stelt in het advies nadrukkelijk dat dit uitgangspunt ook geldt voor trouwambtenaren die al langer in dienst zijn bij een gemeente. Ze tekent daarbij wel aan dat in het geval van gewetensbezwaren werkgever en werknemer samen op zoek moeten naar een passende oplossing, die is gericht op het laten voortbestaan van de dienstbetrekking.

 

De fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag meteen vragen gesteld over het advies aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

Download hier het advies (pdf)

 

Zie ook:
Deelraadsfractie PvdA symbolisch trouwambtenaar (24/04/2007)
Kabinet zoekt praktische omgang weigerambtenaren (06/04/2007)
Wethouder sluit geen huwelijken meer (05/03/2007)
Gemeenten aan zet rond homohuwelijk (02/03/2007)
PvdA bouwt buffer tegen landelijke fractie (16/02/2007)
COC legt zwarte lijst aan van 'weigerambtenaren' (14/02/2007)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie