Advertentie

Theo Bovens wordt CdK Limburg

Provinciale Staten van Limburg hebben vrijdagmiddag CDA'er Theo Bovens voorgedragen als de nieuwe commissaris van de Koningin ofwel gouverneur. Bovens is voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad.

10 juni 2011

Leon Frissen
Hij volgt CDA'er Leon Frissen op die na zes jaar niet beschikbaar is voor een herbenoeming, omdat hij meer tijd wil vrijmaken voor gezin en familie.

Ervaring
Voorzitter Peter van Dijk van de vertrouwenscommissie die de Staten adviseerde, noemde Bovens onder meer een goede coach en teamleider voor Gedeputeerde Staten en een stevige en betrokken voorzitter van Provinciale Staten. Hij is voorgedragen wegens zijn grote netwerk, bestuurlijke ervaring, openheid en oog voor bestuurlijke processen.

Brug slaan
,,Bovens is Limburger in hart en nieren", zei Van Dijk. ,,Als historicus zal hij een brug weten te slaan tussen historie, identiteit en toekomst van Limburg."

Ministerraad
Als de ministerraad instemt met de voordracht kan Bovens worden benoemd. Hij begint dan op 1 september. De fracties in Provinciale Staten reageerden met instemming op de voordracht van Bovens. Voorzitster Laurence Stassen van de PVV noemde Bovens 'de beste keus' uit de voorliggende kandidaten.

'Alweer CDA'er'
Ook de fracties van PvdA en SP waren tevreden. ,,Een goede keus'', noemde PvdA-Statenlid Bert Kersten de voordracht. GroenLinks was positief, maar ook kritisch. ,,Alweer een CDA'er. We hadden liever een trendbreuk gezien'', zei GL-fractievoorzitter Margriet van Tulder .

De besloten vergadering over de voordracht duurde langer dan verwacht door een later begin, een leespauze en kort debat. Daarna moesten onder meer de minister en Bovens zelf nog op de hoogte gesteld worden.

 
Limburgse humor

De aanstaande gouverneur van Limburg is zoals vrijdag in de Limburgse staten al werd opgemerkt ,,Limburger in hart en nieren''. De 51-jarige Theo Bovens is naast voorzitter van de Open Universiteit (OU) en kroonlid van de SER, de Sociaal-Economische Raad, ook iemand met veel typisch Limburgse humor. Zo is hij prominent lid van de Maastrichtse carnavalsvereniging de Tempeleers.

Wethouder

Vanaf 1985 werkte Bovens voor de faculteit Economische Wetenschappen van de Universiteit Maastricht als plaatsvervangend hoofd Bureau Onderzoek. Tussen 1994 en 2003 was Bovens wethouder Sociale en Economische Zaken van de gemeente Maastricht. Hij vervult veel nevenfuncties op landelijk, provinciaal en lokaal niveau.

'Leven-lang-leuteren'

Bovens haalde drie jaar geleden het nieuws toen hij bij de opening van het academisch jaar van de OU zei dat Nederland sterk is in leven-lang-leuteren in plaats van een leven lang leren.

Maastrichtenaar Bovens is getrouwd en vader van een dochter.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie