Stemhulp voor mensen met dementie
Na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar gaven verschillende gemeenten bij Alzheimer Nederland aan behoefte te hebben aan tips en handvatten om beter om te gaan met mensen met dementie op stembureaus. Ook kreeg de Stichting signalen van mantelzorgers dat mensen met dementie problemen ondervonden bij het stemmen. Door onbegrip en onbekendheid met dementie kan het stemmen misgaan, waarschuwt Alzheimer Nederland.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart moeten medewerkers op de stembureaus voorbereid zijn op stemmers met dementie. Alzheimer Nederland roept gemeenten op om dementievriendelijke stembureaus in te richten. Dat geldt ook voor de gemeenten waar op 21 maart alleen het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) (de ‘sleepwet) wordt gehouden. Het gaat hierbij om (herindelings)gemeenten die afgelopen november raadsverkiezingen hebben gehouden of in november een nieuwe raad kiezen.
Problemen
Na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar gaven verschillende gemeenten bij Alzheimer Nederland aan behoefte te hebben aan tips en handvatten om beter om te gaan met mensen met dementie op stembureaus. Ook kreeg de Stichting signalen van mantelzorgers dat mensen met dementie problemen ondervonden bij het stemmen. Door onbegrip en onbekendheid met dementie kan het stemmen misgaan, waarschuwt Alzheimer Nederland.
Bewegwijzering
‘Begrip en een gemakkelijk toegankelijke locatie mét goede bewegwijzering zijn dan eenvoudig te realiseren’, stelt Julie Meerveld, manager belangenbehartiging van Alzheimer Nederland. ‘Stem jouw tempo af op de persoon met dementie als deze zich bij jou meldt’ en ‘Geef rustige en duidelijke uitleg voordat de persoon met dementie het stemhokje binnenloopt’, zijn de belangrijkste acties die de stembureauvrijwilliger kan ondernemen, aldus de Stichting. Op een speciale website https://samendementievriendelijk.nl/dementievriendelijke-stembureaus staat een vijftien minuten durende online training ‘Goed omgaan met dementie’ voor stembureauleden. Ook staat daar meer informatie voor stembureauleden.
Onbegrip
Jacqueline de Kreek, medewerker Burgerzaken van de gemeente Binnenmaas, was een van de ambtenaren die na de Kamerverkiezingen de problematiek bij de Alzheimer Nederland aankaartte. ‘We hebben toen een aantal problemen gehad. Zo stuitten mensen op onbegrip van de stembureauleden.’ Onder begeleiders was er op hun beurt onbegrip over het feit dat ze niet mee het stemhokje in mochten. ‘En dat leverde weer bij de mensen met Alzheimer verwarring op. Ik wilde tips hebben hoe we daar in de toekomst mee konden omgaan.’
Online training
De stembureauleden in de zeventien stembureaus in Binnenmaas krijgen voor 21 maart de online training, ook al kunnen de inwoners in maart zich alleen over de sleepwet uitspreken. Als Tweede en Eerste Kamer met het herindelingsvoorstel instemmen, fuseert Binnenmaas met Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen tot de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
"Door onbegrip en onbekendheid met dementie kan het stemmen misgaan, waarschuwt Alzheimer Nederland." Loekoek omschrijft het helemaal CORRECT !! Indien men niet 'bekwaam' is om te stemmen dan biedt de Kieswet nu/altijd al voldoende opties. Anders krijgen we zeer ongewenste en bovendien onwettelijke toestanden dat – middels de (schijn)argumentatie 'deze persoon heeft dementie' {en wie kan?/zal dat controleren?}, en er andere personen mee in het stemhok gaan om de zaak te beïnvloeden zoals bijv. in Rotterdam al eerder het geval is geweest. :-( De ervaring leert dat al onterecht beïnvloed wordt door meekomende persoonbegeleiders met kretologie als: 'je wilde toch op … stemmen, zet daar je kruisje maar.'
Goed omgaan met Kiezers door/voor stembureauleden, is AL VOORAF {ook/juist door de medewerk(st)er Burgerzaken EN stembureauleden} te bestuderen/vinden in de Kieswet. En de rijksambtenaren van mevrouw K.O. moeten dat analoog kunnen verduidelijken aan onwetende gemeentelijke medewerk(st)ers, als ze in het Haagse even niet bezig zijn met de 'beïnvloeding' door vermeende digitale hackers. Buitendien kan je bij mensen met een handicap weldegelijk voortijdig enigszins behulpzaam zijn en hen deugdelijk informeren. :-|
Dementie noemt men in de volksmond ook wel kindsheid. We weten waarom en ook waarom je pas vanaf een bepaalde leeftijd en bij geacht vol vermogen aan stemmen toe bent.