Advertentie

Steden staan stil bij slavernijverleden

Diverse plaatsen in het land staan woensdag stil bij het slavernijverleden. Zo wordt in Utrecht voorafgaand aan de Keti Koti-herdenking het boek 'Slavernij en de stad Utrecht' gepresenteerd. Burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda Voorman (diversiteit) nemen het eerste exemplaar in ontvangst.

30 juni 2021
slavernij-monument.jpg
Het slavernijmonument in AmsterdamShutterstock

Diverse plaatsen in het land staan woensdag stil bij het slavernijverleden. Zo wordt in Utrecht voorafgaand aan de Keti Koti-herdenking het boek 'Slavernij en de stad Utrecht' gepresenteerd. Burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda Voortman (diversiteit) nemen het eerste exemplaar in ontvangst.

Excuses

Het boek vertelt over de rol van het Utrechtse stadsbestuur en de stad in de slavernijgeschiedenis van ons land. Dit is het resultaat van een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de gemeente. Utrecht beraadt zich naar aanleiding van het boek op mogelijke excuses en verwacht hierover in oktober een besluit te nemen. Ook in Rotterdam wordt de afschaffing van de slavernij herdacht. Burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt woensdagavond bij het Slavernijmonument in het Lloydkwartier. Ook Rotterdam onderzoekt zijn rol in het slavernijverleden en overweegt excuses aan te bieden, liet het stadsbestuur eerder weten. Die worden echter nu nog niet verwacht.

 

Theater

In Arnhem is dit jaar voor het eerst een bijeenkomst waarin wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij en ook onder meer in Tilburg, Zwolle en de Zaanstreek zijn herdenkingen. Verder is er woensdag en donderdag de nieuwe theatermanifestatie Theater voor Keti Koti, waarin theaters en kunstinstellingen in heel Nederland programma's brengen rond de herdenking van de afschaffing van de slavernij.

 

Landelijke herdenking

De landelijke herdenking van het slavernijverleden is donderdag in Amsterdam, op de dag waarop 158 jaar geleden Nederland bij wet de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. (ANP)

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Robin / influencer
Ach, ach, ach, wat zijn ze weer lekker woke, die bestuurders...
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Robin de non-influencer: ach ach wat erg dat ons BB-Robijntje er op deze manier erachter komt dat wij een zwarte pagina in onze vaderlandse geschiedenis hebben waar bestuurders terecht aandacht aan besteden.
Robin / influencer
@ Rood Hesje. Wij? Onze? Ik voel me niet aangesproken. Heb nog niemand van al die woke figuren gehoord over wat er nu nog steeds aan slavernij in Arabische landen plaats vindt, zoals Qatar en Saudi-Arabia.
2C
Wethouder Linda Voorman (diversiteit) ? Wat doet een wethouder 'diversiteit' zoal de hele dag en waar wordt zo iemand op afgerekend ? Dat vraag ik mij dan echt af.
Ab / beleidsmedewerker
De slavenhandel is springlevend. Onze volksaard is nog steeds hetzelfde. We voeren al jaren een nieuwe vorm van slavenhandel. Eerst met Turken en Marokkanen en nu weer met Oost Europeanen. En we zijn Europees kampioen flexwerken. Kapitaal verdient steeds meer in dit land, arbeid minder. We gaan voor het snelle geld, zo waren we, zo zijn we nu en zo zullen we zijn in de toekomst. Ook onder leiding van Sigrid Kim Jong Un Kaag.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Zonder de lage lonen in de vleesverwerkende industrie, die hoofdzakelijk wordt bevolkt door arbeidsmigranten, was Nederland nooit zo’n belangrijk exportland voor vlees. Dan werd het veel te duur. We danken ook nu onze welvaart aan arbeidsmigratie. D66 is zich daar goddank van bewust en promoot in haar partijprogramma daarom arbeidsmigratie. Ik vind het veel te ver gaan om dat direct slavenhandel te noemen. Het is gewoon zaken doen. Als jij een paar meter om moet rijden voor een goedkoper overhemd, dan doe je dat toch ook? Desnoods even shoppen in Duitsland.
pieter / wegkijker
Ik voel mij als nazaat van een familie met (economisch uitgebuite) arbeiders op geen enkele manier schuldig aan het slavernijverleden. Dan maar niet woke.
Ab / beleidsmedewerker
Er is natuurlijk een groot verschil tussen de hedendaagse slavenhandel en die vroeger. De slaven van vroeger werden gewoon gedumpt zonder dat daar verder nog kosten aan kwamen. De hedendaagse slaven worden ook gedumpt, maar de kosten komen daarna voor rekening van de belastingbetaler. De werkgever betaalt alleen minimumloon, de belastingbetaler na de werkzame periode nog jaren lang sociale zekerheid, zorg, huisvesting, gezinshereniging in Nederland en daarna het pensioen. Vroeger verdiende de samenleving als geheel nog aan slavernij, nu niet meer.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
Zucht: als er in BB maar één onderwerp verschijnt dat te maken heft met migratie of ons verleden dan gaat de gehele super-rechterflank (nog net niet extremistisch) los met loze argumenten variërend van de categorie: kijk daar doen ze het nog steeds, mijn ouders deden niet aan slavenhandel, we hebben nu Oost-Europeanen. Akelig en triest is dat.
Ab / beleidsmedewerker
@rood hesje. De rechterflank? Onzin, de linkerflank bedoel je. Als je tegen uitbuiting van Oost Europeanen bent, dan is dat links. En als je tegelijkertijd de eigen sociaal economische onderklasse in Nederland wil beschermen door deze niet te groot te laten worden dan is dat ook links.

Noem het nationalistisch links. Voor Nederland opkomen. Maar je zou het ook nog internationaal links kunnen noemen, want de uitstroom uit Oost Europa is voor die landen helemaal niet goed. Kortom om dit als extreem rechts te zien is klinkklare nonsens.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Hulde voor de reactie van Bart. Het ontbreekt in dit land aan een sociaal conservatieve partij.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik kan iedereen aanraden naar het filmpje van Hans Teeuwen "sorry voor de slavernij" te kijken.
Advertentie