Advertentie

Haags cultuurpaleis niet duurder dan 181 miljoen

Het kan binnen de geraamde kosten van 181 miljoen worden neergezet. Dat stelt adviesbureau Twijnstra en Gudde in een second opinion in opdracht van wethouder Marnix Norder.

20 september 2013
Het cultuurpaleis dat de stad Den Haag wil gaan bouwen, kan binnen de geraamde kosten van 181 miljoen worden neergezet. Dat stelt adviesbureau Twijnstra en Gudde in een second opinion. Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder heeft dat vrijdag in een toelichting op het advies bekendgemaakt.
College in problemen In juli kwam het Haagse college in de problemen, toen leden van coalitiepartij PvdA duidelijk maakten dat ze niets in de plannen zien. Uiteindelijk werd in een second opinion een compromis gevonden. Ook moest er een onderzoek komen naar een alternatief. Mocht renovatie van bestaande panden beter en goedkoper zijn dan het cultuurpaleis, dan krijgt dat voorrang. ,,We zouden een dief van onze eigen portemonnee zijn als we dat niet zouden doen'', benadrukte Norder vrijdag nog eens.
Stadspartij: 'Bouw kost 243 miljoen euro' 

Maandag wordt duidelijk hoe het renovatieplan eruit gaat zien. Eerder deze week maakte de Haagse Stadspartij, tegenstander van de plannen, bekend dat de bouw van het cultuurpaleis juist duurder wordt dan de gemeente voorstelt: 243 miljoen euro in plaats van 181 miljoen euro. Dat berekende adviesbureau bbn voor de partij. Volgens Norder is dat geen goede second opinion, omdat het bureau niet beschikte over belangrijke informatie over de aanbesteding. Norder wees erop dat Den Haag een goede track record heeft als het gaat om binnen het budget bouwen. ,,De enige uitzondering daarop is de tramtunnel.''


Volledig en betrouwbaar beeld

Twijnstra en Gudde stellen dat de raming van de investering een voldoende, volledig en betrouwbaar beeld van het plan geeft. ,,De lichte afwijking van de investering van 0,2 procent is verwaarsloosbaar'', staat in het rapport. Volgens een van de berekeningen is met 80 procent zekerheid te zeggen dat het plan zelfs binnen een budget van 179 miljoen euro valt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos praat / beleidsmedewerker
Lees vooral alle publicaties over deze kwestie in weekblad Den Haag Centraal van vorige week en de weken daarvoor. Daaruit blijkt welke smerige spelltejs er binnen de Haagse politiek en de PvdA fractie worden gespeeld. Met als enige doel: Norder moet en zal bij zijn vertrek zijn monument achterlaten. Ten koste van voorspelde budgetoverschrijdingen, het negeren van alternatieve plannen van De Ooievaar en de wens van 75% van de Hagenaars om dit megallomane plan niet door te laten gaan. Columnist Sjaak Bral zei het jaren geleden al: geef die Norder snel zijn bronzen standbeeld. Dan heeft'ie wat hij hebben wil en kan hij oprotten voordat hij de hele stad in chaos achter laat. Het bleef helaas bij wensdenken.

http://www.denhaagcentraal.net/nieuws/1424/spuif …
Janssen / Boekhouder
Ik blijf het zeggen: houd de overheid klein, hoe kleiner de overheid des te kleiner de 'ongelukjes'.

Tenslotte, het is de belastingbetaler die moet opdraaien voor deze onzin.

Advertentie