Advertentie

SodM: schade Groningen als crisis aanpakken

De schade-afhandeling en versterkingsoperatie in het Groningse aardbevingsgebied moet als crisis worden aangepakt, onder het gezag van één organisatie, met een eigen mandaat en budget. Ook moet de gaswinning nog sneller worden afgebouwd.

28 mei 2019

De schade-afhandeling en versterkingsoperatie in het Groningse aardbevingsgebied moet als crisis worden aangepakt, onder het gezag van één organisatie, met een eigen mandaat en budget. Ook moet de gaswinning nog sneller worden afgebouwd.

Snelheid

Dat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) naar aanleiding van de beving van vorige week bij Westerwijtwerd. Alleen door de operatie als crisis te benaderen bereik je de vereiste snelheid die nodig is voor de veiligheid van de Groningers, stelt het SodM. Het ziet daarbij een sleutelrol voor de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). ’De beving bij Westerwijtwerd heeft grote impact gehad op de inwoners van Groningen,’ zegt Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal bij SodM. ‘De tweeduizend gemelde schades komen bovenop de 15.000 schademeldingen die nog op afhandeling wachten. De versterkingsoperatie, die is ingezet na de beving bij Zeerijp, komt nog maar moeizaam tot gang. Zo’n tienduizend mensen in Groningen geven aan last te hebben van  stress-gerelateerde gezondheidsklachten als gevolg van de aardbevingen. De nog voor langere periode aanwezige kans op zwaardere aardbevingen, de forse economische impact en de groeiende sociale gevolgen leiden tot maatschappelijke ontwrichting in de regio. Daarom is ons advies aan EZK: pak de versterking als een crisis aan’, aldus Kockelkoren.


Eigen budget

SodM adviseert EZK dan ook om de schade-afhandeling en versterking samen te voegen, en deze organisatie van ruim mandaat en eigen budget te voorzien. Een crisisaanpak moet ervoor zorgen dat het resultaat voor de bewoners voorop staat, en dat afspraken, regels en procedures waar noodzakelijk hierop aangepast worden. Voorbeelden hiervan zijn aanbestedingsregels, uitvoeringsafspraken met CVW en vergunningprocedures.

Maatschappelijke ontwrichting

De schade-afhandeling en de versterking van huizen moet worden samengevoegd. ‘Bij de huidige voortgang van de schade-afhandeling en van de versterking zal de maatschappelijke ontwrichting als gevolg van de gaswinning in Groningen blijven toenemen, aldus het SodM. Na de beving in Zeerijp vorig jaar kwam de afbouw van de gaswinning in een stroomversnelling. Maar dat is nog niet genoeg, vindt het SodM. De toezichthouder adviseert vanuit het oogpunt van veiligheid de gaswinning volgend jaar al te maximeren op 12 miljard kubieke meter gas. Economische Zaken ging er eerder vanuit dat de bovengrens van 12 miljard kubieke meter uiterlijk in oktober 2022 zou worden behaald.

Wiebes

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) gaat met de Nationaal Coördinator Groningen en de regio praten over een mogelijke crisisaanpak. 'Dit advies sluit goed aan op de maatregelen die wij op dit moment bespreken', laat Wiebes in een reactie weten. Hij komt volgende week met een pakket maatregelen om het proces in Groningen te versnellen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie