Advertentie

Beschermingsbewind is activiteit in algemeen belang

De gemeente 's Hertogenbosch omzeilt de Wet Markt en Overheid door beschermingsbewind aan te merken als economische activiteit in het algemeen belang.

20 oktober 2020
geen-geld---bewindvoering---portemonnee.jpg

De gemeente 's Hertogenbosch trekt de uitvoering van beschermingsbewind naar zich toe. De dienstverlening aan inwoners met financiële problemen moet daarmee beter en goedkoper worden. Eenzelfde poging van de gemeente Deventer bleek in strijd te zijn met wetgeving rondom concurrentie.

Logisch
Waar inwoners met een laag inkomen normaal gesproken de kosten voor een private bewindvoerder vergoed kunnen krijgen vanuit de bijzondere bijstand, kunnen ze vanaf 1 januari 2021 alleen nog maar bij de gemeente 's Hertogenbosch terecht voor beschermingsbewind. Wethouder Huib van Olden (werk en inkomen, CDA) vindt het een logische stap, omdat de gemeente de rest van de keten van schuldhulpverlening ook al uitvoert. 'Dat zorgt ervoor dat we nog meer maatwerk kunnen bieden aan onze inwoners. En dat we minder geld uitgeven aan bijzondere bijstand.'

Prikkel
Wethouder Van Olden wil daarmee ook een einde maken aan een perverse prikkel die speelt bij private bewindvoerders. Van Olden: 'In het eerste jaar moet een bewindvoerder meer kosten maken, en die worden in het tweede en derde jaar terugverdiend. Dan is er een prikkel om het beschermingsbewind langer te laten duren dan nodig.' De gemeente heeft er juist belang bij dat mensen zo snel mogelijk financieel zelfstandig worden.

Concurrentie
De gemeente Deventer probeerde in 2017 hetzelfde te bereiken: een besparing op de bijzondere bijstand door het beschermingsbewind in eigen beheer te nemen. De gemeente besloot bewindvoering niet meer te vergoeden, waardoor veel inwoners aangewezen waren op de gratis bewindvoering door de gemeente zelf. Dat bleek echter in strijd met de Wet Markt en Overheid: de gemeente maakte zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. Onlangs moest de gemeente daarom een schadeclaim betalen aan een bewindvoerder die de dupe was geworden van het beleid.

Algemeen belang
De gemeente 's Hertogenbosch omzeilt de Wet Markt en Overheid echter, door beschermingsbewind aan te merken als economische activiteit in het algemeen belang. Dat besluit kan de gemeenteraad onder bepaalde voorwaarden nemen. De Bossche gemeenteraad nam het algemeen belang besluit in september met algemene stemmen aan. Het feit dat de gemeente de rest van de keten van schuldhulpverlening ook zelf aanbiedt, speelt volgens wethouder Van Olden een belangrijke rol bij dat besluit.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie