Advertentie

Vier op de tien raadsleden nieuw

44,3 procent van de raadsleden die bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn gekozen is nieuw.

24 juni 2022
raadsleden amsterdam 2019
Shutterstock

Van alle raadsleden die bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar zijn gekozen, is 44,3 procent nieuw. Dat is iets meer dan in 2018, toen 42,9 procent als nieuw raadslid aantrad. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Raadsleden.

Meest en minst

Koggenland, Brummen en Tubbergen tellen verhoudingsgewijs de meeste nieuw aangetreden raadsleden. In deze gemeenten is maar liefst driekwart (74 procent) van de raadsleden nieuwkomer, zo blijkt uit het onderzoek. Noord-Holland is de provincie die verhoudingsgewijs het meeste nieuwe raadsleden telt, namelijk 47 procent. Hekkensluiter is de provincie Zeeland, waar 39 procent van de onlangs gekozen raadsleden vers is aangetreden.

Record

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn er 8.237 raadsleden geïnstalleerd, waarvan er 3.649 nieuw in de raad zijn. In 2018 bedroeg het percentage nieuwe raadsleden bijna 43 procent en in 2014 lag het percentage nieuwkomers daar een fractie onder. Recordhouder wat betreft het percentage nieuwkomers (gemeenteraadsverkiezingen 2014) is Lisse, waar toen bijna 79 procent nieuwe raadsleden toetrad tot de gemeenteraad.

Gemeentegrootte

Naar gemeentegrootte gemeten is het percentage nieuwe raadsleden gemiddeld het hoogst in de grootste gemeenten. In 333 gemeenten zijn gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Van de 13,6 miljoen kiesgerechtigden hebben zich 54.994 kandidaten (1 op 25) verkiesbaar gesteld. Bij één gemeente (Stein) kromp het aantal zetels en bij 26 gemeenten steeg dit juist.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie