Advertentie

Leegloop kerken vraagt actieve rol gemeente

Verwacht wordt dat de komende tien jaar van zo’n 1.200 kerkgebouwen de deuren dicht gaan. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beveelt gemeenten die te maken krijgen met die sluitingen, tijdig een kerkenvisie op te stellen. Binnenlands Bestuur test de praktijk in Laarbeek.

09 november 2012

Verwacht wordt dat de komende tien jaar van zo’n 1.200 kerkgebouwen de deuren dicht gaan: 700 protestantse en 500 katholieke kerken. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beveelt gemeenten die te maken krijgen met vrijkomende kerkgebouwen, tijdig een kerkenvisie op te stellen.

Advies aan gemeentebesturen

Die aanbeveling doet de rijksdienst in de Handreiking voor het herbestemmen van vrijkomende kerkgebouwen. De dienst, onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ziet voor gemeenten een richtinggevende, actieve rol weggelegd. De RCE adviseert gemeentebesturen om samen met de parochiebesturen en andere betrokken partijen een kerkenvisie te ontwikkelen om ‘weloverwogen strategische keuzes te maken.’

Kerkenvisie
Zo’n visie geeft antwoord op vragen als: welke kerken kunnen hun religieuze functie behouden, welke kerk­gemeentes of parochies worden samengevoegd in één kerkgebouw, welke kerken krijgen een nieuwe bestemming en welke kerken moeten eventueel worden gesloopt? ‘Met een kerkenvisie in de hand komt een gemeente bij het sluiten van een kerk niet steeds voor een voldongen feit te staan, en weet het kerkbestuur welke ontwikkellingsmogelijkheden er voor de betreffende kerk zijn’, stelt de Rijksdienst. ‘Die duidelijkheid is een belangrijke voorwaarde voor succesvolle herbestemming.’

Herbestemming

Vier jaar geleden waren in ons land nog ruim 8.000 kerken in gebruik. Sinds 1975 zijn in Nederland 1.340 kerkgebouwen buiten gebruik geraakt. Daarvan hebben ruim duizend gebouwen een nieuwe functie gekregen. Van de rooms-katholieke kerken die sinds 1970 zijn leeggekomen, is ruim de helft gesloopt. De leeggekomen protestantse kerken is veel vaker een tweede leven gegund: slechts één op de tien kerken viel ten prooi aan de sloopkogel. Beide kerkgenootschappen staan terughoudend tegenover de zogeheten profanisering van sacrale plekken en streven voor hun vrijkomende kerken bij voorkeur naar nieuwe religieuze functies.

Sociale functie
Van alle sinds 1970 gesloopte kerken is driekwart rooms-katholiek. Dat heeft mede te maken met het standpunt dat de bisschoppen in 2008 hebben ingenomen. Kerken zijn permanent ‘gewijde en heilige plaatsen’. In principe staan de bisschoppen afwijzend tegenover herbestemming. Voorwaarde van het profane gebruik is dat het gebruik ‘niet onwaardig’ is. De voorkeur gaat uit naar een sociale functie – bibliotheek, school, gezondheidscentrum – en in mindere mate naar een culturele functie, zoals een museum.

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W. De Rijck / Projectleider gemeente.
De problematiek is evident. Ook hier wordt iets te simpel geredeneerd dat de gemeenten het moeten oplossen. Er komen geen budgetten mee en de herontwikkelpotentiie van met name r.k. Kerkgebouwen door hun bouwstijl is complex. Ook al zou je er in slagen om in het kerkgebouw iets terug te brengen dan nog blijft de "schil" uiterst kostbaar in onderhoud (reden voor afstoten gebouw). In en aantal gevallen zullen we echt de sentimenten terzijde moeten leggen en volstaan met de zin "gelukkig hebben we de foto's nog"
G.D.Johanns / financieel adviseur/voormalig rijksambtenaar
M.i. is het enige relevante aspect: past het in bestemmingsplan en overige aspecten van de ruimtelijke inrichting. Voor het overige is het een zaak van de eigenaar van de kerk. Laten we vooral de beide sferen [ religie en politiek] uit elkaar houden. Geen taak van de overheid. De eigenaar dient zich verder net als alle andere burgers te houden aan wet- en regelgeving.

Overwegingen aangaande erfgoedbeleid of de sociale functie van kerken geven te gemakkelijk de mogelijkheid dat de kosten afgewenteld worden op de samenleving ( die o zo bekend "belastingbetaler"). Niet doen.
criticus
Wat een allergische reactie van dhr Johanns op basis van een verkeerd beeld van scheiding tussen kerk en staat.



Cultureel erfgoed, al dan niet met religieuze achtergrond, is wel deglijk een zaak van algemeen belang, en daarmee van de overheid.
Hugo / Ambtenaar
Maak er muziektempels van. De gelovigen blijven geloven, maar de kerk is slechts een gebouw om samen te komen.
Ed Ploeg
Dat katholieke kerken minder voor hergebruik in aanmerking komen heeft naast de weerwil van de kerk ook nog een andere reden. De katholieke kerk staat als geen ander op de toevoeging van frutsels. De protestantse kerken die dat verafschuwen (beeldenstorm) zijn soberder en daardoor beter voor hergebruik geschikt. Moderne katholieke kerkgebouwen zijn beter voor hergebruik geschikt dan de oude "bombastische" kathedralen. Daar kun je nog een camping of meubelwinkel in bouwen of een overdekte speeltuin zoals destijds in Eindhoven, compleet met glijbaan van het koor. Als museum zijn ze vrijwel nutteloos door de hoogte terwijl de vloer geen verdiepingen constructie kan dragen. In het kader van leegloop en hergebruik zou de katholieke kerk dan ook beter zich terugtrekken tot in de gebouwen die niet voor hergebruik geschikt zijn. Dat den zij echter niet omdat zij zelfs de onderhouds- en restauratiekosten niet op kunnen brengen.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Kerken zijn een belangrijk deel van ons nationale erfgoed. In die zin zou de overheid aan de kosten kunnen bijdragen. Tevens zijn het belangrijke ijkpunten in het straatbeeld van niet al te jonge centra's. Selectief behouden lijkt mij van belang. Door de structuur van de meeste gebouwen zijn ze niet zondermeer voor concerten goed bruikbaar. Teveel galm. Misschien is de constructie van een gebouw in de kerk een oplossing. De buitenkant blijft dan bewaard en binnen kan je het modern inrichten.
B. Sas
Het belang van een kerk in een gemeenschap gaat verder dan enkel dat van de kerkbezoekers. Veel kerken zijn bepalend in het straatbeeld en verweven met de lokale identiteit. Het probleem van de kerkenleegstand is niet een probleem van of het kerkgenootschap of de overheid. Beide hebben – in de afwegingen bij deze vaak zo pijnlijke keuzes – een rol en verantwoordelijkheid. Samen, al dan niet met meer partijen. Juist omdat parochiegebieden meerdere gemeenten of kernen bestrijken. Dat geldt uiteraard ook voor afwegingen op het niveau van het bisdom.

Een lokale kerkenvisie is in dat verband wellicht te beperkt. Een benadering op een groter schaalniveau, die visie, regie en actie combineert, lijkt me meer dan gewenst.

C.Lucifer
Geen enkel probleem. Alleen de oudjes zitten nog te zeuren over het belang - historisch, maatschappelijk en nationalistisch. Die kunnen niet met de tijd mee. Het is gewoon een museum geworden. Goede zaak. Dan kunnen onze nieuwe Nederlanders er bijvoorbeeld een moskee van maken, of zoals eerder gesuggereerd een muziektempel. Het kost onze samenleving veel te veel geld om alles in stand te houden. Bovendien is dat voor een kleine meerderheid. Na de vergrijzing is dat voorbij. De nieuwe generaties hebben geen enkele binding meer met de kerken. Dan hebben we andere zaken die het straatbeeld bepalen dan een nutteloze kerktoren, die hoogstens nog de tijd aangeeft.
Harry te Riele / onderzoeker transities
In mijn buurt is de te hoge boekwaarde het eerste struikelblok. Die staat elke vervolginvestering in een prachtige kerk momenteel in de weg. Werk aan de winkel voor de AFM!
C. van Rijswijck - aan den Boom / Belanghebbende
Herbestemming prima idee. Het zou goed zijn als RCE zich actief inzet om gemeente er toe te bewegen om tot herbestemming over te gaan in plaats van nieuwbouw van onder andere Multifunctionele accommodaties. Bij vooroverleg zou RCE moeten aandringen op herbestemming.
Kritikus / Geen Hagenees
De overheid heeft zich gewoon niet te bemoeien met de kerken.

En als ze dat dat toch zo nodig wil (bv. vanwege historische waarden) laat ze dan ook het beheer en onderhoud voor haar rekening nemen. eens kijken hoe snel dan de boel verpaupert.
S / Loop
Geneuzel allemaal, slopen die handel.
Janssen / Boekhouder
In de natuur gelden een paar eenvoudige regels, die de natuur al een paar miljard jaar instandhouden. Een daarvan is: een tijdelijke toestand waarbij een belangrijk element in en systeem is weggevallen en er nog geen opvolger is. Oftewel een machtsvacuum, iets de natuur niet kan accepteerd.

Valt het christelijk geloof weg dan zal een ander geloof dat gat gaan vullen. Dit is onvermijdelijk.
Kaas !




Kerken zijn meestal mooie gebouwen, Pvda en SP stemmend uitkeringsvolk verdient lelijk beton.





Zo snel mogelijk afbreken dus, wat mij betreft.
J. Fagout
Dit is een opdracht voor de vastgoedhandelaren van de VVD.



Natuurlijk met overheidsgeld van hun liberale vrinden die dat wel even regelen.
Hannes Haganum / overheidsdienaar
Natuurlijk moeten gemeentes een visie ontwikkelen of en welke kerkgebouwen voor andere doeleinden zijn te gebruiken. Dat vraagt om creatitiveit,want je kunt niet alles behouden met subsidie. Eigenlijk zijn gemeentes hier al knap laat mee. In de jaren '70 zijn er veel beeldbepalende kerken in de steden afgebroken en niet zelden kwam er afschuwelijk lelijke, sociale nieuwbouw voor in de plaats. Soms is er sprake van een leeg gat in de stad.

Als je de overheid zich overal van afzijdig moet houden, dan kun je met gemak het ambtelijk apparaat halveren. Is dat wat sommige respondenten willen ?
Ricus Tiekstra / beleidsmedewerker/raadslid
Gemeenten horen te beschikken over beleid ten aanzien van monumenten. Het behoud van beeldbepalende gebouwen gaat verder dan allen het behoud van kerken. De rijksdienst kan prachtige adviezen uitbrengen. Zolang de gemeenten op allerlei beleidsvelden moet bezuinigen zal de gemeenschap er rekening mee moeten houden dat gebouwen niet zijnde rijksmonumenten, bij achterstallig onderhoud uiteindelijk niet aan de slopershamer zullen ontkomen, wegens gebrek aan financiële middelen.
Roel Gerritsen / oud-gemeentesecretaris
Als het om kerken en kerkmensen gaat, is er ook hier weer sprake van een soms agressieve reactie. En wordt het - in dit geval - onzinnige argument van scheiding kerk-staat erbij gehaald.

Met name oude kerken zijn vaak een sieraad in een stad of dorp. Dat verloren laten gaan is "zonde". De oproep voor een visie is een ambtenaar 1.0-reactie: een beleid en beleidsnota. Doe gewoon en zorg voor een goed overleg met al diegenen die het de moeite waard vinden dat zo'n fraai gebouw bewaard blijft. Daarbij horen in ieder geval het kerk- en gemeentebestuur.

ik voel me gelukkig te wonen in een gemeente (Groesbeek) waar dit overleg prima verloop en waarmee we de kerk, niet alleen letterlijk, in het midden houden.
Niels / Burger
Kerken die niet meer rendabel zijn moeten gewoon een andere bestemming krijgen.

Heb zelf meerdere kerken aangeschreven, omdat ik een atelier dan wel ruimte wilde beginnen waar personen/burgers kunnen samenkomen.

Maar kerken worden voor veel te veel geld verkocht, terwijl er ook goede projecten in gehuisvestigt kunnen worden.

Zodat ze nog dienst kunnen doen voor personen met maatschappelijk belang.

Maar ook vele kerken trekken de subsidiepotjes leeg, want kijkt u maar bij de kerken, vb de kerk die zit aan de Bredeplaats te Leeuwarden.

Deze kerk is nu een horeca geworden, de kerk heeft pand terug gegeven aan gemeente, en heeft het in bruikleen.

Zodat ze geen onderhoudt hebben en de gemeente zorgt dat die onderhouden worden.

Subsidies onderhoud van deze kerk was in 2010 en 2011 meer dan miljoen euro.

T egek voor worden, als de kerken wat willen voor mensen zouden ze veel meer moeten denken on een kerk ter beschikking te stellen maatschappelijke belangen.

Anders laat ze deze maar afbreken, ...........

Hans Keuken / wethouder
Wat je er ook van vindt, de leegloop van kerken doet me wel iets. Decennia terug werd gesuggereerd "als je je te veel in het geloof verdiept veroorzaakt dat depressies", nu de secularisatie heeft geleid tot leegloop van kerken is het aantal psychische gevallen fors afgenomen. Niets is minder waar. We raken een belangrijk ankerpunt in de samenleving kwijt.
Advertentie