Advertentie

Fusiesoap Scherpenzeel/Barneveld ‘heeft sporen nagelaten’

Het ging er in de fusiediscussie tussen Scherpenzeel en Barneveld soms ruw aan toe. Excuses zijn volgens Scherpenzeel niet nodig, wel rust.

03 augustus 2022
De relatie Scherpenzeel/Barneveld moet worden herijkt

Na het stopzetten van de herindeling met Barneveld heeft het college van Scherpenzeel behoefte aan rust. De gemeenten hebben tijd nodig om ieder voor zich ‘het huis’ in te richten op een zelfstandige toekomst.

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Scherpenzeel op raadsvragen van de VVD- en CDA-fracties. In oktober vorig jaar zette toenmalig minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een streep door de herindelingsplannen, omdat in haar ogen draagvlak en noodzaak voor een fusie van Scherpenzeel en Barneveld ontbraken. Voorafgaand aan dat besluit werd er door voor- en tegenstanders flink met modder gegooid.

Excuses

De Scherpenzeelse CDA-fractie het college daarom of excuses aan Barneveld niet op zijn plaats zouden zijn ‘voor het niet altijd even fijngevoelige optreden’ jegens de buurgemeente in de afgelopen jaren. ‘Niet nodig’, antwoordt het college, ‘aangezien we gezamenlijk tot het besluit zijn gekomen dat verdere samenwerking op dit moment niet vruchtbaar is.’ De blik is op de toekomst gericht en daarvoor is het nodig ‘rust te creëren en goede buren te blijven.’

Herijken relatie

In het antwoord op de raadsvragen geeft het college wel toe dat de herindelingsdiscussie zijn sporen heeft nagelaten, ook op ambtelijk niveau. ‘We moeten iedereen even de rust gunnen om vervolgens op een goede manier zonder ballast uit het verleden de onderlinge relaties te herijken.’ Daarom is er voor gekozen om voorlopig geen initiatieven te ontwikkelen op verdere structurele samenwerking.

Warme overdracht

Er blijken de afgelopen tijd meerdere gesprekken gevoerd tussen beide gemeenten. Uiteindelijk resulteerde dat, volgens Scherpenzeel, ‘in de gezamenlijke opvatting dat er voor beide gemeenten op dit moment te weinig meerwaarde is te vinden om efficiënt en effectief te kunnen samenwerken. Derhalve is ervoor gekozen om op een goede harmonieuze wijze te stoppen met de samenwerking en een en ander warm over te dragen.’

Maar, zo benadrukt het college van Scherpenzeel, ‘wij zijn en blijven goede buren van elkaar en zullen indien noodzakelijk elkaar altijd helpen ook als colleges blijven we contact houden met elkaar.’ Na de zomervakantie zal uitgebreid kennis worden gemaakt tussen de colleges.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie