De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept de Tweede en Eerste Kamer op om Nederland niet te laten 'stilvallen' nu het kabinet demissionair is. In een petitie vraagt de vereniging de parlementsleden namens alle 342 gemeenten om 'op cruciale terreinen niet te wachten op een nieuwe regering, maar dóór te gaan met de behandeling van noodzakelijke wet- en regelgeving'.
VNG: laat Nederland niet stilvallen
De kabinetsval haalt de vaart uit alle dossiers en zelf hebben gemeenten geen financiële reserves meer om nodige stappen te kunnen zetten.

Eerste VNG-petitie
Het is voor het eerst dat de VNG zelf met een petitie komt, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door EenVandaag. 'De urgentie van wat er nu speelt is heel groot', licht VNG-voorzitter Sharon Dijksma de keuze voor het middel toe. 'De val van het kabinet haalt de vaart uit alle dossiers en zelf hebben we geen financiële reserves meer om veel stappen te kunnen zetten die nodig zijn. Dat maakt de situatie voor lokale overheden nijpend.'
Vraagstukken kunnen niet wachten
Op woensdag 12 september bepaalt de Tweede Kamer welke onderwerpen controversieel worden verklaard, oftewel: welke dossiers worden doorgeschoven naar een volgend kabinet. De Kamer stemt dan over lijsten die komende week worden samengesteld door de verschillende Tweede Kamercommissies, zoals die voor Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. Maar volgens de VNG spelen er grote maatschappelijke vraagstukken die niet kunnen wachten. 'Het kabinet is demissionair, maar onze inwoners en hun problemen zijn dat niet', zegt Dijksma, tevens burgemeester van Utrecht.
Ga door met je werk
De thema's die de vereniging vooral urgent vindt, zijn het tekort aan betaalbare woningen, de toenemende armoede, wachtlijsten in de jeugdzorg, de energietransitie en spreidingswet. Eerder riep ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de Tweede Kamer al op om die laatste wet, bedoeld om asielzoekers evenredig over gemeenten te verdelen, niet controversieel te verklaren. 'Het parlement beslist over de vraag of het wetgeving die nodig is om de problemen op te lossen, daadwerkelijk nog gaat behandelen', zegt Dijksma. 'Wij als VNG doen een oproep aan het parlement: ga alsjeblieft op die belangrijke onderwerpen gewoon door met je werk.'
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Maar wat we natuurlijk niet willen is oude wetgeving er doorheen jassen dat is voorbereidt door het ad hoc samengestelde kabinet Rutte 4 dat juist op deze onderwerpen strategisch de stekker eruit getrokken heeft. Er moeten frisse ideeën komen vanuit een nieuw kabinet en het gefaalde kabinet heel snel vergeten.
Behalve de installatiebranche zit niemand te wachten op die idiote energietransitie.
Gezien het tijdstip dat je de opmerking plaatst denk ik dat je hallucineert. Anders heb je bizar weinig kennis van zaken om daar een uitspraak over te kunnen doen.
Ga jij maar lekker dromen van je olie en aardgasloze maatschappij. En vergeet er niet bij te fantaseren hoe Nederland het Aardse klimaat redt.
Laat jij al je geld maar vloeien naar dubieuze regimes van Putin, Mohammad bin Salman, Al Khamenei en co voor dat stroperige goedje van je waar de wereld verslaafd aan is, met de rijkste landen (waaronder NL) voorop.
Gezien ons verleden en de buitengewon grote ecologische voetafdruk van onze medeinwoners hebben wij alle noodzaak om zo snel mogelijk van die fossiele bronnen af te komen. Al was het maar om niet meer afhankelijk te zijn van de moordachtige regimes die over veel van die bronnen beschikken en wij zo hun agendas financieren.
Joh alle leiders zijn dieven en moordenaars. Belasting en missies weetjewel.
De hamvraag is natuurlijk: wat is cruciaal noodzakelijke wet- en regelgeving? Daar kunnen de meningen nogal over verschillen. Aan slechte of matige wet- en regelgeving (bijv. een dwangwet zonder quota, wetgeving huurwoningen) hebben we weinig of niets. Dat geeft na de verkiezingen alleen maar meer vertraging.