Wat bezielde de waarnemend burgemeester van Waalre, Jan Boelhouwer, om de openbaarheid te zoeken met zijn pessimistische kijk op de bestuurscultuur in de Brabantse gemeente? Dat vragen de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Waalre zich af in een schrijven aan hem.
Fractievoorzitters Waalre teleurgesteld in burgemeester
Wat bezielde de waarnemend burgemeester van Waalre, Jan Boelhouwer, om de openbaarheid te zoeken met zijn pessimistische kijk op de…
Vreemde timing
Niet alleen de manier waarop Boelhouwer zijn kritiek op het functioneren van het gemeentebestuur kenbaar maakte in een brief aan de Brabantse commissaris van de koning, zeggen de gezamenlijke fractievoorzitters ‘teleurstellend’ te vinden, ook de timing ervan begrijpen ze niet.
Zonder op de inhoud van de brief te willen ingaan, zijn zij benieuwd naar zijn beweegredenen. Daarover en over de inhoud van de brief verlangen de fractievoorzitters ‘op zo kort mogelijke termijn’ een onderhoud met Boelhouwer.
Cultuurverandering
Die door de provincie aangestelde troubleshooter liet cdk Ina Adema weten de moed te hebben opgegeven dat de huidige gemeenteraad in staat is te stoppen met de boel verzieken. Zijn hoop vestigt hij op de instroom van vers bloed na de raadsverkiezingen van volgend jaar, maar de voortekenen stemmen hem niet bepaald optimistisch. De opdracht van Boelhouwer was om na een heftige bestuurscrisis, als gevolg waarvan burgemeester en wethouders opstapten, rust te brengen in de tent. Na 250 dagen aan die missie te hebben gewerkt, meldde hij Adema dat dat met de zittende raad niet gaat lukken. De zittende raadsleden blijven te veel hangen in gekissebis en kunnen in zijn ogen de benodigde cultuurverandering niet tot stand brengen.
Positieve ontwikkelingen
De gezamenlijke fractievoorzitters hebben een wezenlijk andere kijk op hoe de zaken ervoor staan in het gemeentehuis van Waalre. Zij nemen er juist positieve ontwikkelingen waar, die het nieuwe college van B&W en de gemeenteraad in gezamenlijkheid zouden hebben bereikt. ‘Tegelijkertijd zien wij ook dat het proces tot verandering van de bestuurscultuur tijd nodig heeft. Wij hebben er vertrouwen in dat wij de positieve ontwikkelingen kunnen doorzetten’, aldus de fractievoorzitters van de acht partijen in de gemeenteraad.