Advertentie

Rekening sociale werkvoorziening naar gemeenten

Door bezuinigingen op de sociale werkvoorziening (sw) zullen meer sw-bedrijven een beroep moeten doen op gemeenten, om te kunnen overleven. Dat voorspelt de branche-organisatie van sw-bedrijven, Cedris.

22 september 2010

Niet gecompenseerd
Het demissionaire kabinet heeft een bezuiniging van 120 miljoen euro ingeboekt voor het komend jaar, zo'n 5 procent van het sw-budget. Daarnaast wordt de sector, net als in 2010, niet gecompenseerd voor gestegen loonkosten; een kostenpost van 38 miljoen euro.

Cao-afspraken
Omdat de sw-bedrijven door cao-afspraken niet kunnen bezuinigen op loonkosten, zal moeten worden gesneden in activiteiten die het personeel voorbereiden op werk op de gewone arbeidsmarkt. Voor dit soort activiteiten zal minder geld zijn. Het is een rekening die volgende kabinetten gepresenteerd zullen krijgen, zegt Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van Cedris.

 

Tekort
'Er wordt een tekort op de arbeidsmarkt verwacht, ook voor lager-gekwalificeerd werk. Maar geld om de sw'ers daarop voor te bereiden hebben we nu minder. Mensen prepareren voor de arbeidsmarkt kan niet met half geld.' Dus zullen ook meer sw-bedrijven een beroep op gemeenten doen, verwacht ze. Nu krijgt 60 procent van de ongeveer 90 sw-bedrijven financiële steun uit die hoek.

Niet makkelijk
Leemhuis-Stout: 'Meer bedrijven zullen hulp van de gemeenten nodig hebben om het hoofd boven water te houden. Tegelijk moeten gemeenten flink inleveren, dus dat is ook zo makkelijk niet.'

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / aankomend medewerker
Ja dat krijg je er van!!Den Haag heeft jarenlang veel te veel geld uitgegeven aan eer nutteloze zaken, en nu moet er opeens bezuinigd worden.Laat ze in Den Haag maar bezuinigen, maar om juist de sw berijven te korten gaat TE VER!!!!
Rianne / adm medewerkster
Toch gaat e.e.a. ook ten koste van de SW medewerker zelf.. De CAO wordt nog slechter als bij andere sektoren
Men heeft het beleid van doorstromen. In de praktijk kan het een succes worden, maar er gaat ook regelmatig fout. Deze kosten zijn niet te voorkomen, hoe zorgvuldig men ook handelt.
Een SW-bedrijf moet mensen ontwikkelen en zonder kosten kan dat niet. Zo komt de doorstroming gaat de doorstroming ook in het teniet, want er is dan onvoldoende geld om mensen op te leiden. En daarnaast ook nog de economische crisis die dit beleid ook stremt.
Gemeenten moeten bijdragen, terwijl zij zelf ook moeten bezuinigen, anders SW-medewerkers op alle vakgebieden bij de gemeente aan de slag. Door hun bezuinigingen is daar ook geen geld en vacatures voor.
RJ van den Dool / WSW werknemer
De regering moet zwatwerken aanpakken en de geldopbrengsten benutten om te buiziningen ipv op de WSW
Zie artikelen reformatorisch dagblad dd 20-12-2010

In de loonbelasting of gemeentelijke belasting een bijdrage voor de WSW opnemen bij reguliere werknemers of bewoners (solidarietieitprincipe)
Advertentie