Advertentie

Intocht Amsterdam heeft geen regenboogpieten

De felgekleurde regenboogpieten zullen niet meedoen aan de Amsterdamse intocht dit jaar. De Raad van State bekijkt momenteel de vergunning van vorig jaar. De vraag is of die goedgekeurd had mogen worden met de aanwezigheid van zwarte pieten.

15 oktober 2014
Tijdens de intocht van Sinterklaas op zondag 16 november in Amsterdam zullen geen regenboogpieten rondlopen. De organisatie van de intocht beraadt zich naar eigen zeggen nog op het precieze uiterlijk van Sinterklaas en de pieten, maar van bont gekleurde hulpjes zal 'absoluut geen sprake zijn'. ,,Sinterklaas vindt kleur- en regenboogpieten niet zo'n goed idee. Daarvoor is Amsterdam al kleurrijk genoeg.''

Niet volledig zwart
Burgemeester Eberhard van der Laan schreef vorige week aan de gemeenteraad dat een 'substantieel' deel van de pieten in de hoofdstad dit jaar naar verwachting niet met volledig zwart geschminkt gezicht aan het evenement deelneemt, maar slechts met roetvegen op het gelaat. Een woordvoerder van Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam meldt woensdag: ,,Het merendeel van de pieten zal zwart als roet zijn. Andere kleuren kunnen echt niet. Pieten komen door de schoorsteen, daar word je niet blauw van.''


Vergunning

Donderdag buigt de Raad van State zich over de vraag of de gemeente Amsterdam vorig jaar terecht een vergunning afgaf aan de aankomst van de goedheiligman in aanwezigheid van zwarte pieten. De rechtbank oordeelde eerder dat Van der Laan beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet had moeten luisteren.

ANP

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. Mazurel
"Pieten komen door de schoorsteen, daar word je niet blauw van.'' - Legt iemand de kinderen nog uit wat een schoorsteen eigenlijk is?!? En als ze zo roetzwart worden van de schoorsteen, hoe houden ze dan hun kragen zo smetteloos wit? Of geldt dan die schoorsteen ineens niet meer? Piet is de laatste decennia al van krompratende boeman veranderd naar gewaardeerde grapjas en kindervriend die goed Nederlands praat. Veranderingen zijn niet te stuiten.
Kaas !
Amusant dit multiculturele gejank.

Buig nog eens, Eberhard.
gerrie
Wat kan Sinterklaas wat een ander niet kan? Zwarten laten werken haha.
gerrie
In Opsporing Verzocht lopen ook veel zwarte pieten rond. Wat gaan we hier aan doen? Licht getinte pieten zeker van maken, of van de breede Oost-Europese koppen pieten. Achterlijke flauwekul van die VN. Ga in Syrië lopen roepen. Daar gebeuren wel andere dingen. Pieten zonder kop. Nog erger.
gerrie
@Mohammed

Dat noemen ze koploze pieten.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam; TOP! Rechte rug en ballen tonen, zodat ook onze kinderen geen uitleg hoeven te geven over waarom zij met dit feest zo graag een zwart pietje zijn. En de zeurpieten gewoon thuisblijven! Laat dit een dag van de kinderen blijven en laat degenen die een statement willen maken gewoon thuisblijven en hun kinderen uitleggen waarom zij geen zwart pietje meer mogen zijn.
Advertentie