Advertentie

Kort geding om selfie in stemhokje

Het online zetten van selfies met een ingevuld stembiljet is in strijd met het stemgeheim en moet verboden worden. Donderdag dient in Den Haag een kort geding dat de stichting Bescherming Burgerrechten en Lucas Kruijswijk, een burger die eerder in het geweer kwam tegen misstanden met de stemcomputer, tegen de Nederlandse Staat hebben aangespannen.

27 april 2014
Het publiceren van selfies met een ingevuld stembiljet is in strijd met het stemgeheim en moet dus verboden worden.
Misstanden Dat zeggen de Stichting Bescherming Burgerrechten en Lucas Kruijswijk, een burger die eerder in het geweer kwam tegen misstanden met de stemcomputer. Omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken geen problemen ziet in de selfies, spannen zij een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat, hebben ze zondag aangekondigd. Dat dient donderdag in Den Haag.


Europese Verkiezingen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart maakten tal van kiezers selfies met hun stembiljet, die ze vervolgens via de sociale media verspreidden. Door niet in te grijpen voldeed de overheid niet aan haar plicht om het stemgeheim te waarborgen, vinden de Stichting Bescherming Burgerrechten en Kruijswijk. In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 22 mei stappen ze nu naar de rechter.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen Ekermans / Projectmanager
Wat een verspilling van tijd en geld. Selfies maak je zelf, daarom selfie. Moeten we die mensen nu gaan beschermen tegen zichzelf?!
Pierre / ambtenaar
Eventuele subsidie direkt intrekken. Wat een onzin.
Jan
Dit zijn ook de malloten die er met hun horrorverhalen voor hebben gezorgd dat de stemcomputer werd afgeschaft. Ze worden bedankt. Nu is er veel meer misgegaan dan ooit met de stemcomputer theoretisch had kunnen misgaan.
sjon / adviseur
Welk burgerrecht is bij het maken van een selfie in het geding?
W. Snippe / milieu-deskundige
Dit is alleen een punt indien uitgebracht stem ook zichtbaar is. Hierdoor wordt het voor een kwaatwillende persoon controleerbaar of stem conform opdracht is uitgevoerd.
Maar eigenlijk is dat natuurlijk grote onzin!
gerrie
In mei eens flink gaan swaffelen in zo'n hokje. Flink overal tegen aan kloppen.
Fritz
Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad van Wageningen liet Pechtold expliciet zien welk hokje hij rood gemaakt had. Een betere schending van het stemgeheim is waarschijnlijk niet voorhanden. Wat zijn nu de gevolgen voor de gemeente Wageningen, Pechtold of het betrokken stembureau? Ik voorspel u; geen enkele. Overigens vind ik het vrij achterlijk van politici om foto's te maken in een stemhokje, maar goed. Dit infantiele gedrag zal het niveau wel zijn van onze hedendaagse politici.
Jos van Putten / Beleidsmedewerker
Hebben we nou echt niets anders te doen in dit land?
Advertentie