Donderdag 16 oktober. In Groningen rijdt de politie een bestelbusje met hennep klem, dat onderweg was om coffeeshops te bevoorraden. Bijna op hetzelfde moment, iets verderop in de stad, legt de rechtbank geen straf op aan twee henneptelers.
Dolle donderdag
Intussen modderen gemeenten door met vage regels, onuitvoerbaar beleid en elkaar tegensprekende rechtbanken. En een minister van…
Hun activiteiten zijn niet in strijd zijn met het geldende gedoogbeleid. Ze hielden hun administratie keurig bij, betaalden belasting en leverden uitsluitend aan door de gemeente goedgekeurde coffeeshops. Eerder dit jaar, in april, legde de rechtbank in Leeuwarden twee andere telers, die op precies dezelfde manier werkten, wel een straf op.
In Tilburg wordt het kantoor van een coffeeshopketen gesloten – ja, het kantoor, niet de coffeeshops – omdat daar een hoeveelheid hasj lag opgeslagen die de toegestane hoeveelheid overschreed. De burgemeester mag het kantoor pas over een paar weken sluiten, omdat hij kon weten dat er al langer grotere voorraden drugs aanwezig waren dan toegestaan.
In Den Haag maakt minister Opstelten bekend dat er nog zeven gemeenten zijn die toestaan dat lokale coffeeshops softdrugs aan buitenlanders verkopen, terwijl dit volgens het ingezetenencriterium al sinds 2013 niet meer mag.
Wat hebben al deze zaken met elkaar te maken? Behalve dat ze zich allemaal op één dag afspelen, illustreren ze vooral het failliet van het Nederlandse softdrugsbeleid. Wat in de ene gemeente verboden is, is in de andere legaal. Waar gemeenten niet optreden, worden ze op de vingers getikt en waar ze dat wel doen, ook.
Te midden van deze chaos doet staatssecretaris Van Rijn er nog een schepje bovenop. Hij wil dat sterke wiet wordt aangemerkt als harddrug. Wiet en hasj met een thc-gehalte boven de 15 procent valt daardoor buiten het gedoogbeleid en handel daarin zou dan strafbaar worden.
Vraag is: hoe ga je dat controleren? Stel je voor dat de overheid dranken met meer dan 12 procent alcohol zou verbieden. Controleer je dan degene die de alcohol drinkt, degene die het schenkt of de producent? De vraag stellen is hem beantwoorden. Probleem bij drugs is dat de producent wettelijk niet bestaat. Een coffeeshop mag volgens het gedoogbeleid een beperkte voorraad hebben, de klant mag softdrugs kopen, maar officieel is er geen producent of leverancier, dus ook geen verantwoordelijke partij die gecontroleerd kan worden.
Komt nog bij dat het Openbaar Ministerie vindt dat deze controletaak niet tot haar domein moet worden gerekend, omdat het om een bestuursmaatregel gaat. Met als gevolg dat de controle van het thc-gehalte onder het gemeentelijk handhavingsbeleid zou komen te vallen.
Intussen modderen gemeenten door met vage regels, onuitvoerbaar beleid en elkaar tegensprekende rechtbanken. En een minister van Veiligheid en Justitie die unverfroren aan zijn beleid vasthoudt. De vraag is niet meer óf dit halfslachtige beleid sneuvelt, alleen nog wanneer.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Cannabis is de Levensboom uit de Bijbel;
Met het strafbaar stellen van de Levensboom en het vervolgen van haar consumenten wordt God niet gediend.
Het verbieden van de heiligste en geneeskrachtigste plant (Endo-Cannabinoid System) op aarde kun je met recht het grootste werk van de duivel noemen.
Ezekiel 34;29 en God sprak tot zijn schapen: " Ik zal u een plant van naam scheppen die zal voorzien in al uw behoeften en u zal scheiden van de heidenen". (check oude bijbels van voor 1700 want door hervertalingen is deze tekst inmiddels totaal ontkracht.)
Cannabis voedt, kleedt, levert brandstof (inmiddels al 25000 toepassingen waarvan 700 medicinale) geneest of verzacht ontelbare zieken en inderdaad; scheidt ons van de heidenen want in diegeen die Cannabis geniet groeit mededogen en barmhartigheid.
Nee, Eric de Kluis, deze zaken illustreren niet het failliet vn het softdrugsbeleid. Maar het failliet van de rechtspraak in NL. Corrupt tot op het bot !
Laat de regering het voorbeeld nemen van Duitsland België om te stoppen met het gedoogbeleid.
Er is in Nederland één bedrijf dat legaal cannabis mag kweken: Bedrocan BV in Veendam. Sinds augustus is de onderneming in Canada beursgenoteerd. Het is de eerste stap naar het veroveren van de wereld. “Van bijna alle continenten is er interesse.”
Wiet kweken is in Nederland verboden. Er is maar één bedrijf dat het wel mag: Bedrocan in Veendam. Maar hun product is niet bedoeld voor de ‘recreatieve markt’, zoals directeur Tjalling Erkelens het uitdrukt. Zijn bedrijf teelt medicinale cannabis, voor patiënten die cannabis hard nodig hebben als pijnstiller.