Overslaan en naar de inhoud gaan

Telmethode verkiezingen doorgezet ondanks verzet

Het kabinet wil door met de gemeentelijke stembureaus die centraal de verkiezingsuitslag op gemeenteniveau vaststellen. De ministerraad…

Het kabinet wil door met de gemeentelijke stembureaus die centraal de verkiezingsuitslag op gemeenteniveau vaststellen. De ministerraad stemde in met het voorstel en het is nu naar de Raad van State, ondanks tegenstand van gemeenten en de Kiesraad.

Nut

Volgens het kabinet zorgt deze werkwijze voor ‘meer gelegenheid voor het corrigeren van telfouten’ en ‘wordt het telproces transparanter en beter controleerbaar’. Maar gemeenten en de Kiesraad zien het nut er eigenlijk niet van in, schrijft Gemeente.nu. ‘Gemeenten maakten afgelopen zomer duidelijk dat ze het voorstel niet zien zitten. De voordelen zouden voor de meerderheid niet opwegen tegen de nadelen. Ze vinden het centraal tellen belastend en bovendien riskant voor het verkiezingsproces.’

Niet bewezen

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De stelling dat centraal tellen het telproces betrouwbaarder maakt, is niet bewezen, blijkt uit een eerste onderzoek van de Kiesraad. De Kiesraad vergeleek gemeenten met en zonder centraal tellen in de periode 2014-2019. De effecten zijn ‘te marginaal of wijzen zelfs de andere richting uit.’ De raad adviseerde nader onderzoek naar ‘de daadwerkelijke effecten van centraal tellen op de betrouwbaarheid van de verkiezingsuitslag’.

Kanttekeningen

Uit een experiment met centraal stemmen tellen tijdens de verkiezing voor het Europees Parlement blijkt dat, hoewel het merendeel van betrokken gemeenteambtenaren oordeelden dat de ‘centrale stemopname’ goed verliep, er de nodige kanttekeningen te plaatsen zijn bij het experiment. Het zou te veel tijd kosten en een groot deel van de gemeenteambtenaren zou daarom aan het college van Burgemeester & Wethouders adviseren om het experiment niet door te zetten. Volgens de Kiesraad mag een dergelijk argument echter niet de doorslag geven, omdat het uiteindelijke doel is om de nauwkeurigheid van het telproces te vergroten.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JC

Dit is toch het stenen tijdperk. Stemmen met potlood en vervolgens een mensenmassa mobiliseren om formulieren te tellen.
Maak online stemmen mogelijk waarbij elke stem op een private blokchain geregistreerd wordt. En koppel het aan je DIGID-kluis zodat iedereen altijd de waarde van zijn eigen stem kan controleren.
Zo krijg je veel meer mensen aan het stemmen. Gewoon vanuit huis. Makkelijker kunnen we het op die manier maken en leuker ook.

Op 1 oktober 2019, 11:13
doeterniettoe

@JC: dit heeft niets met een vermeend stenen tijdperk te maken, maar is simpelweg de meest controleerbare en failsafe methode om te stemmen.
Om gelijk naar het artikel te gaan: wat is nu de winst of verbetering? Want het gestelde doel wordt niet gehaald. De optie 'om dan maar nog meer onderzoek te doen' wordt weggewoven, blijkbaar moet en zal ' de verbetering' door moeten gaan.
Apart, bij zo ongeveer het enige echte middel dat burgers hebben.

Op 1 oktober 2019, 17:11

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in