Toeval
Het grote aantal van 179 wethouders dat afgelopen jaar tussentijds vertrokken is, moet voor staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld een prikkel zijn om te investeren in scholing en ondersteuning van wethouders. Die scholing en ondersteuning moet professioneel georganiseerd worden zoals dat voor burgemeesters ook het geval is. ‘Waarom alles overlaten aan het toeval? Dat is toch vragen om problemen?’, schrijft Depla in zijn weblog op binnenlandsbestuur.nl, in reactie op het wethoudersonderzoek dat vorige week verscheen in het blad Binnenlands Bestuur.
Risico's
Depla roept Bijleveld op tot onmiddellijke actie om te zorgen dat Nederland een wethoudersland blijft. ‘Hopenlijk zal de parade van vallende wethouders voor Bijleveld een stimulans zijn om dit in de nieuwe raadsperiode aan te pakken. Daarvoor zal het kabinet toch geen commissie voor nodig hebben?’
De Nijmeegse voorzitter van de Wethoudersvereniging waarschuwt dat als er niets gebeurt het wethouderschap onaantrekkelijk wordt. ‘Het wethouderschap is niet zonder risico’s en is zeker geen baan voor het leven. Er moet dus worden geinvesteerd in de wethouder. Alleen dan blijft het voor mensen aantrekkelijk genoeg om de stap naar het wethouderschap te zetten’, aldus Depla die vorig jaar – door de ozb-crisis in Nijmegen – een van de 92 wethouders was die na een politieke vertrouwensbreuk ten val kwam.
'Bijleveld moet wethouders steunen'
Wethouders hebben recht op professionele ondersteuning. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld moet dat regelen, vindt Paul…
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De vergelijking met de opleiding voor de burgemeesters gaat niet op. Die worden namelijk door de kroon benoemd. De wethouders worden door de raad gekozen. De raad moet zich er bij die keuze van vergewissen dat die wethouders op hun taak berekend zijn.
Waarom de staatsecretaris als het veel directer kan. De gemeente zou de rol van een goede werkgever op zich moeten nemen voor alle politici, qua scholing en het weer aan het werk helpen. De besparing uiteindelijk dekt ruimschoots de kosten. Gemeente, college dus vooral, zorg dat je het regelt. Draag zo bij aan de kwaliteit van jezelf als dagelijks bestuur. Zorg ook zelf dat de raad opgeleid wordt in zowel vaardigheden als op inhoud. Uw inwoners zullen u dankbaar zijn.