Advertentie

Asielzoekers welkom in Breda

De gemeenteraad van Breda heeft woensdagavond ingestemd met de opvang van 400 asielzoekers in de oude gevangenisgebouwen bij de Koepel in het centrum van de stad. De gemeente Gilze en Rijen wil niet meewerken aan een noodopvang voor 300 vluchtelingen in units op het terrein van het asielzoekerscentrum (azc) in Gilze.

03 juli 2014

De gemeenteraad van Breda heeft woensdagavond ingestemd met de opvang van 400 asielzoekers in de oude gevangenisgebouwen bij de Koepel in het centrum van de stad. De gemeenteraad vindt de oude gevangenis in het centrum allesbehalve ideaal voor vluchtelingen maar wil niet dwars gaan liggen. ‘Asielzoekers horen niet in een gevangenis’, zei de SP. ‘De locatie is ongeschikt’, oordeelde de VVD. ‘De keuze voor deze plek is niet bepaald gelukkig’, meende het CDA.

Eerste asielzoekers in augustus
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil de voormalige gevangenis vanwege de grote toestroom van asielzoekers uit Eritrea en Syrië snel in gebruik nemen. De eerste asielzoekers worden in augustus verwacht. Tegen het plan bestaat veel weerstand van buurtbewoners. Een internetpetitie van omwonenden werd ongeveer 900 keer getekend. Er worden met het COA afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over overleg met de buurt.

Voormalige vrouwengevangenis
De gevangenis staat sinds kort leeg. De vluchtelingen komen niet in de bekende Koepelgevangenis zelf maar in de naastgelegen nieuwbouw en voormalige vrouwengevangenis. De gevangenis dient minimaal een en maximaal twee jaar als asielzoekerscentrum.

Noodopvang
De gemeente Gilze en Rijen wil niet meewerken aan een noodopvang voor 300 vluchtelingen in units op het terrein van het asielzoekerscentrum (azc) in Gilze. Het college van Gilze en Rijen schrijft dat woensdag in een voorstel aan de gemeenteraad.

Uitbreiding capaciteit
Het azc in Gilze is een van de grootste van Nederland. Er is nu plek voor ruim 1000 asielzoekers. De gemeente wil wel instemmen met uitbreiding van de capaciteit tot 1200 door de bestaande gebouwen te renoveren, maar is tegen het plan voor een extra buffer voor 300 vluchtelingen in tijdelijke units.

Draagkracht
De gemeente vreest dat bij voortdurende toestroom van asielzoekers langere periodes 1500 asielzoekers in Gilze wonen. ‘Wij vinden dat dit de draagkracht van het gebied en het dorp Gilze te boven gaat en willen hieraan geen medewerking verlenen.’ De gemeenteraad beslist volgende week.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie