Advertentie

In vijf gemeenten proef met kleiner stembiljet

Het huidige biljet is erg groot en zowel voor kiezers, als voor de stembureauleden, lastig te lezen en te hanteren.

ANP
11 maart 2024
Voorbeeld van een kleiner stembiljet
Voorbeeld van een kleiner stembiljetRijksoverheid

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni wordt in vijf gemeenten voor het eerst gestemd met een kleiner en handzamer stembiljet. Daarvoor heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) Alphen aan den Rijn, Boekel, Borne, Midden-Delfland en Tynaarlo aangewezen. Het gaat om een proef.

Kwaliteits- en implementatiemanager IT

JS Consultancy
Kwaliteits- en implementatiemanager IT

Afdelingshoofd Openbaar Domein

Gemeente Nieuwegein
Afdelingshoofd Openbaar Domein

Toegankelijker

Er is al getest met het nieuwe model. De stemmen die op donderdag 6 juni met het nieuwe biljet worden uitgebracht, tellen gewoon mee voor de uitslag van de verkiezing van het Europees Parlement. De Jonge wil de verkiezingen ‘nog toegankelijker’ maken. ‘Als het experiment goed verloopt, willen we zo snel mogelijk de wet aanpassen, zodat met de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 iedereen kan stemmen met het nieuwe stembiljet.’

Sneller tellen

Het huidige biljet is erg groot en zowel voor kiezers, als voor de stembureauleden, lastig te lezen en te hanteren. Ook vragen gemeenten al langer om een nieuw biljet dat sneller te tellen is. Voor kiezers met een visuele beperking is het formulier ook toegankelijker, omdat het beter te gebruiken is in combinatie met een hulpmiddel zoals audio-ondersteuning.

Overzicht in stemhokje

Het biljet heeft een A3-formaat, met op de bovenste helft de logo's en namen van de partijen. Op de onderste helft staan kandidaatnummers. Er staan geen namen meer van kandidaten op. Die namen liggen in een overzicht in het stemhokje, en die lijst krijgt iedereen ook thuis gestuurd.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Een kleiner stembiljet met minder politieke partijen er op is (nog) beter.
Advertentie