Advertentie

Geen Pleinbioscoop door problemen met vergunning

Het filmfestival in de open lucht Pleinbioscoop gaat na 35 jaar niet door. De organisatie is het niet eens met een vroegere sluitingstijd.

ANP
02 augustus 2022
Pleinbioscoop Rotterdam
De Pleinbioscoop in 2020ANP

De Pleinbioscoop, een traditioneel openluchtevenement dat al 35 jaar elke zomer wordt gehouden in Rotterdam, gaat dit jaar niet door. De organisatie meldt dat ‘door een aanscherping in de vergunning vanuit de gemeente Rotterdam het helaas niet mogelijk is om dit jaar de Pleinbioscoop meets Lantarenvenster dit jaar te organiseren’.

Sluitingstijd

Op de Wilhelminapier aan Kop van Zuid zou deze maand op 19 avonden een film in de openlucht worden vertoond. De films kunnen pas gestart worden wanneer het donker is. De afgelopen 35 edities kreeg de Pleinbioscoop de mogelijkheid om tot 24.00 uur door te gaan, maar sinds twee jaar zijn de evenementenregels aangescherpt. Alle buitenevenementen gelden nu als één categorie. Het evenement heeft nu met dezelfde regels te maken als voor een muziekfestival. Rotterdam stelt de harde eis dat alle evenementen ongeacht hun profiel om 23.00 uur afgelopen moeten zijn.

Treurig

De organisatie is teleurgesteld over het niet doorgaan van het evenement. ‘Het nieuwe beleid rondom evenementen in Rotterdam, waarin er geen mogelijkheid is om per evenement te kijken wat de impact op de omwonenden en de stad is, maakt het voor ons onmogelijk om dit jaar de Pleinbioscoop door te laten gaan. Dit vinden wij een intens treurige beslissing, maar we zien geen andere mogelijkheid.’

Kosten

Mensen die al een ticket hebben gekocht kunnen hun aankoopbedrag terugkrijgen, maar ook doneren. Er zijn volgens de Pleinbioscoop ‘al veel kosten gemaakt, dus de organisatie gaat een onzekere periode tegemoet.’

Petitie

Bezoekers van de Pleinbioscoop, filmmakers, producenten en cultuurliefhebbers uit Rotterdam en omgeving zijn een onlinepetitie gestart. Daarin roepen ze de gemeente op dat "het evenement dat de stad sinds 1987 siert, de komende edities de vergunning tot 24.00 uur krijgt, mits de rest van de aanvraag voldoet aan gemeentelijke eisen."

Beproefd concept

Voormalig Rotterdams wethouder en huidig gemeenteraadslid Judith Bokhove (GroenLinks) roept via Twitter het Rotterdamse college op om te kijken of het evenement niet alsnog kan doorgaan. "Ha locoburgemeesters, Robert Simons en Faouzi Achbar: is hier een mouw aan te passen? Dit is een jarenlang beproefd concept. De locatie van de Pleinbios heeft nauwelijks omwonenden"! Het Rotterdamse college heeft nog niet gereageerd. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie