Het Openbaar Ministerie gaat - voor nu - in hoger beroep in de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos. Door hoger beroep aan te tekenen, haalt het OM de wettelijke termijn waarbinnen het moet. Later zal besloten worden of het daadwerkelijk wordt doorgezet.
OM in hoger beroep in zaak tegen De Mos
Het OM zet deze stap om de wettelijke termijn voor hoger beroep veilig te stellen.

De Mos werd vrijgesproken in de corruptiezaak waarin hij verdachte was. Ook ex-wethouder Rachid Guernaoui is door de rechtbank Rotterdam vrijgesproken.
Complexe strafzaak
‘Het vonnis wordt op dit moment nog bestudeerd. Het gaat om een complexe strafzaak met maatschappelijke impact, dit vraagt om een zorgvuldige afweging ten aanzien van het hoger beroep. Hiervoor heeft het OM meer tijd nodig’, aldus het OM in een schriftelijke toelichting. Het OM had 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen De Mos. Guernaoui hoorde een eis van zestien maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk.
Partijdonaties
Volgens het OM hadden bevriende ondernemers de ex-wethouders geholpen door middel van donaties aan de partij. De wethouders zouden vervolgens de donateurs hebben geholpen bij (nacht)vergunningen voor horeca en bij vastgoedprojecten. In deze zaak, waarin in totaal acht mensen terechtstonden, zijn partijdonaties van ruim een ton aan Hart voor Den Haag/Groep de Mos behandeld.
De rechtbank fileerde twee weken geleden in een uitgebreid vonnis alle aantijgingen van het OM. ‘Van groot belang in de vonnissen is de niet te bewijzen kwade bedoeling van de bij de partijdonaties betrokken ondernemers. Sterker nog, de donaties lijken gedaan uit goede bedoelingen’, aldus de rechter. Eén verdachte werd wel veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf voor wapenbezit.
Meeste stemmen
De Mos en Guernaoui zitten momenteel in de gemeenteraad van Den Haag. De Mos is ook lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland. De Mos is oprichter van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. In 2018 kreeg die partij de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De Mos en Guernaoui werden vervolgens wethouder. Een jaar later viel de Rijksrecherche hun kantoren op het stadhuis en hun woningen binnen.
De Mos liet direct na zijn vrijspraak al weten terug te willen in het stadsbestuur van Den Haag. Hij wil daar op korte termijn een debat over in de gemeenteraad.
Politiek gijzelen
Richard de Mos is er niet over te spreken dat het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen de vrijspraak van hem en zijn medeverdachten. 'Wij betreuren het ten zeerste dat het Openbaar Ministerie de stad Den Haag nog langer politiek wil gijzelen. Daarmee is het OM ziende blind en horende doof voor de gevoelens in de samenleving', laat de oud-wethouder weten.
Langer in onzekerheid
De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, hoopt dat het Openbaar Ministerie snel een definitief besluit neemt over het hoger beroep tegen de vrijspraak van politicus Richard de Mos en zijn medeverdachten. 'Het is uiteraard aan het Openbaar Ministerie welke keuzes ze maken. Als stad Den Haag dachten we dat we met de heldere uitspraak een punt konden zetten achter een lange periode van onzekerheid. Met deze stap duurt de onzekerheid langer. We hopen dat het OM zo snel mogelijk een finale beslissing neemt. Daar is de stad het meeste bij gebaat', laat de burgemeester weten via zijn woordvoerder.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De rechter doe zijn uitspraak op basis van bestaande wettelijke regelgeving, en daar gaat het mis voor het OM; die is niet eenduidig genoeg. Er wordt nu achteraf druk gerepareerd om dit vacuüm te herstellen, m.n. voor lokale politieke partijen. Jammer voor het OM .... en zij druipt nu gefaseerd af vergeefs zoekend naar een list. Het is gewoon wachten op een wetsvoorstel dat de hiaten in creatief ingevulde volksvertegenwoordiging beter gaat regelen.
Laten we de giften aan het CDA, D66 en PvdD even niet vergeten. zie:
https://nos.nl/artikel/2385144-donatie-van-1-2-miljoen-aan-cda-door-ondernemer-van-der-wind-roept-vragen-op