Advertentie

Partijen zien niets in demonstratieverbod intocht

D66-leider Rob Jetten ziet niets in het idee van zijn VVD-collega Klaas Dijkhoff om demonstraties rond de intocht van Sinterklaas te verbieden.

20 november 2018
intocht.jpg

D66-leider Rob Jetten ziet niets in het idee van zijn VVD-collega Klaas Dijkhoff om demonstraties rond de intocht van Sinterklaas te verbieden. ‘In Nederland staan het recht op je mening en het recht op demonstreren wat mij betreft pal bovenaan', zegt hij op Twitter. Ook GroenLinks en de ChristenUnie willen geen demonstratieverbod.

Uitzonderingen

Dijkhoff stelde dat het afgelopen moet zijn met demonstraties ‘pontificaal bij de intocht' van de sint in ons land. ‘En anders moeten ze helemaal worden verboden, van de dag van intocht tot aan het sintfeest zelf’, stelt de VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Op Facebook schrijft hij de ‘zwartepietdiscussie, met de extremisten aan beide kanten, meer dan beu' te zijn. ‘Ik wil dat de extremen respecteren dat ze de uitzondering zijn. Dat de meeste mensen Sinterklaas niet willen laten verstoren. Wij willen gewoon het feest terug.'

Schreeuwende idioten

Dijkhoff zegt de intocht dit jaar zelf te hebben overgeslagen. Hij had geen zin het risico te lopen zijn dochtertje te confronteren met schreeuwende en vechtende idioten. ‘Met demonstranten die zo dichtgetikt zijn over hun eigen gelijk dat een ander meteen een racist is. Of met aso’s die dan weer agressief doen tegen demonstranten. En zo samen de pret voor de kinderen totaal verzieken.' Op diverse plaatsen in Nederland waren zaterdag bij de intocht van Sinterklaas relletjes en arrestaties. In Eindhoven werden anti-Zwarte Piet-demonstranten bekogeld met eieren en voetbalsupporters hielden spreekkoren. Ook in Leeuwarden was de sfeer gespannen.

Geen enkel begrip
Volgens D66-leider Rob Jetten geeft het echter geen pas voor politici om te zeggen ‘dat demonstreren één week per jaar maar even niet moet'. Voor de mensen die afgelopen weekeinde demonstranten tegen Zwarte Piet belaagden en intimideerden, ‘terwijl er kinderen naast stonden', heeft de D66-leider geen enkel begrip. Het heeft volgens hem ‘helemaal niets' met het sinterklaasfeest te maken.

Roetveeg
Net als zijn collega Gert-Jan Segers van coalitiepartner ChristenUnie vindt hij de roetveegpiet een prima alternatief voor de als racistisch ervaren Zwarte Piet. ‘Ik wil dat het sinterklaasfeest een feest is waar iedereen zich in kan vinden. Dat betekent ook dat Piet moet meegaan met zijn tijd.' Ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver kraakt het voorstel van Dijkhoff. ‘Vreedzame demonstraties waren afgelopen weekend het probleem niet', twittert hij. ‘Geweld, racisme en intimidatie waren het probleem wél.' Een inperking van het recht om te demonstreren zou een onterechte beloning zijn voor dat gedrag, vindt Klaver. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
Natuurlijk weer stemmentrekkerij van de VVD, maar deze keer heeft Dijkhoff inhoudelijk gezien wel een punt. Waarom moet een kinderfeest verstoord worden? Recht op demonstreren bestaat maar het is waanzin demonstraties toe te staan dichtbij de intocht. Dat is geen demonstreren maar verstoren. En natuurlijk trekt dat ook weer hooligans aan belust op een relletje. Laat KOPZ op een industrieterrein 'demonstreren'. De overheid moet eindelijk eens verantwoordelijkheid tonen en niet aan de kant van de extremistische minderheid staan. KOPZ is een semi terroristisch groepje dat geen genoegen neemt met enkele roetveegpieten. Een burgemeester dient niet op de schoot van dergelijke clubjes te zitten maar elke aanvraag om een demonstratie koelbloedig te beoordelen. KOPZ wil alleen maar de intochten verstoren zodanig dat mensen er moedeloos van worden en vervreemd raken van hun eigen cultuur en tradities. Feitelijk een misbruik van het recht op demonstratie. Daarom; laat ze op een verlaten industrieterrein de boel op stelten zetten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Karel van Klaveren
De snotneusjes Jesse en Rob vinden ook weer eens wat.

Maar veel verder dan wat gejij-bak komen ze niet.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Paul / projectleider
Gewoon doen of een mening er niet is, omdat het nu even niet uitkomt...tja dat valt me wel tegen van een partij met 'Vrijheid' en 'Democratie' in de naam
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Alex
Goed dat het proefballonnetje doorgeprikt is. Asocialen bestrijdt je niet met een verbod maar met straf op het moment dat men zich misdraagt. Het verstoren van een demonstratie moet dus bestraft worden, en desnoods doet men dat met het zelfde principe als men in de jaren 50 in de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam deed met woonbegeleiding en lessen burgerschap en geschiedenis.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Toine Goossens
Wat een gewauwel van de landelijke politici! Alleen de burgemeester gaat over het afgeven van vergunningen voor demonstraties. Waar bemoeien deze lieden zich mee?Ik dacht dat gemeenten steigeren als hun autonomie wordt aangetast. Waar blijft een reactie van de gezamenlijke burgemeesters en van de VNG?De burgemeesters van Utrecht en Den Helder hebben de toon gezet. Utrecht na de ongeregeldheden bij de Pegida demonstratie en Den Helder vooraf toen Kick Out zich niet aan de regels wenste te houden.De demonstraties van Kick Out zijn al jaren een toonbeeld van het verstoren van de openbare orde. De eerste jaren was alleen Kick Out die die orde verstoorde. Daar zijn geen, c.q. te weinig, consequenties aan verbonden. De meeste burgemeesters maken ten onrechte geen gebruik van bevoegdheid om demonstranten een plek aan te wijzen waar de openbare orde niet verstoord zal worden.De overheid dient zich te realiseren dat Pegida en Kick Out bewust uit zijn op het verstoren van die orde. Daar hebben zij een groot publicitair voordeel bij. Burgemeesters dienen hun verantwoordelijkheid te nemen.Voor zover zij zich belemmerd voelen door de uitspraak van het Hof voor de Rechten van de Mens, dan dienen zij zich te realiseren dat de uitingen 'Kick Out Zwarte Piet' en zwarte piet is slavernij eveneens zeer discriminatoir, en daarmee op dezelfde manier in strijd zijn met het verdrag voor de rechten van de mens.Het is duidelijk dat een groot deel van de Nederlandse burgers dat zo ervaren. Alleen stappen zij niet naar het Hof, maar gaan zij de confrontatie aan. Niet de juiste methode, geweld is absoluut niet toegestaan.Maar de burgers die in verzet komen hebben niet de relaties en kanaaltjes die hoog opgeleiden hebben om anderen via het Hof dwars te zitten bij hun culturele uitingen. Dat is een reden temeer voor burgemeesters om de demonstraties van Kick Out weg van de intocht te houden. Zij dienen zich te realiseren dat het evenwicht tussen hoog- en laagopgeleid steeds meer verstoord wordt.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Keijzer
@Toine Goossens

Met u eens.

Het volgende is frappant wat ik uit een artikel oppikte:Dit gaat over een recente uitspraak van het Europees Hof over de mensenrechten. Een vrouw had openlijk een visie over het kindhuwelijk tussen de Profeet met de zesjarige Aischa. Een feit dus (al zou je dat naar tijd en plaats ook moeten bezien). Je zou verwachten dat dit valt onder vrijheid van meningsuiting.De vrouw werd echter veroordeeld, omdat haar uitspraak ontwrichtend en beledigend zou zijn – het Europees Hof verdedigde de veroordeling. Haar uitspraak zou ‘turbulentie’ kunnen opwekken in de samenleving en gewelddadigheden kunnen uitlokken. Hierbij moet gedacht worden aan wraakacties.U merkt dat de vrijheid van expressie meer bij de extremen wordt getolereerd door politiek correct links, dan bij het normale in dit land, waar zelfcensuur wordt opgedrongen als de vereiste norm!Echter, het gerechtelijk oordeel is geveld en die past m.i., een-op-een met wat het radicale ZP front aanricht, onder hun twijfelachtige noemer: "inzet voor een inclusieve samenleving".

Zij splijten de samenleving. Die Zwarte Piet racistisch noemt en via die mening, in feite autochtoon Nederland racistisch beschouwt, die meedoen aan het Sinterklaasfeest. De suggestie dampt er in elk geval vanaf!Bij de bovengenoemde veroordeelde vrouw was nog niet eens sprake van gevolgen, maar mogelijke gevolgen. Bij het ZP activisme is dit al praktijk in Nederland! Dit zou nog zwaarder moeten wegen voor Europees Hof bij het ZP activisme hier.

Waarom blijft het hieromtrent bij het radicale anti Zwarte Piet activisme totaal stil?Waarom doet journalistiek geen onderzoek naar de hardcore kerngroep, de leiders. Naar hun netwerken in binnenland en internationaal? De 2 linkse regeringspartijen hebben daar geen oren naar. Zo lokt overheid burgerlijke ongehoorzaamheid uit! Zwarte Piet is m.i. de kapstok voor een bredere agenda, zoals compensatie slavernijverleden. De jaarlijkse treiter campagnes, een enorme PR voor hen genereren, om de eigen gemeenschap tevens te mobiliseren en programmeren (gesteund door de Linkse Kerk) naar een soort van black power beweging, een activistisch zelfbewustzijn, om tevens de agenda te verwezenlijken van een hardcore kerngroep, onder de uitgekiende PR van inclusieve samenleving, via het extreem toepassen van een grondrecht op asociale wijze, door dit tussen kinderen- en bij kinderen te doen tijdens intochten. Gefaciliteerd door bibberende overheden.Zou het dierenactivisme dit zo kunnen doen tijdens het jaarlijkse slachtgeest bij Moskeeën? Het zou gauw afgelopen zijn! Twee maten, twee gewichten.De druk begint al in de samenleving zodra de pepernoten in de schappen liggen. Het is hallucinant, dat dit na jaren van verpesten van dit, al jaren evoluerende Sinterklaas feest, zo doorgaat en met alle negatieve gevolgen van dien voor de samenleving!Deze radicaal activistische kerngroep gaat nooit welke vorm dan ook van Zwarte Piet accepteren, alleen al om reden van die gigantische jaarlijkse PR. De ware bedoeling is helemaal dit af te schaffen en een VN internationaal kinderfeest daarvoor in de plaats te krijgen.In Curaçao zaten ze blijkbaar niet op KOZP (waar die letters voor staan is letterlijk de bedoeling dus) te wachten en vierden daar Sinterklaas met niet eens roetpieten. Zouden daar ook niet de beveiliging hebben gekregen van een risico voetbalwedstrijd en zagen die lui van KOZP hier van af naar mijn mening.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie