Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensie houdt hoogbouw gemeenten tegen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overlegt donderdag met het ministerie van VROM over het verbod om hoge gebouwen en windmolens…

Bouwplannen
Dat heeft een woordvoerster van de VNG maandag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant. Defensie verbiedt om binnen een straal van 28 kilometer rond een radarinstallatie hoger te bouwen dan 45 meter. Verscheidene gemeenten, waaronder Enschede en Utrecht, kunnen daardoor bouwplannen niet uitvoeren.

 

Landelijk
Volgens de VNG-woordvoerster is het probleem al eerder bij de landelijke overheid aan de orde gesteld. Donderdag hoopt de belangenorganisatie van de ruim vierhonderd gemeenten te vernemen, wat overleg tussen VROM en Defensie heeft opgeleverd.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Durk de Jong

Als je hoger bouwt dan 45 meter moet je je eerst afvragen of dat nuttig en noodzakelijk is, en dan pas tekeer gaan tegen Defensie. Nu buitelen wethouders over elkaar om te stellen dat Defensie Nederland "op slot" zet. Ik zie de regel eerder als beteugeling van politieke scoringsdrift en de dwang tot een goede belangenafweging. Positief dus, die 45 meter lijn!

Op 31 maart 2009, 08:05
S.H.W. Gratama

Hoogbouw is niet alleen nuttig als intensief ruimtegebruik uit oogpunt van natuur- en milieubeleid, het draagt ook bij aan economie en vestigingsklimaat, aan meer variatie in landschap, aan verrijking van contrasten tussen de uitersten van open landschappen enerzijds en grootstedelijkheid anderzijds. Het lukt toch ook (o.a.) de Zwitsers de defensie op orde te houden, ondanks het ontbreken van de Hollandse luxe van een plat landschap! Dus, Defensie, laat aub de grote steden hun gang gaan in stedenbouw en architectuur en beperk jullie eisen/wensen tot de dorpen en steden met minder dan 100.000 inwoners!!!

Op 31 maart 2009, 18:15
B Scholte Lubberink

Het is duidelijk dat de heer de Jong er niets van snapt. Het gaat om 45 meter boven de maaiveldhoogte van de radar. In Twente staat dat ding op 40 meter en een naastgelegen gemeente, Oldenzaal ligt al op een natuurlijke hoogte van gemiddeld 70-80 meter. Dus die gemeente mag niet hoger meer bouwen dan 5 -15 meter! Zie de absurditeit van deze regels...

Op 1 april 2009, 21:45
Jeroen Heuvel

Als ik de heer Scholte goed begrijp is het volgens mij een stuk goedkoper voor de gemeenschap en (uiteindelijk) het milieu als defensie de radartorens verhoogder (desnoods elders) zou plaatsen. De huidige regels lijken erop alsof defensie liever heeft dat steden onbeperkt aan de stadsranden en in het buitengebied de toenemende ruimtebehoefte de oplossing zoekt. Defensie was al nooit landschaps- en milieulievend....

Op 2 april 2009, 12:23
Willem Janssen

Is er al iets bekend over deze gesprekken.
Enschede zou een rechtzaak aangaan maar dat is ook al een jaar geleden.

Op 13 augustus 2010, 13:13

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in